divat Baranyai Kata interjú különbség Dr. Schiffer Miklós stílus
Sztereotípiák sora nyomja a női vállakat. Az egyik ilyen, hogy a Nő tud öltözködni. Így kijelentő módban, a leghalványabb kérdőjel nélkül. A bökkenő csak az, hogy az utcakép - ha akad némi önkritikánk - a legjobb szándékkal sem ezt mutatja.

Így hát felkerestem Dr. Schiffer Miklós stílusszakembert (még véletlenül sem összekeverendő a stylisttal), aki közel három évtizede igyekszik megláttatni, hogy mi a különbség a stílus és a divat között.

Forrás: Baranyai Kata saját képe

- Miért nem tudnak öltözködni a magyar nők?

- "Én egyáltalán nem merném azt mondani, hogy nem tudnak öltözködni. A magyar nők öltözködése tipikus kelet-európai, és van benne egy kis osztrák, dél-német beütés. Ami probléma, hogy túl sok a közönségesség az öltözködésükben. Ez fakadhat önmaguk rossz megítéléséből, az önismeret hiányából. A személyiségük, a formájuk, az adottságaik rossz felismeréséből vagy figyelembe nem vételéből.

Persze, értem, hogy emögött ott van valahol egyfajta "szabadságvágy". Mégis azt gondolom, hogy jobb, ha egy 48-as méretettel rendelkező hölgy nem hord szűk ruhát. Ehhez kell önkritika, és az, hogy tisztelje annyira önmagát, hogy nem teszi nevetségessé. Illetve, hogy tiszteli maga körül a világot annyira, hogy nem ijeszti el.

A ruhák sokszor nincsenek összhangban a viselő alkatával, életkorával, és nem illenek az eseményre, ahol viselik. Összességében azt gondolom, hogy még tanulni kell egy kis finomságot. Nem érzik az emberek az öltözködésnek az üzenetét, azt, hogy méltóságot, rangot ad. A megjelenés az része az embernek. Nemcsak hölgyeknél, de férfiaknál is gyakori probléma, hogy ha felszednek pár kilót, akkor teljesen elmegy a kedvük az öltözködéstől."

Tavaszi cipők - avagy őrület a köbön! http://www.she.hu/stilusszunet/20180329-tavaszi-cipo-trend-extravagans-divat-laczko-agnes.html

- Mi a magyar nők stílusérzékének alapvető hiányossága?

- "A magyar nők nem merik használni a klasszikus elemeket. Például nincs a ruhatárukban egy kék, arany gombos blézer, amit fel tudnának venni egy jól szabott, de nem szétszabdalt farmerral, egy fehér inggel és egy magassarkú cipővel. Ez egy alap-összeállítás. Ugyanígy a ballonkabát, kis princess kabát vagy a cipzáras, motoros bőrdzseki, szürke flanelszoknya, pöttyös blúz. Ezek alapdarabok.

A magyar társadalom jelentős része a ruhát egyfajta kényszernek tekinti. Fel kell venni, mert hideg van, avagy le kell venni, mert meleg van. Ha esik az eső, akkor meg olyat kell hordani, ami nem ázik át. Holott az öltözködés az lehet(ne) egy napi öröm, egy mindennapos játék. Szerintem a stílus az, ami örömöt szerez.

Forrás: Shutterstock

Öröm összerakni, öröm felvenni, öröm adni vele, öröm élvezni azt, amiben vagyok. Ezzel szemben a magyar nők nem mernek személyiségek lenni. Nem teszik a magukévá a divatot, hanem csak másolják. Az rendben van, hogy követik, de ezt nem szabadna kritika nélkül tenni. Ezzel a mentalitással, hogy 'felveszem, mert ez most a divat' nagyon könnyen hülyét csinálhat magából bárki."

- Mennyire pénz kérdése a jólöltözöttség?

- "A jólöltözöttséghez véleményem szerint kell pénz, de nem sok. Nem a nagy ruhatártól, hanem a jótól lesz az embernek stílusa. Ez mentalitás kérdése. A hölgyek esetében egyébként arányaiban nem a ruha a drága, hanem a kiegészítők. Sokszor azt nehéz feldolgozni, hogy kevesebb ruha többe kerül, ha jó minőségű.

Ugyanakkor hölgyeknél működhet (férfiaknál nem), hogy az egyébként meglévő magas minőségű alapdarabjaihoz vásárol a fast fashion üzletekben. Például, ha van valakinek egy klasszikus szabású kosztümje, és ahhoz vesz egy sztreccs pólót a Zarában, akkor azzal semmi gond nem lesz. A nők nagyon ügyesen kombinálhatnak."

- Klasszikus, de kihagyhatatlan kérdés. A cipőnek és a táskának mindenáron egyeznie kell színben?

- "A cipőnek és a táskának nem kell mindenáron egyeznie színben. Azonban klasszikus alapszabály, hogy ezeknek egymással harmonizálniuk kell. Ha van egy krokodilbőr cipője, akkor ahhoz nem kell krokodilbőr táska. De egy barna cipőhöz illik, hogy a táskában legyen a barnának valamilyen árnyalata. Ez alól teljes kivételt képeznek a presztízs táskák, azaz designer táskák. Ez folyamatos talány, hogy kinek mi számít annak. Én azt mondanám, hogy kezdve a Michael Kors-tól a Hermes-ig mind az.

Ezek nem követelik meg az illesztést, mert önálló ruhadarabnak számítanak. Például, ha lapul a gardróbjában egy krokodilbőr Hermes táska, akkor ahhoz felvehet zöld, sárga bársonycipőt, piros magassarkút, fekete lakkcipőt. Egyszóval majdnem bármit. Azért csak majdnem, mert ha valami a mintája miatt nagyon üti, akkor azért azt mégsem."

Azt hiszem, az utolsó mondat bizonyítja, hogy a jólöltözöttséget nemcsak tudni, de érezni is kell. ;-)

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Schutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.