vásárlás ruha kapszulagardrób impulzusvásárlás Nyiri Zsuzsi felesleges holmik kapszulakollekció mozgalom
Dédanyáink tuti elcsodálkoznának azon, mennyi ruhát veszünk évről évre. Régen az emberek minden darabot maguk készítettek vagy varrattak - aztán átalakították vagy továbbajándékozták őket.

Az biztos, hogy annak idején addig viselték a ruhákat, amíg - évtizedekkel később - le nem szakadt róluk. Ehhez képest ma a népszerű fast fashion üzletek ontják a göncöket. A stílusok gyorsan változnak, a holmik gyorsan elhasználódnak, de az áruk olyan alacsony, hogy nem gond újratölteni, vagy akár megsokszorozni a ruhatárat. Pedig a nagyüzemi termelés és a rengeteg levetett cucc nem tesz jót a környezetnek. Ráadásul stílusosan felöltözni nem kizárólag a tucat boltokból lehet - szerintem.

Hogy hogyan leszel csinos, egyedi és még környezettudatos is? Hát egy jó kapszulagardróbbal! A műfaj gyakorlati tudnivalóit és titkait Szilágyi Dóri stílustanácsadó árulta el nekem.

"A kapszulagardrób jelszava: minőség, átláthatóság, jól variálhatóság" - foglalja össze a lényeget Dóri. Ez kisebb, de jóval nívósabb ruhatárat jelent, melynek darabjait könnyű variálni és társítani egymással - anyagban, színben, fazonban és stílusban egyaránt. Egyre népszerűbb, de a megvalósítása sok buktatót rejt. Nem azért, mert ez rakétatudomány, hanem mert elhatározás és tudatosság nélkül senkinek sem fog menni az összeállítása.

Forrás: Shutterstock

Nulladik lépésként tedd meg ezt az 5 dolgot:

  • Búcsúzz el az impulzusvásárlás örömeitől!
  • Válogasd át a ruhatáradat, hátha vannak benne régen látott, de még hordható - és az új gardróbba illő - gyöngyszemek!
  • Légy tisztában az alkatoddal, a színeiddel és a stílusoddal: ezekre építs!
  • Készíts egy listát arról, milyen darabokra lesz szükség!
  • Számold ki, milyen időközönként, milyen költségben tudod gyarapítani az új ruhatáradat!

Dóri mindenkit megnyugtat: a pénztárca nagyságától és a vásárlásra szánt időtől függően egy tuti kapszulagardrób összeállítása akár évekbe telhet. Muszáj türelmesnek lenni, és azt a lendületet, amit korábban a leértékeléseken való turkálásban kamatoztattunk, innentől befektetni a módszeres gyűjtögetésbe és vadászatba. A lényeg, hogy minden hozzánk illő legyen, és évekig szolgálhasson minket.

Egy jó kapszulagardrób darabjai három csoportra oszthatóak:

Alapdarabok

Amikre jól építhető egy hétköznapi vagy egy irodai viselet is - bármely évszakban:

  • fekete nadrág (szövet vagy farmer)
  • (kék) farmer (ne legyen lyuggatott, szakadt)
  • szövetkabát
  • ceruzaszoknya/kissé lefelé bővülő szoknya
  • blézer
  • kardigán
Forrás: Shutterstock

Klasszikus darabok

Amik megadják az outfited hangulatát, de változatosan használhatóak, sok szettbe illenek:

  • ballonkabát
  • "a kis fekete" koktélruha
  • míves bőröv
  • fehér blúz
  • könnyed esésű maxiruha/átlapolós, princess fazonú ruha
  • selyemsál
Forrás: Shutterstock

Minden, ami te vagy

Vagyis ami az alkatodhoz, életviteledhez, stílusodhoz passzol, és hiányozna, ha nem lenne.

Ilyen például az ingruha is, ami nem minden testen mutat jól, viszont ha igen, nem érdemes kihagyni a szekrényből. Sportos nőknek a sportruházat, bohém nőknek a mintás vagy feliratos darabok tartoznak ide. Ha vonzódsz a látványos megjelenéshez, ne spórolj egy-egy feltűnő holmin!

Forrás: Shutterstock

"Nálunk nehézséget jelent a négy évszak, hiszen átmeneti, téli és nyári darabokra is szükségünk van. Érdemes a két utóbbira jobban felkészülni, mert ilyenkor radikálisabb az időjárás, az átmeneti időszakokban a réteges öltözködés a megmentőnk" - árulja el Dóri.

Nagy kérdés még az is: mi kerüljön a lábra? Elég évszakonként összesen 2-3 pár cipő - ezekből egy elegáns és egy klasszikus vagy sportos. A kényelem minden esetben alapszempont: az elegáns formák nem zárják ki a kényelmet!

Abban viszont megegyeztünk, hogy táskák terén egyikünk sem tud mértéket tartani. Dóri szerint legalább arra figyeljünk, hogy anyagában és színében a cipőink nagy részével harmonizáló legyen. Az apró termetű nők mondjanak le az iskolatáska méretű bugyrokról: lehet, hogy a boltban jól nézett ki, de viselve "a táskánk cipel minket" hatást fogja kelteni.

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.