regény párhuzam Margaret Michell Jónás Zsófi valóság Scarlett O'Hara
Margaret Mitchell nem volt egy termékeny író. Igazából csak egyetlen könyve lett igazán sikeres - meghozva az írónőnek a hírnevet és a Pulitzer-díjat. De ami ennél is fontosabb, megteremtette a huszadik század egyik legerősebb női karakterét, Scarlett O'Harát.

Margaret Scarlett karakterét és hátterét saját életének a darabkáiból rakta össze. Egy regénybe, és főleg egy karakterbe sűrítette egész családjának történetét.

A család mindenek felett

Rengeteg hasonlóság felfedezhető Mitchell és Scarlett életében: mind a ketten ír felmenőkkel rendelkeznek, vagyonukat egy fűrészüzem segítségével szerezték, és mind a ketten régi, déli családból származnak. Az írónő azonban nem saját magáról mintázta könyve főhősnőjét, bár nagyon sok hasonlóság van kettejük között. Scarlett alapszemélyiségét Margaret művelt és céltudatos, polgárjogi aktivista édesanyja adta, akit az írónő fiatalon a nagy spanyolnátha idején vesztett el. Ezt az élményt fel is használta könyvében Mrs. O'Hara halálakor.

Forrás: AFPforum

Egy furcsa gyermekkor

Mitchell már gyerekként magába szívta a Dél szeretetét. Rengeteg történetet hallott a polgárháborúról és a régi időkről nagymamájától, aki át is élte azokat. A déli életérzés és a hagyományok megtartása olyannyira fontos volt a családnak, hogy az írónő csak tízéves korában tudta meg, hogy az a Dél, amiről oly sokat hallott, már nem létezik többé: Lee tábornok vereséget szenvedett a polgárháborúban.

5 bizonyíték, hogy Vivien Leigh volt az igazi Scarletthttp://www.she.hu/kultur-mi/20170509-vivien-leigh-scarlett-ohara-szemelyiseg-szinesz-szerep-film-tokeletes-alakitas.html

Kinek a szerelmi élete kuszább?

Amíg a könyv főhősnőjét Mitchell az anyjáról mintázta, addig a szerelmi életéhez a saját élményeiből merített ihletet. Margaret privát élete hasonlóan kusza és fékezhetetlen volt, csakúgy, mint Scarletté. Botrányos viselkedésével szabályosan sokkolta az atlantai elitet. Hol egy jótékonysági bálon okozott feltűnést túlfűtött apach táncával, hol pedig szemérmetlenül nyílt flörtölésével. Természetesen megszámlálhatatlanul sok férfival, méghozzá szimultán. Állandó témát adva ezzel a déli felső tízezernek.

Házasságai sem voltak botrányoktól mentesek. Nagyon fiatalon hozzáment Berrien Kinnard Upshaw-hoz, akitől a férfi agresszív viselkedése miatt hamar el is vált. Margaret nem fecsérelt túl sok időt újabb férj keresésére. Kevesebb, mint egy évvel a válása után már John Marsh vezette oltárhoz, aki történetesen jelen volt az előző esküvőjén is. Ő volt ugyanis az első férje tanúja...

Forrás: Origo

Margaret és a szexualitás

Ám nem csak a szerelmi élete adott ihletet az írónőnek. Rhett és Scarlett között mindig forr a levegő. Első találkozásukkor a férfi szinte levetkőzteti a fiatal lányt a szemével. Nos, nem véletlenül ennyire túlfűtött a viszonyuk, ugyanis Mitchell és férje nagyon kedvelték az erotikus tartalmú könyveket. Sokat olvastak erotikáról és szexualitásról a húszas éveikben. Ahogy az akkoriban nagy divat volt - éppen akkor, amikor az Elfújta a szelet írta.

Egy bestseller születése

Margaret újságíróként dolgozott, ezért nem volt ideje egy ilyen hatalmas ívű könyv megírásához. Egy bokatörés és sok-sok ágyban töltött hét kellett hozzá, hogy nekiálljon. Így is 3 évbe telt, mire befejezte. Azonban először nem akarta megmutatni senkinek a férjén kívül, így csak évekkel később, 1936-ban kaphatták kézhez az olvasók. A könyv azonnal hatalmas világsiker lett, megdöntve minden addigi rekordot.

Elfújta a szél című film Forrás: AFPforum

Mitchell nem írt több könyvet. Hogy miért, azt sokan csak találgatják. Egyesek szerint egyszerűen nem volt rá ideje a hatalmas siker miatt. Mások szerint nem rajongott annyira a nyilvánosságért, amit a könyv sikere okozott, és nem akart újra rivaldfénybe kerülni.

Bárhogy is legyen, ezzel az egy könyvvel is beírta magát a történelembe.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk:Forrás: SHE.HU

Nyitókép: Afpforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.