Vincent van Gogh nyomában Wéber Krisztina titokzatos festmény
Paul-Ferdinand Gachet nem kisebb személyiségeket kezelt sikeresen, mint Gustave Courbet, Victor Hugo, Paul Cézanne, Auguste Renoir vagy Henri Nestlé. Neve mégis azzal az egy páciensével fonódott össze örökre, akin nem tudott segíteni: Vincent van Gogh-éval.

Paul-Ferdinand Gachet szomorúan, az arcán fájdalmas kifejezéssel látható Vincent van Gogh festményén. Mert a szanatóriumban töltött néhány hét alatt megfestette orvosa, barátja és kevés csodálója egyikének portréját. Ám a mű elkészülte után nem várt fordulat történt: a súlyos pszichés beteg művész - a mai napig tisztázatlan módon - hozzájutott egy fegyverhez, mellyel szíven lőtte magát.

Paul-Ferdinand Gachet Forrás: Wikipedia

Vajon dr. Gachet hibázott? Neki kellett volna megakadályoznia a tragédiát? Sokan, sokáig így gondolták. Ám nehéz valakit megmenteni, aki semmilyen tanácsot sem fogad meg, és sem a dohányzásról, sem a mértéktelen alkoholfogyasztásról nem hajlandó lemondani.

Egy kis napfény az őszben: Vincent napraforgóihttp://www.she.hu/kultur-mi/20161019-van-gogh-napraforgo-festeszet-muveszet-kultura.htmlPletykás festmények - Renoir: Az evezősök reggelije http://www.she.hu/kultur-mi/20170413-renoir-festmeny-kultura-mit-mesel-a-kep-muveszettortenet.html

Na, de az igazi krimi itt kezdődik! Mi lett a festménnyel?

Illetve festményekkel. Mert állítólag az utolsó napjaiban szinte egy időben két hasonló portrét is készített van Gogh. Bár erről ő maga - tőle szokatlan módon - nem tesz említést sehol. Ám nagy előnye ennek a "második" festménynek, hogy legalább megvan, és megtekinthető d'Orsay-ben. Csak egy gond van vele: valódisága több, mint kétséges, hiszen dr. Gachet magángyűjteményéből került a múzeumba.

Bal: múzeumban lévő festmény Jobb: az eltűnt festmény Forrás: Wikipedia

Művészettörténészek állítják: ez a kép meglehetősen gyenge, és nagy valószínűséggel maga Gachet festette. A híres van Gogh szakértő, Benoit Landais vizsgálatok után kinyilvánította, hogy a Gachet gyűjtemény tele van hamisítványokkal.

Tehát a múzeumban van egy Gachet által festett hamis van Gogh, és valahol, a világ valamelyik zugában van egy van Gogh festette eredeti. De hová tűnt az eredeti?

A kezdetektől igen kalandos története volt ennek a festménynek:

  • A művész halála után hét évvel adták el először, ezután számtalanszor gazdát cserélt.
  • Egészen addig, amíg a nácik lefoglalták, és az Elfajzott művészet kiállításon bemutatták.
  • A portré csodával határos módon menekült meg: nem máshoz, mint Hermann Göringhez, a Luftwaffe parancsnokához került, aki egy holland gyűjtőnek adta el.
  • Hogy ezután miként került Siegfried Kramarsky bankár birtokába a kép, nem tudni... Mindenesetre ő menekítette ki a gyűjteményében lévő többi műremekkel együtt az Egyesült Államokba, ahol a lakása dísze lett.
  • Egy idő után a család kölcsönadta a New York-i Metropolitan Múzeumnak
  • Majd onnan került a Christie's aukciójára.

És itt vesz igazán érdekes fordulatot a történet!

Az árverésen egy japán üzletembernek három percre volt szüksége ahhoz, hogy az elképesztően magas 82,5 millió dolláros összegre verje fel a kép árát, és hazavigye. Soha azelőtt festményért ennyi pénzt nem adtak ki.

Azóta senki nem látta. Amikor a japán férfi meghalt, előkerülhetett volna a festmény, de továbbra is láthatatlan maradt. Egyesek azt állítják, hogy Európába került, mások pedig azt, hogy még mindig Japánban van - és talán a tulajdonosával együtt eltemették, mert ő megfogadta, hogy magával viszi a sírba. Ezt az állítást azonban már megcáfolták.

Mivel senki nem tudja, mi történt, egyre több spekuláció van a festmény vélt vagy valós helyéről, közben az is lehet, hogy ez a nagy titokzatosság csupán egy tudatosan gerjesztett marketingfogás, amivel a mostani tulajdonos csak az árat akarja felverni.

Szerinted mi az igazság?

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.