Emberáldozattól a fadíszítésig - így karácsonyoztak az elődeink!

viking hagyományok ókori rómaiak karácsony ünnep emberáldozat kelták szokások Abonyi Ági ünnepek
Azt valószínűleg már mindenki hallotta, hogy a kis Jézus születése nem véletlenül lett december 24-re dátumozva - ebben az időszakban gyakorlatilag minden kultúrkörben tartottak egy ünnepet, nevezetesen a téli napfordulóét.

Ilyenkor azt ünneplik szerte a világban, hogy a nappalok egyre hosszabbodnak, azaz a fény diadalmaskodik a sötétségen. Mivel ez a hagyomány igen régre nyúlik vissza, a hozzá társuló szokások nem mindig a szeretetről vagy az ajándékozásról szóltak. Íme, néhány érdekesség a múltból és a jelenből:

Szaturnália

Az ókori Rómában ez volt a legnépszerűbb ünnep. A kereszténység államvallássá tételekor éppen ezért került erre az időpontra a karácsony, ami sok szempontból hasonló volt a korábbi szaturnáliákhoz. Az év ezen időszakában, december 17 és 24 között a római házakat örökzöld borostyánnal és gyertyákkal díszítették, a szolgákat megajándékozták, hivatalos ügyeket nem intéztek, és Szaturnuszhoz fohászkodtak a jövő évi bőséges termésért.

Forrás: Wikipedia

Kevésbé szívmelengető hagyomány volt az állatáldozatok bemutatása, valamint az élet-halálra vívott gladiátormérkőzések. A legenda szerint a korai rómaiak még nem fényeket használtak dekoráció gyanánt, hanem levágott emberi fejeket, ám Herkules tanácsára ezt utóbb gyertyákra cserélték...

Midvinterblot

Minden idők egyik legvéresebb téli napfordulós hagyománya a vikingek "tél középi vére". Fenn, a messzi északon a tél hosszú és sötét, az istenek pedig hatalmas erőkkel bírnak. Nagy áldozatokra volt szükség, hogy az öröknek tűnő sötétséget elűzzék, és újból eljöjjön a fény.

Ilyenkor összegyűltek az erre a célra kijelölt szakrális helyeken, és emberáldozatokat mutattak be. A hagyomány egészen az 1200-as évek végéig fennmaradt. Később a kereszténység fokozatos térnyerésének köszönhetően az erre a célra használt korábbi kultikus helyeken svéd ókeresztény templomokat emeltek.

Forrás: Wikipedia

Yule

A yule szó jelentése a keltáknál "kerék", és mint ilyen, az élet körforgását szimbolizálja. Az ünnep alaptémája az újjászületés, a fény visszatérése. Minden télközépi szokás közül ez emlékeztet legjobban a karácsonyra. Ajtajaikat örökzöld koszorúkkal díszítették, szent énekekkel és táncokkal köszöntötték az új évet. Innen ered a fa gömbökkel való díszítése is, ami a keltáknál a világfát és a Napot szimbolizálta.

A fagyöngy alatti csókváltás szokását is nekik köszönhetjük. "Történt ugyanis, hogy Balder isten figyelmeztetést kapott, hogy vigyázzon, mert valaki ki akarja oltani az életét. Frigg, a szeretet istennője és egyúttal Balder anyja minden élőlényt rávett a világon, hogy semmiképpen ne ártsanak neki, csak egy jelentéktelen növényről feledkezett meg: a fagyöngyről. Balder így (majdnem) sebezhetetlenné vált.

Éppen ezért azzal szórakoztatta magát és a többi istent, hogy nyilakkal lövöldöztek rá, amik lepattantak róla. Azonban Loki, aki mindig bajt kevert, egy fagyöngyből készült nyílvesszőt kevert a többi közé, ami ki is oltotta Balder életét. Frigg istennő azonban nem akarta bántani a növényt, hanem azt kívánta, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek. Akik alá állnak, csókolják meg egymást, így kapjanak lehetőséget a szeretetre és a megbocsájtásra."

Forrás: Wikipedia

Montol Fesztivál, Cornwall

A spirituális gondolkodás szélesebb körben való elterjedésével bizonyos télközépi hagyományokat is igyekeznek feltámasztani napjainkban. Ilyen ez a fesztivál is, ami mindössze 11 éve indult útjára. A résztvevők jelmezekbe öltöznek, és kis lámpásokkal vonulnak az utcákon, amit nagyon költőien a "tűz folyójának" neveznek.

Forrás: Wikipedia

"Ég a kecske, ég..."

Egy svéd kisvárosban, Gavle-ben arra a következtetésre jutott a város vezetősége a 60-as években, hogy megépítik Svédország legnagyobb szalmakecskéjét. Ha jártál már Ikeában, akkor tudod, hogy a svédeknél a karácsonyi dekor szerves része a kecske, ami abból ered, hogy Thor isten szekerét valaha két bakkecske húzta.

Ezek a kecskék olyannyira beépültek a svéd emberek tudatába, hogy a későbbi, már keresztény karácsonyi szokások közé is beemelték őket. 1966-ban meg is építették a böhöm nagy karácsonyi kecskét, csakhogy szilvesztereste valaki jó poénnak tartotta felgyújtani...

A következő években a kecskét hol felgyújtották, hol ellopták, majd a folyóba vetették, vagy valamilyen más módon tettek kárt benne. De a hagyomány az hagyomány: a kecskét azóta is minden évben felépítik, és bár egyre nagyobb erőkkel őrzik - egyre rafináltabban is végzik ki... 2017-ben ugyan megmenekült, de idén még nem tudni, mi lesz. Szerintem égjen! ;)

Forrás: Wikipedia
Az ókori Róma szex szakértőjének szomorú történetehttp://www.she.hu/kultur-mi/20170807-okor-roma-szex-szakerto-ovidius-augustus-csaszar.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.