smink natural natúr kozmetikumok sminkelés
Nehéz lenne igazságot tenni a természetes szépségápolás hívei és az ellentábor között. De ha valaki szeretne parázs vitákat olvasni erről, akkor bátran szörfözzön a témában! Garantálom, hogy le fog esni az álla a hölgyek között kibontakozó vérre menő viták tengerében.

Talán az egyetlen, amiben egyetértés van, az az, hogy a 21. századi dolgozó nő sminkel. Csakhogy pont ebből fakad a heves vita: nem mindegy, hogy mivel sminkel! Már az elején szeretném leszögezni, hogy nem akarok igazságot tenni. Sőt, azt is bátran ki merem jelenteni, hogy egyik tábornak sem vagyok a megrögzött képviselője.

Forrás: iStockphoto/Jacob Wackerhausen

Ugyanakkor (nyilván nem meglepetés, de) van róla véleményem, ami a kozmetikus iskolában eltöltött éveknek köszönhetően egy hajszálnyival remélhetőleg talán több, mint laikus fecsegés.

Szerény álláspontom dióhéjban:

1. Felejtsük el a reklámokat!

Teljesen felesleges egy pillanatig is a jól hangzó reklámokra hagyatkozni. Persze kecsegtető, ha Palvin Barbi vagy Andie MacDowell mosolya hirdeti a tökéletes álomterméket, de ez még semmire sem garancia. Ellenben nem árt tudatosítani, hogy a szépségipar, ahogy a neve is mutatja: egy üzletág, amit jövedelmezővé kell tenni.

2. A pénz nem minden

Sokszor jólesik azt hinni, hogy ha valami sokba kerül, akkor borítékolt a minőség. Sajnos ez egyáltalán nem fedi a valóságot. A drogériákban kapható termékek nagy része nem azért drága, mert jó, hanem mert rengeteg reklám van mögötte. Gondolj csak bele: a fentebb említett világsztárok gázsija nem két fillér!

3. Józan paraszti ész

Nem kell túlgondolni a dolgot! Helyette egyszerű logikával kell eljárni. Ha pedig bizonytalan vagy, akkor szakember segítségét kérni. Sokkal hatásosabb, mint folyton pofára esni.

Forrás: iStockphoto/Minerva Studio

Na, és akkor nézzük, hogy mit érdemes figyelembe venned, ha natúr dekorkozmetikumok használására adnád a fejed! Ennek kiderítésében a Balogh-Kobzos Judit, a GlamOriginal dekorkozmetikumok gyártója volt a segítségemre.

Még itt az elején tegyük tisztába, hogy minden biokozmetikum natúrnak számít, de nem minden natúr bio. A képlet nagyon leegyszerűsítve: a bio esetében sokkal szigorúbb előírásoknak kell megfelelni.

A natúr alapanyagokból készült sminktermékek számos jótékony tulajdonsággal bírnak, ellentétben a szintetikus anyagokból előállított társaikkal. Viszont nem árt néhány szempontot mérlegelni, mielőtt kifosztanád a pénztárcádat:

  1. Higiénia: Elképesztően fontos a termékek készítésénél a higiénia. Teljesen mindegy, hogy milyen jók az összetevők, ha az eljárás során nem megfelelően járnak el. Nyilván a nagy gyárakban ez adott, de a kézműves termékeknél ez sokszor nem kerül előtérbe, annak ellenére, hogy enélkül megette az egészet fene. - Pedig őket is ellenőrzi az ÁNTSZ.
  2. Jól hangzó szlogenek helyett személyes tapasztalat: Nem kell bedőlni a reklámnak! Ki kell próbálni, mert akkor úgyis minden eldől. A legtöbb helyről lehet ingyenes termékmintát kérni, aminek a lehetőségével élni kell. De ha ingyenesen nem is lenne (nekik is élni kell valamiből alapon), akkor az elején kisebb kiszerelésben teszt jelleggel vásárolni mindenképpen tanácsos.
    Forrás: GlamOriginal
  3. Felkészülni a változásra: Fontos tudatosítani, hogy egy natúr termék állagra, illatra eltérhet (vélhetően el is fog) a megszokottól. Az alapozó sok esetben nem lesz olyan könnyen felvihető, de cserébe garantáltan nem fog filmréteget képezni. Egyszerűbben fogalmazva: nem lesz olyan érzésed, hogy maszkot viselsz.
  4. Allergia kérdés: A natúr termékek is okozhatnak allergiát, ezért nagyon fontos, hogy a használat előtt végezz bőrpróbát. Az átállási időszakban előfordulhatnak allergiaszerű tünetek, de amint megszokja a bőr, elmúlik.
  5. Ne lehessen zavarba hozni a gyártót: Vagyis igenis van jogunk kérdezni, és ha a termék előállítója nem tud érdemi választ adni, akkor kezdjünk el aggódni. Érdemben tudjon minden kérdésedre válaszolni. Az meg legyen alap, hogy ő maga is a saját termékeit használja!
Bio élniakarás - tégelybe zárvahttp://www.she.hu/stilusszunet/20161001-beauty-bio-kremek-handmade-natural.htmlKi ne próbáld ezeket a bio szépségápolási trükköket!!!http://www.she.hu/stilusszunet/20170428-bio-szepsegapolasi-trukkok-hazi-kiserletezes-bakik-csak-ovatosan.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.