szerelem épület Pónya Papp Andrea magyar
Középsősök voltunk, amikor szabotáltuk a déli alvást Misivel, és inkább kihúzgáltuk egymás zoknijából a gumit. Akkoriban még csak cérna zoknik voltak, aminek a felső egy centije volt gumizott.

Miután kihúzgáltuk, a zoknijaink haszontalan ronggyá váltak a felnőttek szemében, de nekünk a szerelmet jelképezte. Az első szerelmet. Azóta is mindig eszembe jut ez, amikor egy-egy leselejtezett zoknit kidobok.

Olyan sokféle módja van annak, hogy az érzéseidet a másik tudtára add. Kimondhatod, leírhatod levélben, versben, könyvben. Vagy akár építhetsz is, ahogy tették ezt azok a férfiak, akik nemcsak a szerelmükkel, de az egész világgal és a jövő nemzedékeivel is tudatni akarták, mit éreznek szívük hölgye iránt.

A leghíresebb ilyen épület az indiai Tadzs Mahal, az örök szerelem mementója. Szerelmesek millióit vonzza az a halhatatlan romantika, amit ez az épület jelképez. De nem kell a világ másik felére utaznod, hogy megtapasztald egy épület falaiból áradó múlhatatlan érzéseket. Vannak a közelünkben is efféle kőből épült szimbólumok.

Bory-vár - a művészi szerelem

A várat Bory Jenő szobrászművész és építészmérnök építette negyven éven át teljesen egyedül. A vár központi helyén áll a hitvesi szeretet kápolnája, ahol felesége, Komócsin Ilona egész alakos ülő szobra található. A szobor felett pedig egy freskón a férj rendhagyó vallomásaként más művészek sárgával megfestett múzsái néznek le. Sárgulnak az irigységtől, mert egyetlen múzsát sem szerettek még annyira soha, mint Bory Jenő a feleségét.

Forrás: Wikipedia

Kripta villa - a beteljesületlen szerelem

A vörösre festett épület a Sípos-hegyen, Fonyód egyik legpazarabb kilátását nyújtó helyén épült meg. Abrudbányay Ödön építtette, és bár Kripta villaként lett ismert, eredetileg Magdus pihenőnek nevezte el. Szomorú történet az övék, a soha valóra nem vált álom története.

Forrás: fonyod.hu

Pedig minden úgy indult, mint a mesékben: találkoztak, egymásba szerettek, és eljegyezték egymást. Ám az ifjú menyasszony három héttel az esküvő előtt váratlanul meghalt. A férfi sosem heverte ki ezt a veszteséget, és a villa alagsorában kialakította a nászszobát, amelyben egy vörös homokkőből faragott nászágyon, egy lágyan fodrozódó kőlepel alatt örökre együtt fekszik a két szerelmes. A babona szerint, ha egy szerelmespár megfogja egymás kezét e nászágy fölött, örökre együtt maradnak. Szerelmük örök lesz, mint Abrudbányay Ödön szerelme.

A nagy mesemondó háza - a végzetes szerelem

Benedek Elekről nem a mindent elsöprő, nagy szerelem jut eszünkbe először. Mi Elek apónak látjuk, aki azokat a meséket írta, amelyeket elalvás előtt olvastak nekünk. És nem annak a huszonéves ifjú újságírónak, aki beleszeretett a szép és okos trafikos lányba, Fischer Máriába. Házasemberként Kisbaconban telepedett le, ott építette fel álmai házát, és a ház homlokzatán ma is ott áll arany betűkkel a név: Mari. Neki építette.

Forrás: Wikipedia

Végtelenül szerették egymást, és valóban nem tudtak egymás nélkül élni. Olyannyira, hogy amikor Elek apó meghalt, felesége önszántából követte őt a halálba. Így ért véget az ő meséjük.
"Boldogan éltek, míg meg nem haltak."

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.