sport bicikli biciklizés Városban szabályok szabadban
Eljött az évszak, amikor a végtagjaink végre kiolvadnak. Hosszú-hosszú hetek teltek el tekerés nélkül, ezt bizonyítja az ülés által feltört fenekünk is.

Mint régi biciklis, én is azok közé tartozom, akik már ősszel számolják vissza a napokat tavaszig. Sokan mondják, hogy a fővárosban fölösleges, mi több, veszélyes tekerni. Azonban, ha félretesszük a majrét, és tisztában vagyunk néhány dologgal, akkor még a városi biciklizés is lehet élvezetes - és morgásmentes.

Forrás: Getty Images/Xavier Arnau

Melegség a lelke mindennek

Pontosabban az izmaid bemelegedése. Igen (mint minden sport előtt), szükség van rá, hogy lehetőleg ne görcsöljön be a vádlid, tudd mozgatni másnap a karodat, vagy csak simán azért, hogy jobban menjen a tekerés. Ha tényleg sietsz, vagy annyira nagyon el akarod csalni, akkor legalább pár vállkörzést és combnyújtást csinálj előtte.

Forrás: Getty Images/skynesher

Anno, amikor "iron" apukámmal az első meleg tavaszi napon mentünk egy "kis kört" (cirka 70 km) nekem is jól jött volna a keménykedés helyett...

Alapvető szabályok ismerete

Az, hogy Peti átmegy a piroson, vagy a Manyi néni nem néz körbe, mielőtt lelép a járdára, illetve Józsi megmagyarázza magának, hogy a bortól jobban megy a bicikli, téged nem ment fel. Ha forgalmas helyeken közlekedsz, és esetleg még nincs jogsid, legalább pár alapvető KRESZ szabállyal legyél tisztában! Igen, megértem, hogy az autósok és a gyalogosok is utálnak minket, kétkerekűeket, ezért jobb, ha legtöbbször a neked szánt bicikliutat használod.

Forrás: Getty Images/olaser

Ugyanakkor gyalogosként, biciklisként és autósként egyaránt felmegy a vérnyomásom, ha a BAH-csomópontnál középen(!) közlekedve látok egy kétkerekűt.

Ez nem menőség, hanem ön- és közveszélyes hülyeség.

Bukósisak

Vehetnénk az alapvető szabályok közé, de szerintem megérdemel egy külön pontot. Amikor elkezdtem cangázni, ritkán hordtam sisakot. Aztán az egyik bringás haverom lefestette elém azt a képet, ahogy egy rossz forduló után arccal tompítok a betonon. Hát nagyon nem tetszett ez a gondolat. És az még a "jobbik" eset, ha csak kicsit elkenem az ábrázatomat - gondolom, ezt nem is kell tovább ragoznom.

Fenekestül felforgat

Először biztosan. Ha a bringa télen pihent, bármennyire is kényelmes az ülés, marhára tudja törni a feneket. Az első hosszabb távnál úgy fogsz helyezkedni, mintha forró kályhacsőre ültél volna.

Ilyen esetek kivédésére javaslom: szerezz be egy biciklis nadrágot! Pihe-puha, kicsit pelenkás érzést nyújt, és a kerek testrészed igen hálás lesz érte.

Blondie

A városban futás veszélyes sport!http://www.she.hu/herself/20170309-futas-sport-cipo-futocipo-adidas-szenvedely.htmlBiciklisek vs. gyalogosok http://www.she.hu/herself/20170104-biciklis-gyalogos-szokasok-bosszanto-kozlekedes-jarda-atkelohelyek-veszely.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.