szerelem Fülöp herceg Jónás Zsófi angol királynő angol királyi család II. Erzsébet brit királynő házasság
Amikor II. Erzsébetet megkérdezték, hogy mi a 70 éve tartó házasságának a titka, ezt válaszolta: a humor, a tolerancia és a türelem. Az biztos, hogy ezekre nagyon is szüksége volt a királyi párnak az elmúlt évtizedekben...

A kezdetek

Erzsébet alig volt 13 éves, amikor édesapjával, VI. György királlyal meglátogatta a Dartmouth-i Tengerészeti Akadémiát, ahol a 18 éves Fülöp állomásozott. A fiatal hercegnő azonnal beleszeretett a magas, jóképű hercegbe, és levelezni kezdtek. Azonban jött a II. világháború, ahol Erzsébet autóvezetőként, Fülöp pedig haditengerészként harcolt. De a kapcsolat nem szakadt meg kettejük között.

Forrás: AFP

Egy nem támogatott házasság

A háború után 1946-ban Fülöp megkérte Erzsébet kezét, aminek Erzsébeten kívül nem sokan örültek. Házasságukat ugyanis sem a palota, sem a kormány nem támogatta. Hiszen Fülöp egy nincstelen görög és dán herceg volt, akit úgy menekítettek ki a hazájából egy narancsos ládikában. De legalább rendelkezett nemesi címmel...

A legnagyobb problémát mégis német származása jelentette, amit a nácikkal való háború után nem fogadtak kitörő örömmel a palotában. Egyik testvére még a náci párt tagja is volt. Egy szó, mint száz, nem igazán ilyen férjet szántak Nagy-Britannia leendő királynőjének.

De Erzsébet nem tágított, Fülöpöt akarta, és meg is kapta. Kompromisszumként Fülöp lemondott minden addigi címéről, és felvette az anglikán vallást. Következő évben megtartották az esküvőt a Westminster-apátságban. A háború sújtotta országnak nagyon jót tett, hogy végre kicsit ünnepelhetett.

Forrás: AFP

Egy királynő férjének élete

Házasságuk első évei nyugodtan teltek. Máltán éltek, ahol Fülöp szolgált. Az idillt azonban megtörte a király tüdőbetegsége és halála. Erzsébet alig 26 évesen királynő lett, ami a házasságuknak nem tett túl jót. A határozott egyéniséggel rendelkező Fülöp nehezen viselte, hogy most már saját felesége árnyékában kell élnie, és már nem ő a család feje. Mindig is tudta, hogy egy leendő királynőt vesz el, ám azt nem sejtette, hogy ennyire gyorsan landol felesége fején az a bizonyos korona.

Ám az eleinte még félénk királynőnek nagyon sok támogatásra volt szüksége férjétől. Fülöp mindig Erzsébet mellett állt, annak ellenére, hogy az első évek nem voltak könnyűek a királyi párnak. Aztán szépen, lassan megtanulták mindketten, hogy hogyan egyeztessék össze magánéletüket az uralkodói szereppel.

Forrás: AFP

70 év...

Házasságuk nem azért tart 70 éve, mert tökéletes. Sőt! Fülöp a pletykák szerint nem is egy nővel csalta Erzsébetet az évek alatt. Beleértve a Buckingham-palota fél személyzetét is.

Sajátos humoráról nem is beszélve. Legendás sztorik vannak arról, hogyan hozta kényelmetlen helyzetbe a feleségét egy-egy hivatalos úton vagy vacsorán. Talán pont ezért is működik ilyen jól a párosuk. A kissé hűvös és távolságtartó Erzsébetet tökéletesen kiegészíti laza és fesztelen férje.

Forrás: AFP

Egyszer például Fülöp simán megkérdezte egy kenyai futónőtől, hogy egyáltalán nő-e. De nem kíméli a saját népét sem. A skótokkal egyszer közölte, hogy csak a skótok képesek túlélni a helyi oktatási rendszert. Ám mi sem maradhattunk ki a jóból. Amikor a királyi pár Magyarországon járt, egy britnek lazán odaszólt, hogy nem lehet itt régóta, mivel nincs még sörhasa.

A királynő azonban mindezt megbocsátja férjének, akit mindezek ellenére (vagy éppen ezért) nagyon szeret. Érdemes megnézni azokat a képeket, amelyeket tavaly készítettek róluk. Sugárzik róluk a szerelem. Példaértékű, ahogy egymásra néznek még ennyi idő után is.

Forrás: AFP/Ronny Hartmann
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.