történelem igazság Herczeg Zsuzsa legenda hazugság igazságos Mátyás király hiedelem
Ki ne ismerné a Mátyás királyról szóló meséket és mondákat? Hiszen ezeken nőttünk fel. Mindannyiunk emlékezetében ott él a mondat, amely minden róla szóló történet végén elhangzott: Éljen az igazságos Mátyás!

Nem akarok senkit sem elkeseríteni, de a saját korában ezt nem így gondolták. Ő is csak olyan uralkodó volt, mint a többi: autokrata. Utálták - paraszt és nemes egyaránt. A nemesek azért, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: fiatal kora ellenére sem volt irányítható.

Az akkori nádor szavai szerint: "Akit szent koronával koronázva látsz, imádd, szentséges királynak tekintsd és tiszteld, ha ökör volna is." Aki nem így tett, csúnyán megjárhatta, még akkor is, ha Mátyás legközelebbi bizalmasa volt. Gyerekkori viszontagságai miatt ugyanis még a legbelsőbb embereiben sem bízott...

A nép a hatalmas adók miatt gyűlölte. Egyesek szerint sem előtte, sem utána nem kellett annyi adót fizetni a Magyar Királyságban, mint az ő uralkodása idején. Legalább azt elvárták volna, hogy a beszedett pénzt az oszmán terjeszkedés megállítására költse, őt azonban ehelyett a cseh trón megszerzése és a német-római császári cím birtoklása érdekelte.

Forrás: Wikipedia

Miért született mégis ennyi legenda róla?

Mátyás céljául tűzte ki, hogy modernizálja a Magyar Királyságot. Ehhez minden háttere meg is volt, hiszen hatalmas jövedelemmel rendelkezett: birtokolta a hazai aranybányák bevételeit, és a jelentős adóknak köszönhetően (is) tele volt a kincstára. Emellett ki ne emlékezne a legendás fekete seregére, mely a kontinens egyik legfélelmetesebb katonasága volt akkoriban? Mellette szólt tehát, hogy mindent kézben tartott. Uralkodását pedig utólag több tény is megszépítette:

  • Az övé volt az utolsó korszak, amikor a Magyar Királyság még erős európai nagyhatalomként szerepelhetett a világtérképen.
  • Stabil királysággá változtatta az országot, rendet tartott.
  • Egyszer - és csak egy jogcímen - hajtotta be az adókat, utána nem háborgatta az adófizetőket.
  • Uralkodása alatt kiszámítható volt az élet, ez pedig nagyon hiányzott az utána következő káoszban...

Mindezeket összevetve máris jobban érthető a mondás: "Meghalt Mátyás, oda az igazság." Hiszen utólag mindig mindent szebbnek látunk...

A halál oka: mérgezés?

Bár voltak ilyen felvetések is, ám ami biztos: egyes források szerint köszvénye volt, ráadásul sokat lakott tábori körülmények között, és többször meg is sebesült. Ezek mind hozzájárultak az egészsége romlásához. A halálának körülményei mégis a mai napig rejtélyesek. Egy hosszú virágvasárnapi szertartáson lovaggá ütött egy velencei követet.

Ezalatt felesége, Beatrix végig akarta járni Bécs templomait, így az étkezést későbbre halasztották. A király azonban ez idő alatt nagyon megéhezett, és fügét kért. De amikor felszolgálták neki a csemegét, éktelen haragra gerjedt, mert szerinte romlott volt a gyümölcs - még a királyné sem tudta lecsillapítani...

Forrás: Wikipedia

Majd egyszer csak szédülni kezdett, és elsötétült előtte a világ. Ezek után hamarosan - április 6-án reggel - távozott az élők sorából. Egyes beszámolók szerint a fügés eset után félrebeszélt, ráadásul azt már korábban is leírták, hogy az arca mindig vöröses színben játszott. Ezeket figyelembe véve valószínűbb, hogy szélütés végzett vele, mint az, hogy megmérgezték.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.