egészség pogácsa tavasz recept tojáskrém étel újhagyma
Kisgyermekkorom óta nagy rajongója vagyok, már négy-öt évesen is naponta ott kucorogtam a vöröshagyma ágyások szélén, és vártam, hogy végre ehető állapotba kerüljenek.

Szeretem salátába, sültek mellé, tojással összesütve (még a friss zöld hagymaszár is felhasználásra kerül), vajas- vagy zsíros kenyérre szelve (egy dietetikus most biztos rosszallóan ingatja a fejét), uram bocsá' néha egy-egy szalonnasütés nélkülözhetetlen kellékeként.

Forrás: iStockphoto/Alexbai

Az első friss, tavaszi zöldségek közé tartozik, íze édeskés, kellemes, kevésbé csípős, mint a vöröshagymáé. Amellett, hogy finom, fontos vitaminforrás is. Több ezer éve ismert, igazi gyógynövény. Különféle gyógyszereket is készítenek hagymából, melyek alkalmasak a szív- és érrendszeri, valamint a gyomor- és bélrendszeri betegségek gyógyítására.

Megfázásos betegségek esetén a vöröshagymát szeleteljük fel, és a beteg egy percig jó mélyen szívja be a vöröshagyma illatát! Így érvényesül baktériumölő hatása.

Egyszerű recept variációk újhagymára

Hagyma tea

Két-három fej jól megmosott hagymát héjával együtt vágj össze, és főzd egy liter vízben néhány percig! Tehetsz bele egy mokkáskanálnyi teafüvet vagy egy evőkanál kamillát.

Piríts meg három evőkanál kristálycukrot, és öntsd fel a leszűrt hagymafőzettel, édesítsd mézzel! ;)

Tojáskrém

Hozzávalók: 8 db kemény tojás megtisztítva, 10 dkg margarin, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 csomag újhagyma, só, bors.

Forrás: iStockphoto/Martin Rettenberger

Mixeld össze a margarint botmixerrel a kockára vágott kemény tojásokkal, az apróra vagdalt petrezselyem zöldjével, a felkarikázott újhagymával, sóval és borssal! És tádámm, kész is a fejedelmi reggeli!

Hagymás csirkemell

Hozzávalók: 1 kg csirkemell, 1 csokor petrezselyemlevél, 1 csomag újhagyma, só, őrölt fekete bors, olívaolaj.

Forrás: iStockphoto/DusanManic

Vágd fel csirkemellet ujjnyi vastag csíkokra! A hagymát és a petrezselymet aprítsd fel, borítsd rá a húsra és máris dobhatod a serpenyőbe!

Újhagymás pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 csokor újhagyma aprítva, 4 tojás sárgája, 2 dl tej, só, 10 dkg élesztő, 20 dkg reszelt sajt, 2 tojás a pogácsák kenéséhez, pici cukor.

Készíts egy klasszikus pogácsa tésztát! Pihentetés után nyújtsd ki, és szórd meg az összevágott újhagymával és reszelt sajttal! Ezután a tésztát csavard fel, mint a beiglit, és pihentesd 15 percet! Majd újra nyújtsd ki, újra szórd meg, és újra csavard fel! Végül még egyszer nyújtsd ki körülbelül ujjnyi vastagra, majd a tetejét kend meg a fölvert tojással! Szaggatás után mehet is a sütőbe.

Jó étvágyat mindenkinek!

Faar Ida

Nyitókép: iStockphoto

A chia mag tündöklése és bukása!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170406-szuperkaja-chia-mag-tudokles-bukas-kaposzta-egeszseges-gasztro-varosi-legenda.html
Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.