rivális húg First Lady Jackie Kennedy Haiser Olga rivalizálás hercegnő testvérek
Két testvér, két pazar, megrázkódtatásokkal, mélypontokkal és ragyogással övezett élet. Sokan nem tudják, hogy az Egyesült Államok 35. first ladyjének, Jackie Kennedynek volt egy húga, akihez hasonlóan nagy remények fűződtek.

A lányok kiváltságos életre tettek szert: egyikük az elnök felesége lett, másikuk hercegné. A két külsőre csaknem egyforma lány azonban bonyolult, ambivalens érzelmeket táplált egymás iránt.
Amerika talán egyik leghíresebb asszonyaként szokták jellemezni a bájos Jackie Kennedyt, aki legendás stílusával belopta magát az emberek szívébe.

Jacqueline Bouvier és John F. Kennedy mesébe illő házasságától odáig volt a sajtó, és a férfi megválasztásakor Jackie kivételes ízléssel rendezte be a Fehér Házat. Franciás könnyedséggel rendezett partik, pezsgő kulturális élet és az amerikaiak feltétlen szeretete jellemezte a First Lady munkásságát.

Forrás: AFPforum/ DPA/AFP/Arnold Sachs

Az alma azonban húga esetében sem esett messze a fájától. Igazi Bouvier lányként a négy évvel fiatalabb Lee második házasságával már hercegnői titulust kapott: húszas évei közepén hozzáment Stanislaw Albrecht Radziwill lengyel herceghez, akitől két gyermeke született. Csakúgy, mint a nővére, ő is előkelő életet élt, és társadalmi státuszának köszönhetően nemzetközileg is ismert társasági hölgy lett.

Na, de kik is azok a Bouvier testvérek?

Jacqueline Lee Bouvier és Caroline Lee Bouvier (egyforma második nevet kaptak egy családi hagyomány miatt) előkelő családba született: a tőzsdeügynök III. John Vernou Bouvier és a társaságbeli Janet Lee Norton lányaiként egyenes út vezetett egy jómódú férjhez, szép házhoz és luxusnyaralásokhoz.

A drága magániskolák után Jackie Amerikában és Franciaországban járt egyetemre. A fiatal lány gyerekkorától kezdve komoly ambícióval írt, szenvedélye pedig odáig kísérte, hogy huszonévesen megnyerte a Vogue magazin egyik pályázatát. Habár családjának nőtagjai inkább a társasági életben csillogtatták meg intelligenciájukat, Jacqueline újságírói munkát vállalt, és még későbbi férjét, John F. Kennedyt is meginterjúvolta egy ízben.

A fiatalabb Bouvier lány már nem volt olyan eltökélt, mint Jackie. Jól tanult, de soha nem érhetett örökké kitűnő nővére nyomába. Ugyan elkezdte az egyetemet, de rövid idő után abba is hagyta, hogy Olaszországba utazva művészetet tanuljon. Lee - testvéréhez hasonlóan - imádta a szép dolgokat. Színésznőnek készült, belsőépítész, majd író lett belőle,de legfőképpen az 1960-as évek elit egyik meghatározó alakjává vált. Többször beválasztották a világ legjobban öltözött asszonyai közé, és bár Jackie-t mindenki stílusikonnak tartotta, köztudott volt, hogy öltözködési kérdésekben gyakran hagyatkozik húga véleményére.

Forrás: AFPforum

Lee is küzdött azzal a jelenséggel, hogy a nővérek állandó összehasonlítás tárgyává váltak. Jackie azzal, hogy az első házassága egészen a Fehér Házig juttatta, kimondatlan lépéselőnyre tett szert. Bonyolult kapcsolatuk Jackie first ladyvé válása után ragaszkodóbbá vált, ám Kennedy halála után a testvérek fokozatosan eltávolodtak egymástól. Egyes visszaemlékezések szerint örök rivalizálás mérgezte meg a testvéri szeretetet, és Lee hiába erőlködött, Jackie-vel szemben örökké alulmaradt.

A rosszmájú megjegyzések ellenére a Bouvier testvérek egyaránt elbűvölő jellemmel, európai eleganciával, magas intelligenciával és különleges szépérzékkel rendelkeztek. Az arany leányai voltak, akik korán megtanulták, hogyan kell házasodni ahhoz, hogy megtarthassák a társadalmi státuszt és a megszokott életszínvonalat.

Kislányok voltak még, mikor a szüleik elváltak apjuk alkoholproblémái miatt. Ezt követően édesanyjuk kétszer is megházasodott, először az olajmágnás Hugh D. Auchinclosshoz, majd Bingham Morrishoz ment hozzá.

A szülői mintát követve Jackie, férje szerencsétlen halála után öt évvel összeházasodott Aristotle Onassis hajókereskedővel, azzal a férfival, akit a Kennedy család ősellenségének tekintett, és akivel egy időben húga, Lee is romantikus viszonyt folytatott. Onassis halála után Jackie örökölte a vagyon jelentős hányadát, így élete hátralévő részében anyagi biztonságra lelt. Visszatért régi szerelméhez, az íráshoz, és onnantól kezdve könyvkiadással foglalkozott. 1994-ben, hatvannégy évesen hunyt el.

Aristotle Onassis és Caroline Lee Bouvier Forrás: AFPforum/ Photo12/Michael Holtz

Lee, aki világéletében a divat szerelmese volt, belekóstolt a PR-szakmába, és az Armani divatház munkatársaként különböző eseményeket szervezett. Háromszor házasodott, de mindannyiszor elvált, és végül második férje nevét viselve, 2019 februárjában halt meg.

Intrika, gazdagság, luxus és folyamatos versenyzés jellemezte a Bouvier lányok kívülről csodálatosnak tűnő életét. Nem csak egymással, önmagukkal is örökké küzdöttek, miközben elbűvölő mosollyal, könnyed eleganciával integettek a kamerába.

Haiser Olga

Hatalom, pénz, halál - Átok sújtotta a Kennedy-családot? http://www.she.hu/kultur-mi/20181219-hatalom-penz-halal-atok-sujtotta-a-kennedy-csaladot-jonas-zsofi.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: AFPforum

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.