művészet múzsa Wéber Krisztina Camille Claudel őrült szobrász
Camille Claudel a fél életét egy pszichiátriai intézet falai között töltötte, így a művészet számára már harminc évvel a tényleges halála előtt elveszett.

Egy rendkívüli asszony, aki nemcsak korának kivételes tehetséggel megáldott szobrásznője volt, hanem tanítványa, múzsája és szeretője a kor leghíresebb szobrászának, Auguste Rodinnek.

Forrás: Wikipedia

Egy fiatal nő meztelenül térdel a földön, kezeivel könyörögve nyúl az idős férfi felé, aki hátra sem néz, hanem egy vele korban egyidős asszonnyal sétál tovább. Hogy ennek a szobornak a drámai jelenetét megértsük, elég egy pillantást vetni a művésznő életrajzára.

A "L'âge mûr", az "Érett kor" - Camille Claudel talán legismertebb műve - jól mutatja a saját életének a tragédiáját. Ő maga az, aki kétségbeesve harcolt Rodin szerelméért. Évekig mindhiába remélte, hogy feleségül veszi a szobrász: ő nem hagyta el a fiatal lány kedvéért az élettársát.

Forrás: AFP/Patrick Hertzog

A tanárába beleszerető diáklány története olyan régi, mint maga az emberiség. A fiatal Camille is így lett rabja mesterének. Több, mint egy évtizedig volt a férfi múzsája, modellje, asszisztense és szeretője. A 19 éves lány szépsége, fiatalsága, vadócsága és nem utolsósorban kiemelkedő tehetsége nyilvánvalóan imponált a 24 évvel idősebb férfinak. Kapcsolatukat vad szenvedély, állandó veszekedések és érzelmi libikókázás jellemezte.

Camille egy terhességmegszakítás után megcsalva, kihasználva, cserbenhagyva érezte magát, és elkeseredett dühében végleg elhagyta Rodint. Mindenesetre sosem tudott igazán megszabadulni tőle, mindig csak az ő tanítványa maradt. Akit ugyan dicsértek a kritikusok, de közben azzal vádolták, hogy nem a saját ötleteit valósítja meg, ezért soha nem válhatott egyenrangúvá mesterével.

Forrás: Wikipedia

Pedig olyan sokat ígérően indult az élete: édesapja már gyermekkorában felismerte lánya különös lelkesedését a kövekért és a modellezésért, és támogatta is tehetsége kibontakozását. 18 évesen Párizsba küldte egy olyan művészeti magániskolába, ahol nők is tanulhattak. Abban a korban Franciaországban és a világ más tájain az állami művészeti akadémiák oktatásán csak férfiak vehettek részt, azonban sűrűn előfordult, hogy egyes akadémiai tanárok a női művészeket magánórákon tanították.

A tanár, aki Camille-t és barátnőit rendszeresen oktatta és korrektúrázta, egy hosszabb utazása előtt felkérte Rodint, hogy helyettesítse. Ekkor találkoztak először egymással. Hogy azonnal egymásba szerettek, vagy csak azután, hogy a lány már munkatársa volt a szobrásznak, azt nem lehet tudni. Mindenesetre a befolyása jól láthatóvá vált Rodin művein.

Mielőtt belépett volna az életébe, a férfi atlétákat és bibliai alakokat mintázott. Camille-lal egy időben azonban megjelent alkotásain a hús-vér érzékiség. A lány arca számtalan szobrán felbukkant, és olyan művek kerültek ki a keze alól, mint a "Csók" vagy az "Örök tavasz"...

Forrás: AFP forum/ Sputnik/Sergei Lidov

Camille-nak nagyobb befolyása volt Rodinre, mint azt ma gondolnánk. A lány igazi csodagyerek volt, olyan rendkívüli tehetséggel, ami nemcsak imponált a szobrásznak, hanem inspirálta is. Az is köztudott, hogy a leghíresebb munkáiban Camille modellezte több alak kezét és lábát. Nagy bizalom volt ez a mester részéről, tekintettel arra, hogy milyen jelentőséggel bír a kezek, lábak szimbolikája Rodin művészetében.

Camille-nak sosem sikerült tanára árnyékából kiszabadulnia, és egyre dühödtebben és megszállottabban hibáztatta ezért. Üldözési mánia hatalmasodott el rajta, hol az volt a rögeszméje, hogy Rodin meg akarja mérgezni, hol arról volt meggyőződve, hogy egykori szerelme el akarja lopni az ötleteit. Őrületében tönkretette, összetörte a már elkészült szobrait.

Forrás: Wikipedia

Egyre jobban elhatalmasodott rajta a betegség, elszegényedve, elképzelhetetlen körülmények között élt, amit azzal tetézett, hogy az alkohol rabja lett. Már senki sem tudott segíteni neki, és miután édesapja halálával az utolsó támaszát is elvesztette, a család pszichiátriai intézetbe utaltatta - amit a haláláig már nem is hagyott el.

Az orvosok megpróbáltak javítani állapotán, odaadták neki a szobrászeszközeit, hátha az segíti kizökkenteni a bezárkózásából, de soha hozzájuk sem nyúlt. Egy tehetséges nő, egy tragikus szerelmi történet és egy máig tisztázatlan elmebetegség - ez Camille Claudel története. Ezek ellenére fontos, hogy mi ma annak lássuk, ami valójában volt: egy hihetetlen tehetséges művész, tele tenni akarással.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.