olívaolaj szépségápolás olajok érzékeny bőr ricinusolaj teafaolaj
Akik érzékenyebb bőrrel rendelkeznek, valószínűleg ismerik azt az érzést, mikor nagyon rákészülnek valami új bőrápolási terméket kipróbálására, de egy hét - vagy egy perc - múlva rájönnek, hogy náluk ez nem fog működni. Nálam ilyen volt például az a hámlaszókrém, ami egy éjszaka után arra kényszerített, hogy zsákkal a fejemen rohanjak a bőrgyőgyászatra. Haha.

Mikor új alternatívákat keresek, de alacsonyan tartanám a rizikófaktort, szerencsére az anyatermészet csodái mindig a rendelkezésemre állnak. Ilynek például az olajok, amik tartósan tárolhatóak és százezer százalékban természetesek.

Csokorba is szedtem Nektek néhányat a legnépszerűbbek közül!

A jó öreg olívaolaj

Kezdeném az olívaolajjal, amely a legtöbb háztartásban különösebb elszántság és rákészülés nélkül jelen van. Egy korábbi cikkben említettem, hogy kávézaccal összekeverve kiváló testradírt alkot, viszont ugyanilyen szuperül működik ugyanezen célra cukorral is - azt leszámítva hogy ez egy kicsit intenzívebb variáció. Ha nagyon ráérsz, ujjaidat kevés citromlé és olívaolaj keverékébe áztatva, fehérebb körmöket kapsz.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Dusan Zidar

Szemsminket is kiválóan távolít el, illetve minden más csodával vegyítve frissítő arcpermetet lehet belőle gyártani:

Fél teáskanál finomra őrölt gyömbért, két evőkanál pürésített uborkát, egy csipet sót, egy evőkanál olívaolajat és egy deci vizet keverj össze. Majd töltsd szórófejes üvegbe, és minden használat előtt rázzd össze.

A gyömbér gyulladásgátló és az uborka hűsítő hatása jótékony harmóniát alkot, a mixtúra pedig hűtőben eláll egy hétig is.

A rettegett ricinus

Ha szívesen olvasol szépségápolás témában, valószínűleg hallottál már róla, hogy a ricinusolaj haj-szempilla-szemöldöknövesztő hatással rendelkezik - csak egy kis türelemre van szükség.

Ha a szempilláidat szeretnéd megnöveszteni, vagy a szemöldököd dúsítani, akkor lefekvés előtt egy fülpiszkálóval masszírozd a szemöldököködbe vagy szempilláid tövébe az olajat. Néhány hónap után - ha nem csalsz és elhivatott vagy - látványos lesz az eredmény!

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Bdspn

Ha viszont hajnövesztési célokra használnád, akkor egy nagy adag balzsamhoz vagy hajpakoláshoz keverj egy nagy adag ricinust. Majd samponozás után, nedves hajadba dolgozd bele a keveréket, végül csavard be egy meleg vízzel átitatott törülközőbe. A törülköző melegsége olyan környezetet teremt, amiben a hajad még jobban magába szívja a jótékony hatóanyagokat. Lazulj egy kicsit, ameddig rajtad a turbán, de 15-30 perc bőven elég lesz, ha heti egyszer-kétszer megcsinálod.

A teafa csodái

A teafaolaj a zsíros arcbőr legjobb természetes barátja. Használhatod tonikként, vagy egy mitteszer, pattanás elmulasztására, leszárítására is.

Meglepő módon a fejbőrön fordított esetben ajánlják - azaz akkor, ha száraz.

Gyógyászati boltokban kapható teljesen natúr formájában, de ha szeretnél elmélyülni a teafaolaj világában, akkor melegen ajánlom a The Body Shop teafaolajos bőrápolási vonalát.

Jojoba - nyugtat és puhít

A vicces nevű jojoba olaj - amit egyébként 'hohobának' kell ejteni - nyugtatóan hat az arcbőrre, és a növényi olajok nagyrészétől eltérően, hasonló összetétellel rendelkezik, mint arcbőrünk természetes zsiradéka, a faggyú.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Mashuk

Este lefekvés előtt tisztítsd meg alaposan az arcodat, majd egy evőkanálnyi langyos jojoba olajat masszírozz be a bőrödbe, és térj nyugovóra. Reggelre szinte teljesen felszívódik, így pihe-puha pofival ébredsz.

A hajaddal is ugyanilyen jól kijön a jojoba! Használd a fent említett haj-bebugyolálós módszerrel az extra puhaságért!

Argán, a repedezés ellen

Az argán olaj a szaru és szarurétegek ápolásában áll az élen, így hajra, körömre, könyökre, sarokra mind-mind mehet belőle. Különösen akkor hatékony ez az olaj, mikor töredezett körömről, hajvégekről, cserepes könyékről és repedt sarkakról van szó!

Nagyon erős regeneráló hatású. Bizonyos fodrásszalonokban kérhető argán olajas hajpakolás, amit mindenképpen javaslok azoknak, akik festetik a hajuk, vagy nem hajlandóak vágatni, mert kell az a pár centi valamiféle közelgő eseményre.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Luisa Puccini

Kókuszolaj - fincsi

Függetlenül attól, hogy volt egy személyes fiaskóm a kókuszolajjal - két napig nem tudtam tisztességesen kimosni a hajamból, bármennyi samponnal is próbálkoztam, és úgy néztem ki mint akinek vizes a haja, ami lehet hogy Kim Kardashiannak jól áll, de nekem nem - nagyon sokan használják hajpakolásként.

Én az előbb említett baleset miatt nem folyamodtam soha többet ehhez a módszerhez, viszont arcápolóként kipróbáltam! Magas antioxidánstartalma miatt segít megelőzni a ráncokat és nyugtatja az irritált bőrt.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Magone

Bónusz tippként pedig fogyasztása is nagyon egészséges, kiválóan lehet vele sütni, főzni. Érdekessége, hogy szobahőmérsékleten vajszerű, viszont melegebb környezetben már folyékony állagú.

Jó kísérletezést és szórakozást! ;)

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.