életút Kabos Gyula élete Herczeg Zsuzsa színészet színész
"A hagymát is hagymával eszem!" - ez jut talán először az eszedbe, ha Kabos Gyula nevét hallod. Pedig a kisember figuráját oly élethűen megformáló színész, hiszed vagy sem, de nem szeretett enni.

Sokan nem tudják, de a sikerei alapján milliomosnak gondolt színész szinte egész életében anyagi gondokkal küzdött - sőt, folyamatos támadások is érték: egyszer zsidó volta miatt, máskor meg azért, mert nácinak titulálták.

Nem volt könnyű élete, mégis mindenki arcára mosolyt csalt. Pedig ő belül korántsem volt vidám: "Én egy nagyon szomorú ember vagyok, csak mániákusa vagyok a vidámságnak, és addig nem nyugszom, amíg nevető arcokat nem látok magam körül. De különben is, ma jókedvet csinálni kötelesség, és akkor is nevetni kell, ha sírni szeretnék. Volna egy jó tippem ezzel kapcsolatban. Hozzanak rendeletet, hogy egy hónapig mindenkinek mindent mosolyogva kell csinálni. Meglátnák, milyen más lenne az élet."

Forrás: Wikipedia

Ő annak ellenére is erre a pályára adta a fejét, hogy édesapja kétnaponta csak azért leutazott hozzá a színész iskolába, hogy könyvelőnek szánt fiát jól elagyabugyálja a döntése miatt. De az sem tántorította el az ifjút, hogy már az első színpadi fellépésekor elvétette a lépést, és a zenekari árokban, a brácsáson kötött ki, minek után két hétig nyomta az ágyat.

Bár színészként zseniális volt, amikor menedzseri vagy igazgatói feladatokra vállalkozott, rendre megbukott, hiszen még magáért sem tud kiállni. Amíg a kor ünnepelt sztárjait mesés gázsikért foglalkoztatták, ő csupán azok fizetésének töredékéért lépett színpadra - és annak is a nagy részét elvitték az igazgatói bukásából származó adósságok.

Bár pont a hangosfilmek azok, amelyek miatt imádjuk őt, színházdirektori bukásának egyik fő okát mégis a hangosfilmek megjelenésében látta. Később megszerette ezt a műfajt, és volt olyan időszak, amikor már csak akkor engedtek magyar filmet gyártani, ha Kabos is szerepelt abban, hiszen ő volt a siker záloga.

Ennek ellenére az 1930-as évek végétől az első zsidótörvény értelmében már nem a darab és a tehetség számított a szereposztáskor. Zsidó származása miatt kikezdték a személyét is, így kénytelen volt anyagi és egyéb megfontolásból is külföldre távozni.

Az emberekbe vetett bizalma már korábban megingott, így amikor leszállt a vonatról New Yorkban, hitelt adott egy asszony szavainak, aki azt mondta: óvakodjon Mr. Szenestől. Attól a férfitól, aki Amerikában a Kabos filmek sikeres forgalmazója... Amikor a forgalmazó a pályaudvarra érkezett, Kabos már össze volt zavarodva, és időt kért, mire Szenes úr sértődötten otthagyta. Talán ezen az egy ponton csúszott el a kinti karrierje, hiszen ezek után sajnos nem a várt sikerek következtek számára.

De nem csupán ezt a lehetőséget szalasztotta el, hanem egy olyan turnét is, mely szintén sokat lendíthetett volna az anyagi helyzetén. Felesége ugyanis kórházba került, és nem akarta egyedül hagyni az angolul nem tudó asszonyt, így aztán haknikból tartották el magukat. Azonban így is félretett pénzt, hogy az általa szeretett magyarságnak kintről segítsen.

Egyszer 2000 dollárt küldött Magyarországra, hogy segítsen néhány gazdának vetőmagot venni, és ezáltal, ahogy ő írta: "pár magyar gyerek nagyobb karéj kenyeret majszolhat". Mivel túl sokat küzdött a magyarságért odakint, egyesek nácinak titulálták, és bojkottálták az előadásait.

Majd lehetősége nyílt egy nyúlfarknyi szerep eljátszására a Broadway egyik színházában. Egy napon azonban előadás közben összeesett. Ekkortól rohamosan romlott az állapota, és bár orvosai tanácsára nem léphetett fel, ő továbbra is bejárt a próbákra.

Az egyik ilyen alkalommal lett rosszul ismét, majd a harmadik alkalommal a rosszulléthez már egy tüdőgyulladás is társult. Két hétig feküdt oxigénsátorban a kórházban, míg végül az örök nevettető magával vitte azt a kivételes tudását, mellyel képes volt mindig jókedvet varázsolni. Filmjei révén azonban örökre nevethetünk az esetlen kispolgáron, mellyel a társadalom jellemző lenyomatát sikerült a vászonra vinnie.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Youtube

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.