öngyilkosság Szerelme élete Molnár Ferenc Herczeg Zsuzsa író gyermekgyűlölő regény
A Pál utcai fiúk története mindig könnyeket csal a szemembe, az író ugyanis mesterien játszik benne az érzelmekkel. Nemecsek haláltusáját olyan szívszorítóan ecseteli, hogy ember legyen a talpán, aki megállja sírás nélkül a jelenetet.

Pedig az író állítólag erőszakos és gyermekgyűlölő ember volt - és maga a mű is érdekesen keletkezett. Mivel pénzügyi válságba került, gondolta, gyorsan összeüt egy regényt. Kiválasztott néhány történetet a Gyerekek című könyvéből, és a leghosszabbat, a Gitt-egylet című novellát regénnyé bővítette.

Éjszakánként a New York Kávéházban üldögélve idézte fel a Pál utcai grundon töltött gyermekkorát. Abban a New York Kávéházban, melynek kulcsát a legenda szerint a Dunába hajította, hogy soha ne zárhasson be...

Amilyen jól tudta irányítani a cselekményt a műveiben, olyan nehezen volt képes erre a saját érzelmeivel. A szerelmi életére rendkívül kártékonyan hatottak a dühkitörései. Két szerelme is az öngyilkosságba menekült - igaz, nagy merészség lenne azt állítani, hogy csak neki köszönhetően. Ám neki is szerepe volt benne, mivel mindkét nőt terrorizálta lelkileg. Birtoktárgyként tekintett rájuk, féltékenységi jeleneteket rendezett, a viták pedig olykor tettlegességig fajultak.

Forrás: Wikipedia

Az első feleségével kötött házassága egyesek szerint csak azért volt fontos neki, mert Ady Endrének is tetszett a nő, így vetélytársat sikerült legyőznie a személyében. Ráadásul ivott, kártyázott, és többször is kezet emelt feleségére, így végül az asszony elhagyta. Még az sem mentette meg a házasságukat, hogy engesztelésképpen megírta hitvesének legsikeresebb művét, a Liliomot, melyben a főhősnő a feleségét, Margitot, a főhős pedig magát az írót szimbolizálta.

A nő később tudósítóként, forgatókönyvíróként és festőként is dolgozott, de egyes források szerint nem ért el kiemelkedő sikereket. 76 éves volt, amikor Spanyolországban, egy hotelszobában véget vetett az életének.

A Liliom színpadra kerülésekor jött a képbe Varsányi Irén: ő játszotta a darabban Julit, a szerző pedig szerelemre lobbant iránta. Elmondása szerint ez a nő volt az egyetlen igazi szerelme. A kétgyerekes, férjezett színésznő azonban nem volt képes elhagyni a gyermekeit, így a kapcsolatnak nem volt jövője. Pedig Molnár Ferenc még párbajt is vívott a férjjel, ami miatt két hétre börtönbe zárták.

Varsányi Irén Forrás: Wikipedia

Majd a kor ünnepelt színésznőjével, Fedák Sárival alkottak egy párt. Ám mivel túlságosan hasonló volt a természetük, így ennek a viszonynak is vége lett, az író pedig Darvas Lilibe habarodott bele. Fedák viszont nem hagyta magát lerázni: azt kérte, vegye el az író. Nem akarta, hogy elhagyott dívaként írjanak róla a lapok.

Forrás: Fedák Sári

A férfi ekkor már annyira jól keresett, hogy "csekkszpírnek" csúfolták. Az irigyei szerint ugyanis aprópénzre váltotta a tehetségét, és szalonvígjátékok írásából fedezte fényűző életmódját. Mivel a nőnek sem voltak anyagi gondjai, így a váláskor csak ennyit kért: „Nekem csak azt az összeget fizesse ki, amit nálam megivott!"

Lilit szintén nőül vette Molnár. Kevés időt töltöttek együtt, hiszen mindketten sokat utaztak, ezért nem sok esélyük volt rá, hogy veszekedjenek. Így aztán ő maradt az utolsó feleség - de nem az utolsó nő! Az ugyanis Bartha Vanda, egy harminc évvel fiatalabb, igen művelt hölgy lett. A 25 évesen már válófélben lévő lány éppen munkát keresett, Molnár pedig felvette maga mellé gépírónőnek. Nem sokkal később már a mindenese - menedzsere, szerkesztője - lett, egy idő után pedig a szeretője.

Darvas Lili Forrás: Wikipedia

A feleség érdekes módon nem bánta ezt, hiszen köztük egy idő után barátsággá szelídült a szerelem. Mikor az író a zsidótörvények elől menekülve Amerikában telepedett le, fél év múlva követte Vanda is. Lilivel pedig legjobb barátnők lettek. Még arról is szó esett, hogy a házaspár örökbe fogadja a nőt, nehogy haláluk után hiányt szenvedjen bármiben...

Végül erre nem került sor. Vanda megjósolta, hogy hamarabb hal meg, mint Molnár, és a jóslata be is teljesült. Ki tudja, miért - talán, mert a szerettei Auschwitzban végezték, talán mert, Molnár vele is hasonlóan bánt, mint a többi szerelmével -, öngyilkos lett. Ahogy az író első felesége is.

Molnár Ferenc ezek után soha nem lett a régi. Alig mozdult ki a szobájából, csak egy közeli étterembe járt el. Öt évet élt még megtört öregemberként. Halála után a felesége Vanda sírja mellé temettette.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.