szerelem múzsa múzsák Lippai Flóra Léda Edie Sedgwick művészet Beatrice rendező író költő ihlet
Egy gyönyörű festmény vagy vers nem születik meg csak úgy magától, kell hozzá egy ihlető forrás is. Bár a művészek számára múzsáik a nagybetűs Nőt jelentették, a többségük egyáltalán nem volt híve az átlagos női szerepeknek...

Jöjjenek a művészet titkos nagyjai, akik nélkül bizonyos művek talán meg sem születtek volna!

Beatrice

Mai szemmel nézve kissé szokatlan a szerelmi történet: a 9 éves Dante egy összejövetelen azonnal beleszeretett a nála pár hónappal fiatalabb lányba. A kislány nem sok érdeklődést tanúsított a fiú iránt, csak néhányszor beszéltek egymással. Ráadásul egy gazdag firenzei polgár lányaként nem sokáig maradhatott hajadon, bár a házaséletet is csak rövid ideig élvezhette: 24 éves korában meghalt.

Forrás: Wikipedia

Dante szerelme tehát plátói maradt (egyébként szülei kérésére ő maga is megházasodott), mégis 1291 és 1294 között harmincegy verset írt Beatricéhez. Ráadásul az Isteni színjátékot is ő ihlette, amivel a költő hozzájárult a reneszánsz irodalmi stílus megszületéséhez. A történet végén az ifjú szerelmespár az Édenkertben talál újra egymásra...

Léda

A gimis irodalomóra óta tudjuk, hogy Léda Ady Endre első szerelme volt, kapcsolatuk azonban ennél sokkal bonyolultabbra sikerült. Ady ugyanis férjezett asszonyként ismerte meg a nőt, aki ráadásul öt évvel idősebb volt nála.

Brüll Adél a Nagyváradi Napló rendszeres olvasójaként imádta Ady írásait, olyannyira, hogy párizsi lakásába is meghívta a költőt. Itt éltek aztán édeshármasban - bimbózó szerelmüket ugyanis Adél férje, Diósy Ödön sem ellenezte. Sőt, még Ady szifiliszének kezeléséhez is ő szerzett orvost...

Forrás: Wikipedia

Az elkövetkezendő pár évben sokat utazgattak Európa-szerte, ám kapcsolatuk fokozatosan megromlott. Románcukat egyébként is állandó viszályok jellemezték, ahogy az a költő Héja-nász az avaron című verséből is kiderül.

1912-ben Ady elég kegyetlenül szakította meg a 9 éve tartó viszonyt. A Nyugat című korabeli folyóiratban publikált Elbocsátó szép üzenet című versével gyakorlatilag porig alázta a nőt, aki férje vigasztalása ellenére is hónapokig lesújtva érezte magát.

Edie Sedgwick

Az arisztokrata családba született Edie már korán a család fekete báránya lett. Evési zavarokkal küszködött, ráadásul igazi lázadó volt, így az apja gyorsan bedugta egy elmegyógyintézetbe, a "gyógyulás" reményében. Később súlyos anorexiája miatt ismét kórházba került, 20 éves korára pedig már túlesett az első abortuszon.

New Yorkba utazott, ahol megismerkedett Andy Warhollal, de még ő sem volt képes teljesen kontrollálni a lány kicsapongásait. Mégis szinte azonnal a múzsájául fogadta, és számos filmjében szerepet adott neki.

Forrás: Wikipedia

Edie hamarosan szupermodell karrierje csúcsán találta magát - ám sajnos magasról lehet igazán nagyot esni... Szűkölködött a pénzben, drogproblémái pedig egyre inkább elhatalmasodtak. Ráadásul a szerelmi élete sem volt sikeres: hiába rajongott Bob Dylanért, ő másik nőt vett feleségül. Edie végül túladagolásban halt meg, mindössze 28 évesen.

Hogy mi a közös a múzsák többségében - azon kívül persze, hogy nemcsak szépségükkel, de intelligenciájukkal is hódítottak? Az elérhetetlenségük. A feleségből, élettársból ritkán lett vágyálom. Minél lehetetlenebb volt az imádott nő megszerzése, annál inkább inspirálta a művész képzelőerejét...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Northfoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.