gála filmek morbid Jónás Zsófi pillanatok ciki színészek Oscar díjak
Idén 91. alkalommal osztják ki az Oscar-díjat, és habár zsinórban 3 év után idén sajnos nem izgulhatunk magyar jelöltért, azért így is lesz mit nézni. Főleg, mivel a botrányos műsorvezető casting után nem lesz házigazdája az estnek. De addig is, elevenítsünk fel néhány emlékezetes pillanatot Oscar bácsi történelméből!

A legbotrányosabb díjátadó

Nem is kell olyan sokat visszamenni az időben, hogy megtaláljuk a legbotrányosabb esetet. 2 évvel ezelőtt egy borítékcserének hála Faye Dunaway és Warren Beatty a Kaliforniai álmot hirdette ki a Moonlight helyett a legjobb filmnek járó kategóriában. Volt is nagy kavarodás, amit több tízmillióan élőben néztünk végig. Le a kalappal a Kaliforniai álom stábja előtt, hogy azonnal átadták a díjat az igazi győztesnek!

A legkülöncebb Oscar-nyertes

Woody Allen finoman szólva sem rajong az Akadémiáért és a díjátadókért. Az érzés azonban nem kölcsönös, a művész ugyanis 4 Oscar-szobor boldog, vagy éppen boldogtalan tulajdonosa. Átvenni pedig egyiket sem volt hajlandó. 2002-ben azonban mindenki meglepetésére megjelent a díjátadón. Nem maga miatt, hanem, hogy segítse szerelmét, New Yorkot. A 9/11-es terrortámadás után Los Angeles egy szép montázzsal állt ki a Nagy Alma mellett. És ki más is konferálhatta volna fel ezt a kisfilmet, mint a város leghíresebb különce, Woody Allen?

A legszomorúbb pillanat

Az elmúlt években számtalan szuperhős film készült, melyek közül Christopher Nolan A sötét lovagja messze a legjobb. Főleg Heath Ledger Jokere miatt. Ledger meg is nyerte az Oscart, azonban átvenni sajnos már nem tudta - hirtelen bekövetkezett halála miatt. Helyette a családja állt a színpadon, hogy megköszönje az aranyszobrot.

A legmegosztóbb jelenet

Marlon Brando sosem volt egyszerű eset, ezt az Oscar-gála kellős közepén is bebizonyította. A Keresztapában nyújtott alakításáért kapott díját egyszerűen nem volt hajlandó átvenni. Maga helyett elküldte Sacheen Littlefeathert indián ruhában, hogy felhívják a figyelmet az őslakosok helyzetére. Szegény lány nagyon kényelmetlenül érezte magát a színpadon, és elég vegyes fogadtatásban is részesült.

Akik a legtöbbet vártak rá

Igen, tudom, Leo meg az Oscar-díj... De vannak olyanok, akik még nála is többet vártak a szobrocskára. Scorsese például 64 évesen kapta meg - a már jól megérdemelt - Oscarját. A Dühöngő bika és a Taxisofőr rendezője végül A téglával nyert. Amikor megjelent a színpadon Spielberg,Coppola és Lucas, hogy átadja a díjat, azért sejteni lehetett, ki lesz a győztes... Azonban Ennio Morricone még nála is rosszabbul járt. 87 évesen, az Aljas nyolcas zenéjéért kapta meg a legnagyobb elismerést. Eddig hová tetted a füled, drága Akadémia, de most komolyan!?

A legsikeresebb családok

Vannak olyanok, akik az Oscar gyűjtést családi vállalkozásnak tekintik. Coppoláék 3 generációja is nyert már szobrot:Carmine Coppola filmzenéért, fia, Francis Ford rendezésért, unokája, Sofia pedig forgatókönyvért. Az én személyes kedvencem azonban az Ethan Coen-Frances McDormand duó. Náluk 6 darab Oscar sorakozik otthon a vitrinben. Ráadásként Frances egyik díját férje filmjében való alakításáért kapta. Ez az igazi csapatmunka.

A legnagyobb botlás

Elesni a gyönyörű ruhánkban, miközben egy teremnyi ember minket figyel, ez minden nő rémálma. Nos, Jennifer Lawrence 2013-ban megmutatta, hogyan is néz ez ki a való életben. Ja, és nemcsak pár száz, hanem több tízmillió ember előtt. Miután kihirdették a legjobb színésznőnek járó díjat, Jen nem igazán volt ura az álomszép Dior ruhájának, és egy szép nagyot bukott a színpadra vezető lépcsőn. Valljuk be, ez egy tipikus Jennifer Lawrence pillanat volt. Ki mással történt volna, ha nem vele!?

A legjobbak legjobbjai

Sok film nyert már több Oscart, de az igazán nehéz dolog, megnyerni mind az 5 király kategóriát (legjobb film, rendező, forgatókönyv, színész, színésznő). Ez eddig 3 filmnek jött össze: Ez történt egy éjszaka, Száll a kakukk fészkére és A bárányok hallgatnak. Kíváncsi vagyok, kinek jön össze legközelebb!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.