világnap véradás Herczeg Zsuzsa segítségnyújtás
November 27-e a magyar véradók napja, annak emlékére, hogy 1954. november 27-én adományozott először a legfelsőbb állami testület kitüntetéseket sokszoros véradóknak és kiváló véradó szervezőknek. A Véradók Napját hazánkban 1988 óta ünnepeljük.

Tudtad, hogy egyetlen véradásoddal három ember életét mentheted meg?

Azt, hogy a vér és az élet összefügg, már az ősember is észrevette. Vadásztak, harcoltak, és annak a prédának vagy ellenségnek, melynek kifolyt a vére, meghalt. Régen úgy gondolták, hogy az emberi tulajdonságokat a vér hordozza. Az öröklés szempontjából is fontos volt a nemesi, a királyi vérvonal. De arról is meg voltak győződve, hogy ha két ember vére egyesül, azok testvérekké válnak. Ez volt a vérszerződés alapja, ami a magyar történelemnek is fontos része.

Forrás: Wikipedia

A másik dolog, amiben hittek, hogy nemcsak a jó van a vérben, hanem a rossz, a betegség is. Ezért, ha a vért kiengedik, "távozik" a betegség is. Ez a nézet vált a "tudományos" alapjává az érvágásnak, a vérlebocsátásnak.

Az ókorban, amikor az állatokat feláldozták az isteneknek, gyógyító hatást tulajdonítottak az áldozati állatok vérének, ezért nemcsak a húsát ették meg azoknak, hanem elfogyasztották a vérét is, vagy fürödtek benne. Már ebben a korban is felmerült az a gondolat, ami azóta is foglalkoztatja az emberiséget: hogyan hosszabbítsák meg az életet? A katolikus egyház fejének, a nagybeteg VIII. Ince pápának például egyes leírások szerint három fiatal parasztfiú vérét adták, aki azonban nem gyógyult meg, hanem hamarosan meghalt.

A vérkeringés felfedezése kellett ahhoz, hogy megértsék a vér szerepét. William Harvey angol orvos volt az, aki az 1600-as évek elején rájött arra, hogy mi az artériák, vénák szerepe, és hogy a szív ennek a rendszernek a motorja, ez keringeti a vért.

Az első sikeres transzfúzió kutyák között történt a 17. század második felében. Egy kutyát megsebesítettek, kivéreztettek, majd egy másik, egészséges eb verőeréből a legyengült állat vénájába vezették a vért. A legyengült kutya "életre kelt". Ezzel bebizonyították, hogy lehetséges ezzel a módszerrel gyógyítani.

Akkor próbáljuk meg emberrel is!

Két évvel később, 1667-ben már emberrel próbálkoztak. Az állatot és a beteget közvetlenül összekötötték. Egy 16 éves fiú, akit előzőleg lázas betegsége miatt érvágásokkal kezeltek, kapott ilyen módon bárányvért. Bármilyen hihetetlen, de a fiú túlélte ezt. Az 1600-as években az állatok vérét részesítették előnyben az emberi vérrel szemben, mert úgy gondolták, hogy az emberi vérrel a rossz tulajdonságok, a szenvedély, a bűn is átvihető. Az állatok pedig ebből a szempontból ártatlannak számítottak. Mivel ez egy veszélyes eljárás volt, csak végső megoldásként, haldokló betegeknél alkalmazták. Azonban a sok sikertelen próbálkozás miatt voltak olyan országok, ahol törvényben tiltották meg az orvosoknak az ilyen fajta transzfúziót.

Az első dokumentált vérátömlesztést emberből emberbe az 1800-as évek elején, egy elsősorban szülész-nőgyógyászként dolgozó angol orvos, dr. Blundel végezte el. De nem egy szülő nőnek, hanem egy gyomorrákos betegnek adott be 400 milliliternyi vért. Ez a beteg bár jobban lett, röviddel ezután meghalt. Igaz, nagy valószínűséggel az alapbetegsége is közrejátszhatott a halálában.

Forrás: Shutterstock

Amíg a vércsoportokat még nem ismerték, addig nagyon sok volt a szövődmény, így rendkívül sokan haltak meg. Ekkor "jött" Karl Landsteiner osztrák orvos és biológus, aki 1900-ban felfedezte az emberi vércsoportrendszereket. Pontosabban szólva az A, B és 0-s vércsoportot - mert az AB-s létezését csak két évvel később, Castello és Sturly bizonyította.

A másik nagy lépés az volt, amikor már meg tudták gátolni a vér alvadását is, így nem kellett közvetlenül összekötni a beteget a donorral. Annak ellenére azonban, hogy egyforma vércsoportúak között történt a transzfúzió, még mindig voltak szövődmények. Csak azután sikerült ezeket nagy mértékben lecsökkenteni, amikor Landsteiner és Wiener felfedezték az RhD antigént.

Rájöttek arra is, hogy ha hidegbe tették a vért, és még egy kis cukrot is adtak hozzá, mely tápanyag a sejteknek, akkor az tovább elállt. Így, amikor már akár két-három hétig is tudták tárolni azt, vérbankokat hoztak létre. Ma már a levett vér 35 napig tárolható.

A képen nem más, mint Herczeg Zsuzsa látható Forrás: Magyar Vöröskereszt

Vérre nem csupán azok szorulnak, akik súlyos balesetet szenvedtek, hanem a komolyabb műtét előtt állók és bizonyos betegségekben szenvedők is. Sajnos világszerte tendencia az, hogy sokkal kevesebb a véradó, mint amennyire szükség lenne. Ezért, ha teheted, és 18 és 65 év közötti, legalább 50 kg testsúlyú egészséges felnőtt vagy, segíts te is, és menj el vért adni!

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.