technika smink határozó mi mire való kifejezés sminkelés sminkelési tanácsok
A szépségiparral földi halandóként már szinte alig lehet lépést tartani: ha neked hónapról hónapra se ment, ne aggódj! Megfejtek neked néhány kifejezést, hogy újult erővel vághass bele a legújabb technikák tanulmányozásába!

Airbrush (technika):

Egy mini festékszóró pisztoly, amit jellemzően testfestésnél használnak. Gyakran kerül elő a filmiparban, mivel nagyon vékonyan lehet vele alapozni, pirosítani, árnyékolni.

Bronzosító zselé:

Könnyed, meleg barna árnyalatú, gyakran csillámokat is tartalmazó, sűrű folyadék, amellyel felmelegítheted és korrigálhatod arcbőröd általános tónusát. Persze testedre is használhatod: keverd el egy kis testápolóval és tedd ragyogóvá vele a lábaid!

Camouflage (korrektor):

Nagyon sűrű, magas pigmenttartalmú korrigáló festék. Ilyesmikkel lehet komolyabb hegeket, akár tetoválásokat is eltüntetni.

Duo-fibre (ecset típus):

Egy duo-fibre ecset szálai kétféle hosszúsággal és/vagy tömörséggel rendelkeznek. A sminkecset nyeléhez közelebb a sűrűbb szálakat, a vége felé pedig a kevésbé tömöreket találjuk. Alapozó- és korrektor ecseteknél találkozhatunk velük.

Építhető (állag):

Ez egy tulajdonság, akkor vonatkozik egy termékre, ha azt akár több rétegben is felvihető és úgy intenzívebbé tehető.

Finish:

Számomra nem létezik erre a fogalomra megfelelő magyar szó, egy termék textúrájának és minőségének összességét jelenti. Példaként egy szemhéjpúder lehet irizáló-, egy alapozó pedig matt finishű.

Fixáló spray:

Egyfajta tartósító folyadék. Ha szárazabb a bőrünk, vagy ragyogó finishre vágyunk, akkor kiválthatjuk vele a púdert.

HD (textúra):

A "high definition" sminkcuccokban apró fényvisszaverő pigmentek találhatóak, így filmfelvételekhez különösen ajánlottak. Fotózás esetén viszont nem mindig jó választás, mert a vaku fénye túlságosan is visszaverheti a fényt a mikropigmentekről.

Itatós lapocskák:

Faggyúfelszívó papírkák, amikkel lemattíthatjuk a kifényesedett arcbőrt. Ha napközben újrapúdereznénk magunkat, célszerű előtte ilyet használni: így megakadályozhatjuk, hogy az izzadt, nedves felületre púderezve túl vastag legyen a sminkünk.

Kohl/Kajal:

Évezredes múltú szépségápolási termék: csak kérdezd az egyiptomiakat! A keleti kultúrában született sötét színű, ásványi por, amelyet egy vékony fapálcával visznek fel a szempillák tövébe.

A nyugati kultúrában gyakran találkozhatunk kohl/kajal megnevezésű szemceruzákkal: állaguk puha, könnyen kenhető, ideálisak füstös szemsminkek alapjául. Ha szuper éles cicavonalat szeretnél gyártani, ezzel nem fog menni!

Legyezőecset:

Az ecset úgy néz ki, mint egy '90-es éveket idéző punk bandavezér frizurája. Legjobban a szemfestés során lepergett szemhéjpúder eltávolítására szeretem használni: rakj egy kis púdert az ecset végére és söpörd le a nemkívánatos pigmenteket az arcodról.

Forrás: iStockphoto/C.Y.Ronnie.W

Matrica:

A modern világ megörvendeztetett minket előre kikevert, egyszer használatos szemhéjpúder-kombinációkkal matrica formájában. Mindemellett hozzájuthatunk öntapadós szemhéjtus és - pár éve a Violent Lips jóvoltából - szájtetoválás matricákhoz is.

Primer:

Lényegében sminkalap, tartósabbá tesz bárminemű kreációt. Létezik külön változat szemhéjra, ragyogásfokozásra és mattításra is.

Szempilla-göndörítő:

Középkori kínzóeszköznek tűnő műszer, amivel ténylegesen be tudod göndöríteni a szempilláid.

Ha használat előtt kicsit felmelegíted, tartósabb hatást kapsz!

Wax:

Mini szemöldökápoló készletek leghamarabb koszolódó, oszlopos tagja: a rakoncátlan szálak helyreigazításáért felel.

Zselés tus:

A 2000-es évek óta ez a legnépszerűbb típusú szemhéjtus. A könnyed állagú, magas pigmenttartalmú krémes festék nagyon sokoldalúan használható: akár füstös sminket is készíthetünk vele!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.