tippek Shakespeare feldolgozás Jónás Zsófi kikapcsolódás film filmezés
Ha a filmeseknek nem jut eszébe eredeti ötlet, akkor szeretnek visszanyúlni a régi klasszikusokhoz. Esetünkben a valaha élt egyik legnagyobb drámaíróhoz, Shakespeare-hez.

Az angolok kiválóságának a darabjait jó párszor feldolgozták már - egyesek szerint több, mint ezer film készült a művei alapján. Íme, az én 5 kedvenc Shakespeare-feldolgozásom:

West Side Story (1961): Rómeó és Júlia dalban elmesélve

Shakespeare Rómeó és Júlia történetének egyik - ha nem a legjobb - feldolgozása ez a 10 Oscar-díjjal jutalmazott musical. Más ország, más kor és más nyelvezet, de a lényeg ugyanaz: a mindent elsöprő tiltott szerelem, ami tragédiába torkollik. A remek alakítások és kitűnő operatőri munka mellett Leonard Bernstein zenéje teszi tökéletessé a filmet. Biztos vagyok benne, hogy az America című dal mindenkinek ismerősen cseng...

Macbeth (1971): Brutális horror

Shakespeare elátkozott tragédiájának eme feldolgozása nem tartozik a könnyed szórakozás kategóriába, de valljuk be, az eredeti dráma sem egy habkönnyű olvasmány. Roman PolanskiMacbeth-je brutális, véres és néhol sokkoló. A film megjelenésekor hatalmas vihart kavart ez a fajta naturalista ábrázolás. Dehát Roman Polanski, az Roman Polanski... Nem arról híres, hogy szombat délutáni matinékat rendez. Aki bírja a brutális filmeket, annak ez a mozi kihagyhatatlan.

Sok hűhó semmiért (1993): Sztárparádé

Teljes mértékben elfogult vagyok ezzel a vígjátékkal, ugyanis gyermekkorom nagy kedvence. A mai napig kívülről fújom a szövegét. Kenneth Branagh nagyszerű feldolgozása üdítő és megunhatatlan. Habár szinte minden szerepet sztárok játszanak (Denzel Washington, Keanu Reeves, Michael Keaton), a show-t mégis Branagh és akkori felesége, Emma Thompson viszi el. Az a vibrálás, ami kettejük között érezhető a csípős párbeszédek alatt, utánozhatatlan. Gyönyörű itáliai táj, remek színészek és Shakespeare szuper párbeszédei. Mi kell még?

III. Richárd (1995): A fasiszta Európában

Shakespeare kortalan, ezt bizonyítja ez az alkotás is, amely a fasizmus által sújtotta Európába kalauzolja el a nézőket. A brit és amerikai nagyágyúkat felvonultató filmben ugyanúgy megvan minden, ami az eredeti drámában: hataloméhség, bosszúvágy és gátlástalanság. Ian McKellen zseniális III. Richárdja megmutatja, hogy nem számít az évszázad, a gonoszság sajnos örök. De hát mi mást is várhatnánk Magneto megformálójától?

10 dolog, amit utálok benned (1999): Makrancos Kata és Heath Ledger

A kilencvenes években taroltak a tini vígjátékok, így Shakespeare sem úszhatta meg, hogy egyik művét felhasználják. A makrancos hölgy modernizált változata az egyik legjobb fiataloknak szóló vígjáték. Az azóta sajnos már elhunyt Heath Ledger ezzel a filmmel robbant be a köztudatba, és vált egy csapásra a lányok kedvencévé. Ajánlom mindenkinek, aki egy laza és vicces estére vágyik.

Kötelező olvasmányok helyett kötelező filmeket a tanrendbe!http://www.she.hu/kultur-mi/20170322-kotelezo-film-altalanos-iskola-ezeket-latni-kell-filmtortenet.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.