könyv anyuka élete Lippai Flóra Harry Potter siker depressziós írónő egyedülálló J. K. Rowling
Hogyan lesz egy frissen elvált, kisgyermekes anyukából a világ legsikeresebb írónője, miközben még a depresszió is kínozza? Van mit tanulnunk J. K. Rowlingtól.

Nagy dolgok valamiért sosem túlagyalásból születnek. A 25 éves Rowling épp egy Manchesterből Londonba tartó járaton ült, és szerencsénkre a menetidő elég hosszúnak bizonyult ahhoz, hogy fejben megalkossa Harry Potter történetének legfőbb pontjait. Persze ahogyan az lenni szokott, a siker nem kopogtatott azonnal az ajtón.

Dolgozni neki is kellett, a varázslótanonc kalandjait csak az ebédidejében tudta körmölni. Szó szerint szalvétákra, miközben a kislányára is vigyázott. Ezt később az írógépén folytatta, lévén, hogy a '90-es években még amúgy sem volt minden háztartásban számítógép. Ma már kicsit egyszerűbb dolga lenne.

A könyvét egyébként támogatás nélkül nem is tudta volna befejezni, úgyhogy a Skót Művészeti Tanács nélkül ma szegényebbek lennénk a világ egyik legnagyszerűbb ifjúsági regényével. A Harry Potter és a bölcsek kövét "mindössze" 12-szer utasították el, mire az egyik kiadó látott benne fantáziát és vállalta a költségeket. A többi kiadó valószínűleg még most is forrhat a saját levében.

Innentől kezdve viszont már nem volt megállás, a regény még a megjelenés évében megkapta az Év Gyermekkönyve-díjat. 2000-ig évente jöttek az újabb kötetek, még ugyanebben az évben a Warner Bros. megvásárolta a filmes jogokat.

Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Harry Potter sorozatot egyébként 65 nyelvre fordították le, és még mindig tartja kiemelkedő helyét a leggyorsabban eladott könyvek listáján. A kétezres évek elején gyakorlatilag az egész világ Harry Potter lázban égett, alig akadt olyan tizenéves, aki ne olvasta volna a történeteit.

Miután az utolsó Harry Potter könyv is polcokra került, Rowling nem hagyott fel az írással (bár addigra már annyi pénze lett, hogy az unokáinak sem kell majd dolgoznia). 2012-ben megjelent az Átmeneti üresedés című, felnőtteknek szóló regénye, mely sikeres lett ugyan, de egyáltalán nem indította el azt az őrületet, amit a Harry Potter könyvek produkáltak.

Ezután a bűnügyi regények műfajában próbálta ki magát, Cormoran Strike nyomozó kalandjai eddig négy kötetben jelentek meg. Ezeket kezdetben álnéven írta - valószínűleg ki akarta próbálni, hogy tényleg tud-e jó krimit írni, vagy csak a neve miatt fogják megvenni a könyveket. Nem maradt sokáig titok, hogy ki is írta valójában a regényeket, amik természetesen ezután robbantak be az olvasói köztudatba.

Forrás: AFP/Patrick Bernard

Ami biztos, hogy ha Rowling ma adná ki az első Harry Potter történetet, még most is hatalmas sikert aratna. Az én személyes véleményem szerint viszont messze nem lenne akkora sikere. A széria még pont jó időben, a '90-es évek végén jelentkezett, amikor senki nem bambulta napi 2 órán keresztül a telefonját, és nem volt fontosabb kiposztolni, mit ettünk, annál, mint olvasni pár jó oldalt. Persze a számítógép és a tévé már akkor is viszonylag elterjedt volt, de a közösségi oldalak nem.

Van ennek az egésznek egyébként egy nagyon erős mondanivalója. Emberek tizedannyi problémával, sokkal jobb helyzetben nem valósítják meg az álmaikat. Elképzelni sem tudom, hány jó ötlet maradt a fiókban csak azért, mert az író félt a kritikától, vagy mert lusta volt kitalálni a csattanót.

Számomra az ilyen történetek mindig adnak egy löketet: jobb, mint egy reggeli kávé 4 óra alvás után. Mert tényleg nagyon könnyű elsorvadni a szürke hétköznapokban, ha nem figyelsz oda. Úgyhogy inkább ne hagyd magad!

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.