Robin Hood történelmi személy történelem Herczeg Zsuzsa rablógyilkos
Eredetileg balladákban tűnt fel a neve, amelyeket a városokat járó trubadúrok énekeltek. Később ezeket versbe foglalták, majd írásos formában is megjelentek. Egy íjászról szóltak, aki a sherwoodi erdőben élő embereivel harcolt a gonosz ellen.

Marian - bármily romantikus volt is az alakja -, eredetileg nem volt benne a történetben. Az igazi Robin Hood pedig egyáltalán nem volt jóságos, szegényeket istápoló hős - még csak nem is így hívták. Sok legenda utal azonban arra, hogy valóban létezett.

Kit rejt Robin Hood figurája?

Egy számkivetett íjászt, aki - bár tényleg gazdag utazókat rabolt ki - egyáltalán nem gondoskodott a szegényekről. Az viszont igaz, hogy Nottinghamben esett meg a legtöbb kalandja. Itt székelt halálos ellensége, a hírhedt seriff is, akinek a király nevében bárkit joga volt halálra ítélnie. Tömlöcbe is vetette hősünket, ám neki sikerült elmenekülnie a börtönéből.

A 40 méter magas sziklára épült erődítmény maradványai még ma is állnak. Innen szökött meg Robin egy alagúton keresztül, nem is akárhogyan: beszélgetést kezdeményezett a seriffel, akinek borospincéje is volt itt, majd leitatta az őrökkel együtt...

A sherwoodi királyi erdő nem csupán a gazdagok kirablásának helyszíne volt, hanem a banda szálláshelye is. Itt élt Robin a barátaival, ám egyáltalán nem olyan romantikus körülmények között, ahogy azt a filmekben láttuk. Nemes jellemű embernek ábrázolják, a valóságban azonban a társaival mindenkit kirabolt és megölt, akivel csak találkoztak. Egyes történészek szerint az sem igaz, hogy számkivetett nemes volt: valójában paraszti sorból származott.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Relativity Media / Scott Free Productions/Relativity Media / Scott Free Pr

Az viszont biztos, hogy nem volt buta. Hiszen az utazók - így a püspökök és nemesurak is - csak az "ő erdején" keresztül juthattak el Londonból Nottinghambe. Egy hatalmas tölgy mögül aztán egyszer csak előbukkant Robin az embereivel... A tölgyet azóta elnevezték Robin Hood fájának. Egyes becslések szerint akár 1000 éves is lehet. A "gyomrában" egy hatalmas üreg található, melyben akár 14 ember is elfér. Érdekesség, hogy 2014-ben az Év Fájává választották Angliában.

Egy zárda főnöknője ölte meg

A híres zsivány végül északabbra, a Kirklees zárdában halt meg. Azért kereste fel a zárda főnöknőjét - aki egyébként a rokona volt -, hogy gyógyítsa meg a sebesüléseit. Az apáca kivéreztetéssel próbálta meggyógyítani Robint, de túlzásba esett, és hősünk meghalt.

Vele volt Little John is, akinek segítségével még kilőtt egy nyilat, és azt kérte: ott temessék el, ahová a nyíl leesik. Hogy valójában hol nyugszik, az a mai napig vita tárgya. A tölgyfák alatt egy tábla jelzi a sírját, amire 1247 decemberét vésték fel dátumként, valójában azonban csak századokkal később került oda.

A tulajdonosok nem adták beleegyezésüket a feltáráshoz, ám a kutatók egy föld alatti radarral megállapították: nincsenek ott emberi maradványok. Ekkor megpróbálták rekonstruálni az utolsó nyíllövést, majd a legközelebbi és legtávolabbi pontok közötti területet szintén átvizsgálták - eredménytelenül.

Forrás: AFPforum/ Collection Christophel/© Relativity Media /

David Baldwin történész szerint Robin Loxley-ban van eltemetve, az igazi neve pedig Roger Goldberg. A férfira - aki elítélt gyújtogató, rabló és gyilkos volt - ugyanis illik a legenda, ráadásul a feljegyzések szerint sírköve a Kirklees zárda területéről került elő. Onnan, ahol az elbeszélések szerint Robin Hood meghalt. A sír azonban szent helyen fekszik, így nem lehet felásni. Csak annyit tudtak megállapítani, hogy a föld vastartalmú anyagokat rejt, ami akár Robin lándzsája és nyila is lehet...

Bárhogy is legyen, bárki legyen a név mögött, a 12. században kezdődött legendája mind a mai napig él, ő pedig az lesz, akinek látni akarjuk. Mert megmentőkre, hősökre minden korban szükségünk van.

Rózsa Sándor, a magyar Robin Hood http://www.she.hu/kultur-mi/20170711-rozsa-sandor-betyar-becsulet-tortenelem-legenda.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.