sajtó Washington Post nagyasszonya Halász Éva Kay Graham
Katharine Meyer "Kay" Graham. Akinek nem cseng ismerősen ez a név, annak nagy szeretettel bemutatom a XlX. századi NŐ-t, csupa nagybetűvel.

Az első amerikai női újságkiadó, az ő családjáé volt a The Washington Post. Igen, igen. Az a nagy múltú The Washington Post, mely először közölte le a Watergate-ügyet, aminek kirobbanása aztán akkora port kavart, hogy végül Nixon elnök lemondott. De most nem az akkori politikai helyzetről szeretnék beszélni (ezekről talán máskor).

Inkább beszéljünk a nőről, a kiadók first lady-jéről! Az erős asszonyról, kinek helyt kellett állnia vezetőként azokban az időkben, amikor a hímsovinizmus nemcsak élt és virult, hanem egyenesen normálisnak számított. Bátorságáról olyan tanúbizonyságot tett, ami a mai korban is megállná a helyét.

De ne rohanjunk ennyire előre, ismerjük meg Kay-t picit jobban!

1940-et írunk, és Kay másra sem vágyik, minthogy férjhez menjen vőlegényéhez, Phill Grahamhez, és gyerekeket szüljön neki. Az anyagiakon nem kellett aggódnia, hiszen a kis családi lap, amit az édesapja alapított, kissé túlnőtte magát. A papa halála után pedig Phill vette át az irányítást, és Kay ezt akkoriban a lehető legtermészetesebb dolognak tartotta.

Forrás: Northfoto/(C) Central Europe Rights/ Northfoto/Al Stephenson

Phill értett a munkájához, elszánt volt és kitartó. De sajnos az idő múlásával kiégett, és öngyilkosságba hajszolta magát. Így a megözvegyült asszonynak kemény döntést kellett hoznia: miután apja sokszor hangoztatta, hogy neki az a legfontosabb, hogy a család kezében maradjon a lap irányítása, Katharine vette át annak vezetését.

Belecseppent egy férfiak által irányított közegbe, 'alfa women'-ként. Valljuk be, azért ez elég kényes szituáció. Lehetsz te business analyst vagy egy egyszerű lóti-futi az adott cégnél, biztosra veszem, hogy haladó szintű gyomorideggel mész munkába, ha előre tudod: 100% tesztoszterondús terembe kell belibegned a kecses kis női mivoltoddal. Akkor képzeld el, milyen érzés lehetett ez fél évszázaddal korábban... Kay tele is volt félelemmel - ráadásul friss főnökként... Bele kellett rázódnia, de sikerült megállnia a helyét.

A 10-12 fős férfi tanácsból alig 1-2 emberre számíthatott. Szerencsére voltak befolyásos barátai, ám közülük is sokan ellene fordultak, amikor - egy bírósági ítélettel szembemenve, a börtönt kockáztatva - megjelentette a Pentagon-ügyiratokat. Ezek voltak azok a dokumentumok, amik bebizonyították, hogy az Egyesült Államok kormánya éveken át össze-vissza hazudozott a vietnami háborúról.

Kay végül elment a Legfelsőbb Bíróságig. Felbujtó lett, a szó jó értelmében: a konkurens újságok sorra követték példáját. És ezzel új alapokra helyezte a sajtószabadságot. Egy nő, aki csak feleség és anya akart lenni. De amikor nem volt más választása, erősebb tudott lenni, mint azt ő maga gondolta volna.

Önéletrajzáért '98-ban Pulitzer-díjat kapott.

Halász Éva

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Origo

Nyitókép: Northfoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.