Honvágy - egy őszinte vallomás

A saját tapasztalatommal kezdeném a témát, hiszen jómagam erősen küzdöttem ezzel a kifejezetten keserű érzéssel: a honvággyal. Amikor Amerikába költöztem, hogy ott folytassam a tanulmányaimat, az újdonságok félelmetesen jónak tűntek. Az időjárás, a környezet, a hangulat, olyanok voltak, mint egy filmben. Tátott szájjal éltem a mindennapjaimat, azonban vissza-visszatért egy kellemetlen érzés a melkasomban - valaminek a hiánya.

Amikor elmúlt az újdonságok csodálatos varázsa, egyre zaklatottabb, feszültebb lettem és rádöbbentem, hogy honvágyam van. Ezt nem volt egyszerű belátnom, és eleinte nem is nagyon mertem megosztani senkivel.

Felnőtt férfi ne nyafogjon a családja után!

Magamnak is alig mertem bevallani, hogy nagyon is hiányzik családom, a barátok, sőt az ágyam is! Különben sem szerettem volna magamat sajnáltatni... Meg nem is volt más választásom, mint szembenézni az új életemmel, és hozzászokni - majd megszeretni. Így hát maradtam, és túl is éltem. Sőt.

Bár még mindig előfordul, hogy utazások során rámtör a honvágy, de megtanultam ezzel az érzéssel megküzdeni.

Megosztok veletek pár tippet, ami nekem is bevált!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Littlehenrabi

Mi is az a honvágy?

Mint minden másnál, itt is a megértés az első lépes ahhoz, hogy le tudjuk küzdeni. Leggyakrabban a honvágyat "helyzeti szorongásként" jellemzik a pszichológusok, amit egy szeretett személytől, vagy helytől való tényleges vagy várható elszakadás okoz.

Nyaralások, üzleti utak, nyári táborok, költözések során mind tapasztalható az a nyomasztó aggodalom, hogy hiányoznak az ismerős arcok és a szokásos rutin. Érdemes kihangsúlyozni, hogy nem feltétlenűl csak a szűk környerzet hiányzik ilyenkor az embernek, hanem a teljes közeg, amiben járatos - hiszen ebben szocializálódott és ebben érzi magát biztonságban.

És ezek a kulcsszavak: rutin és biztonság.

Vagyis nem az új hely nem elég jó, míg a régi maga volt a tökéletes idill. Egyszerűen még nem alakult ki a biztosnágot nyújtó rutin - ami "otthon" megolt. Ezt pedig az idő mindig megoldja, de persze tenni sem árt érte. Rutinja csak annak lesz, aki csinál is valamit!

Persze a honvágy nem egyelnő azzal, hogy egész nap nagyokat sóhajtozva küzdesz a sírással! Akárcsak a többi spontán érzelem, a honvágy is csak néha bukkan fel. Ezt a kényelmetlenséget az elme megküzdési mechanizmusai okozzák. Ezek egyszerűen jelzik az embernek, hogy a komfort zónáján kívűl tartózkodik. Ezért bárki érezhet így egy új környezetben.

Nem kell se szégyelleni, se megijedni tőle.

Azonban, ha elhatalmasodik felettünk, komolyabb következményei is lehetnek. Végletes esetekben komoly szorongást, depressziós tüneteket, alvás- és evészavarokat is kiválthat.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Woottigon

Mi erősitheti a honvágyat?

Sok minden okozhat honvágyat, mint például:

 • nehézkes alkalmazkodás
 • értetlenség az új környezet iránt
 • kultúrsokk
 • magány
 • az irányítás elvesztésének érzése

Még sokáig lehetne sorolni az indokokat - de szerintem mindenki el tudja képzelni. Azonban kutatások szerint léteznek különböző rizikófaktorok, amik erősithetik a honvágyat:

1. A távollét tapasztalatának a hiánya

Ha még sohasem éltél távol családodtól, akkor szokatlan lehet ez az érzés, és még jobban hiányozhat az édes otthon, mint egy gyakorlott világjárónak.

2. Zárkózottság

Ezen kívül a személyiségjegyek terén nehezítő faktor lehet, ha olyan típus vagy, aki nehezen nyit a többi ember felé, vagy hoz létre kapcsolatokat.

3. Hozzáállás

A honvágy kialakulása fokozódik a hozzáállástól függően is. Itt is, mint más önbeteljesítő jóslatnál, ha úgy készülsz az új helyzetre, hogy kellemetlen lesz, akkor ne lepődj meg, hogy így is fog történni.

4. A távollét oka

Végül az sem mindegy, hogy miért vagy távol az otthontól - és mi húzza vissza a szíved. Így a kényszerből származó távollét sokkal gyarkrabban okoz honvágyat, mint az örömteli távozás.

Forrás: Getty Images/Maria Pavlova

Mit tehetsz ellene?

A kutatások szerint az elsődleges módszer arra, hogy legyőzd a honvágyat, hogy igazán megéld és elfogadd a helyzetet, ahelyett hogy ellenálsz neki. A nehéz pillanatok átélése rákényszerít, hogy megküzdj ezzel.

Van néhány hasznos trükk, ami segíthet ezt a szakaszt átvészelni:

 1. Hozz létre egy rutint - Tervezd meg a napjaidat, heteidet. Ne csak a kötelességeket, hanem a szabadidődet is.
 2. Legyél pozitív - Keresd a kihívások jó oldalát, és élvezd, amit csinálsz. Hidd el, mindenre van megoldás!
 3. Csináld, amit szeretsz - Találj olyan hobbikat és helyeket, amivel és ahol örömmel töltesz időt. Ezátal új embereket ismerhetsz meg.
 4. Mozogj rendszeresen - A futás vagy séta a szabadban, feszabítja az örömhormonokat és új helyeket fedezhetsz fel. És még egészséges is.
 5. Kóstold meg a helyi ínyencségeket - Az új ízvilágok és élmények segítik a beilleszkedést. Kockáztass és próbáld ki! 
 6. Tervezz egy utat egy ismerőseiddel - Győzd meg az egyik barátod, hogy látogasson meg téged - vagy fordítva. A közös élmények családiasabbá teszik az új környezetet.
 7. Szakadj le néha a skyperól és a közösségi médiáról - Nem kell mindenről beszámolnod az otthoniaknak, és nekik se kell mindent tudniuk. Nem azt mondom, hogy fordíts nekik hátat! Tartsd a kapcsolatot, de ne ezzel töltsd az összes szabadidőd!

+1. Hidd el, a legidegenebb környezet is ismerős és barátságos lesz idővel! Csak adj esélyt magadnak, hogy megszerethess ott lenni!

Nyitókép: iStockphoto

 

 

 

 

  Ezt olvastad már?