káromkodás szitkozódás Herczeg Zsuzsa kreativitás obszcén
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de engem rendkívül zavar, amikor a b... meget már kötőszóként használják egyesek. Persze azt is tudom, hogy nincs olyan ember, aki ne káromkodna.

De miért ne lehetne ezt kreatívan, esetleg vicces szófordulatokkal megoldani?

Az ember azóta szitkozódik, amióta lejött a fáról, és mondjuk, először ráesett egy nagyobb farönk a lábujjára - ami nem is csoda, ha figyelembe vesszük a neves amerikai nyelvész, Steven Pinker A nyelvi ösztön című művében leírtakat. Azaz, hogy őseink első ilyen megnyilvánulásait az intenzív érzelmeket ébresztő impulzusok váltották ki. Fájdalom, félelem, öröm vagy undor - mindet ki tudták fejezni idővel szavakkal is, az obszcén töltet pedig az érzelmeik intenzitását érzékeltette.

Bár fogalmam sincs, mit mondott ilyenkor az első ember, de az elsők között feljegyzett magyar nyelvű obszcén káromkodást a magyar történelem eseményeit 1479-ig rögzítő Dubnici Krónikából tudom idézni: "Veszteg, kurvanő fia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti véreteket." Az előzmények a következők voltak: az 1300-as évek közepén a magyarok egy hatalmas csatát vívtak a svábföldi németekkel.

A magyarok a legenda szerint azt kiáltották, hogy "Szent királyok, segítsetek!", és legyőzték a németeket. "Úgy hullottak le a szájas németek a magyarok előtt, mint ökrök a vágóhídon. A magyarok ugyanis azt a parancsot kapták, hogy egy németet se fogjanak el, hanem mindnyájukat részegítsék meg a halál poharából..."

Neurológusok szerint az emlősök is káromkodnak: ha rálépsz a macska farkára, az bizony szitkozódni, azaz fújni fog rád. Még a szent emberek sem kivételek. Tudtad, hogy a reformáció kezdete igencsak kedvezett a káromkodási kultúrának hazánkban? A papok, lelkipásztorok szájából csak úgy potyogtak a kreatívabbnál kreatívabb szitkok. Ezekkel eleinte a más vallású társaikat illették.

Egyes források szerint a rendkívül művelt magyar református püspök, Méliusz Juhász Péter sem fogta vissza magát. A pápáról, mint az ördög kamoraszékéről (árnyszékéről) beszélt, aki "francus", azaz szifiliszes, és kijelentette, hogy "nincs helye Istennél a pápa ganéjos pepecselésének". Az apácákat pedig egyszerűen "szűz kurváknak" titulálta. És ha egy ilyen nagy befolyással bíró püspök is így beszél, akkor miért ne tennék az irodalmárok?

Forrás: Shutterstock

Még a mesékben is fellelhetők a kreatívabbnál kreatívabb szitkozódások. "Nőjön be az orra luka!" - mondta a királyfi Csukás István Süsü, a sárkány című meséjében. Móra Ferenc Kincskereső kisködmönében is találunk példát káromkodásra: "A varjú mondja csecsebogyónak a szemedet!"

Az egyszerű emberek is számos átkozódást használtak. Például, ha azt kívánták, hogy valakiből koldus váljon, a következő szavakkal illették: a tarisznyamadzag nyűje el a két vállát! Vagy: búcsúzzék el tőle a Jézus Krisztus! - Mondták, ha azt szerették volna, hogy ne boldoguljon az illető.

A filmek sem kivételek. Gondoljunk csak az Angyalbőrben című népszerű alkotásban elhangzottakra: "Hogy az a Balatonberényben napvilágot látott, sikoltozásokba öltöztetett, ködmönbe bújtatott, rézhasú, nagyfejű, szultán udvarát megjárt, csőszkunyhóban elrejtett, pikkelypáncélt hordó, fafogú rézfűrésszel megsebzett, bronztérdű, repedtsarkú, büdös szájú, ritkafogú, csempeszobában felnevelkedett, mocskos, tetves rabló Mari néni!"

Ám akár feszültséglevezető céllal káromkodunk, akár a verbális agresszió vezérel, a tényen nem változtat: a túl sok trágárkodás nem túl építő jellegű. Ha azonban kreatívabban szitkozódunk, az akár még jó hatással is lehet ránk, nem beszélve arról, hogy a nyelvünket is gazdagítja. Változatos káromkodásban pedig mi, magyarok, verhetetlenek vagyunk...

Erről egy vicc is született: nemzetközi káromkodóversenyt rendeznek, az nyer, aki ismétlés nélkül a leghosszabb ideig tud káromkodni. A francia 1 percig, az angol 2 percig, az őt követő német 5 percig bírja. Végül bejön a magyar is, de megbotlik a cipőfűzőjében és elvágódik, mire éktelen káromkodásba kezd. Fél óra múlva abbahagyja, majd így szól: "Elnézést, kezdhetem?"

A káromkodástól javulhat a teljesítményed.http://she.life.hu/nofilter/20180309-a-karomkodastol-javulhat-a-teljesitmenyed-greta-may.html
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.