Thai barlangdráma: meditációval mentette meg a fiúkat edzőjük

"Nézzék, milyen csendesek, ahogy ott ülnek és várakoznak! Senki nem sírt, nem esett kétségbe. Elképesztő volt látni!" - ezek voltak egy anya szavai az AP hírügynökségnek, amikor körbejárt a videó a thaiföldi barlangban rekedt ifjúsági futballcsapat megtalálásáról.

Több mint két hét után, tegnap mindenkit sikeresen kihoztak a barlangból. Több száz ember dolgozott a drámai mentőakcióban, amire már a hollywoodi álomgyár producerei is lecsaptak. A gyerekeket jelenleg kórházban ápolják, a világ fellélegezhet! A figyelem most pedig a 25 éves edzőre, Ekapol Chanthawongra fókuszál, akit nagyon sokan felelősnek tartanak a történtekért. Hiszen tudta, hogy nem kellett volna bemenniük a barlangba. Azonban azt is nekik köszönhetik a gyerekek, hogy testileg és lelkileg is épen élték túl a borzalmakat. 

Forrás: AFP/Handout

Szerzetesből edző

A búvárok szerint ahhoz képest, hogy több mint két hétig egy barlang túszai voltak a gyerekek - fény nélkül, minimális élelemmel -, meglepően jó hangulatban és nyugodtan ültek a srácok. Aki került már valaha életveszélyes helyzetbe, az tudja, milyen könnyű elveszíteni a lélekjelenlétünket. Hát még akkor, ha ez egy sötét barlang mélyén történik! Hogy mi volt a "titkuk"? Az, hogy a gyerekek idejük nagy részét meditációval töltötték, edzőjük irányítása alatt.

Az edző, Ekapol, tízévesen veszítette el szüleit, majd kolostorba küldték, ahol több mint egy évtizedet töltött azzal, hogy szerzetesnek tanuljon. Három éve hagyta el a kolostort, és később csatlakozott a focicsapathoz. Szerzetesi múltja révén, a meditáció segítségével arra is megtanította a gyerekeket, hogy hogyan spóroljanak az energiájukkal.

Ez különösen fontos volt, ugyanis a barlangnak ezen a szakaszán folyamatosan csökkent az oxigén ellátottság. A meditálás pedig lassítja a légzést, és csökkenti az oxigén bevitelt – így a kolostori tréning szó szerint életmentő volt. Főleg, mivel a szervezet a veszélyhelyzetekre automatikus pánikreakcióval reagál.

Forrás: AFP/Handout

A búvárkodással járó kihívásokat is könnyedén vették a gyerek!

"Egyáltalán nem átlagos, hogy egy gyerek 11 éves korában így búvárkodjon egy barlangban! Méghozzá úgy, hogy úszni sem tud!" - nyilatkozta Ivan Karadzic, a nemzetközi mentőcsapat egyik tagja, aki csodálattal beszélt a 11-16 éves fiúk lélekjelenlétéről. Kiemelte, hogy rendkívül veszélyes környezetben, nehezített körülmények között kellett kijutniuk a gyerekeknek.

Ráadásul vaksötétben, hiszen fény csak annyi volt, amennyit a búvárok vittek magukkal. "Mi magunk is nagyon féltünk attól, hogy pánikba fognak esni." - tette hozzá.

A búvár beszélt a felszerelési nehézségekről, valamint, hogy tűpontos tervet kellett kidolgozni arra az esetre, ha valami elromlik, eltörik. "A gyerekek két hete nem látták a szüleiket, mégis elképesztően erősek voltak, szinte érthetetlen módon." - mondta Karadzic.

Forrás: AFP/Handout

Ekapol levélben kért bocsánatot a szülőktől, mindenkinek megköszönte a támogatást, és megígérte, hogy továbbra is a legjobb tudása szerint fog vigyázni a fiúkra. A szülők már biztosan hisznek neki.

Forrás: Shutterstock
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: AFPforum

    Ezt olvastad már?