emlékezés élete zeneszerző életút Mozart B. Barbi
228 évvel ezelőtt ezen a napon halt meg a férfi, akinek saját Varázsfuvolája volt, és akinek golyóiért a mai napig rengetegen rajonganak. Ahogy Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart kicsapongó életét, úgy halálát is számos rejtély veszi körül.

Egyesek szerint a világhírű zeneszerzőt riválisa mérgezte meg. Állítólag Mozart a halála előtt pár nappal idegenkezűségre gyanakodott, és erről még feleségének is beszámolt. Évekkel később aztán, a képzeletbeli vádlotti padon a pályatársat szabadkőművesek váltották fel. Persze sem a higanymérgezés ténye, sem Mozart feleségével folytatott beszélgetése, sem pedig a szabadkőműves összeesküvés nem vált bizonyítottá.

A halála okaként a halotti bizonyítványában "heveny kásahimlő" szerepel, de számos korabeli vizsgálati irat ír gyulladásos reumás lázról, ízületi duzzanatokról - illetve sokan beteges gyerekkorát jelölik meg halála közvetett okaként. Bizonyos források pedig ételmérgezésről, veseelégtelenségről szólnak.

Forrás: Wikipedia

De akkor mi is okozta a halálát? Több, mint 200 év elteltével ezt már senki nem tudja teljes bizonyossággal megmondani, teret adva ezzel számos további találgatásnak.

Egyébként a zeneszerző holttestét egy olyan sírba temették - az akkori takarékossági és egészségügyi rendeletnek megfelelően -, amelybe több másik koporsó is elhelyezésre került, majd a sírhelyet évek múltán újra kiadták. A legenda szerint a temetésen szinte senki, még a felesége sem vett részt. Az asszony csak évekkel később ment ki a temetőbe, de a pontos sírhely addigra már feledésbe merült.

Nem csupán a halála okát és sírhelyét, de halálának időpontját illetően is több legenda maradt fenn. Az egyik ilyen szerint túlélte a saját halálát. Nagy szerencsejátékos hírében állt, az italt és a szórakozást sem vetette meg. Ugyan tehetsége és művei révén rengeteg pénzt zsebelt be, mégis tele volt biliárd adósságokkal. A hitelezői elől akart elmenekülni, ezért eljátszotta saját halálát.

Eredeti terve az volt, hogy még a temetés során feltámad, ezzel újabb hírnevet - egyúttal pénzt és munkát - szerezve magának. A nyilvános temetést azonban megtiltották, így a dicsőség is elmaradt. A helyzetén az sem sokat segített, hogy mindezt a szeretőjével találta ki, de a tervet a felesége is megtudta. Az asszonnyal sikerült megegyezniük: a hallgatásáért cserébe ő örökli a zeneszerző minden vagyonát.

Forrás: Wikipedia

Ezután Mozart éveken keresztül Theophil Zamrot (Amadeus görögül Theophil, még a Zamrot a Mozart anagrammája) néven utazgatott és munkálkodott, még Budán is hosszabb időt eltöltött.

Később albérlőként tért vissza a feleségéhez, de a világ számára soha többé nem tudta bebizonyítani, ki is ő valójában. Zamrot műveit csupán kiváló Mozart utánzatnak tartották a korabeli szakértők. Az első halála után több, mint 40 évvel, szegényen halt meg, cserébe a sírhelye ezen legenda szerint pontosan ismert.

Mozart és az ő golyója

Hogy mi köze Mozartnak a róla elnevezett golyóhoz? Alapvetően semmi, azon kívül, hogy szerette az édességet. Életében kevésbé volt közkedvelt, de ez évekkel a halála után megváltozott. Ezt a népszerűségi hullámot lovagolta meg Paul Fürst salzburgi cukrász is. Elsőként készítette el a Mozart névre hallgató nugátkrémes, marcipános, csokis gömböt, amivel az 1905-ös párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett.

Az igazi Mozartkugel csomagolása kék és ezüst színű, és megtalálható rajta az "original" felirat - ilyet kizárólag Salzburgban készítenek. Minden más golyó - bármennyire is finom -, szimpla hamisítvány. Ami abból adódik, hogy Fürst nem védette le a "Mozartkugel" nevet.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.