nyaralás csomagolás utazás tippek-tanácsok előkészületek
Javában dúl a nyár, nyilván sokan tervezgetik már, hogy kis hazánk valamelyik tava mellett vagy éppen egy mediterrán tengerparton töltenek el egy-két hetet. Összegyűjtöttem pár pontban, mire kell vigyázni, mielőtt útra kelünk.

Ha külföldi úttal jutalmazod magadat és a "kiccsaládot", gondoskodj időben útlevélről!

Sajnos mi is megjártuk ezzel néhány évvel ezelőtt: addig-addig halogattuk a dolgot, míg a fiamnak soron kívül kellett elkészíttetni az útlevelét, ami huszonnégyezer forint költséget jelentett. Sokan belefutnak ugyanebbe a "szerintem érvényes még" csapdának köszönhetően... Azt javaslom, ne hagyatkozz emlékfoszlányokra az útlevél érvényességét illetően, mert nem mindig működik megbízhatóan a memóriánk!

Forrás: iStockphoto/Bet_Noire

Ugyanez vonatkozik a szabadságra is.

Érdemes jó előre benyújtani a főnök felé az igényt, hogy mikor szándékozol hosszabb szabadságot kivenni. Bár sok cégnél ez úgy működik, hogy akkor mész, amikor elengednek. Csak ezt is bele kell kalkulálni az előre lefoglalt utak szervezésébe.

Utasbiztosítás

Külföldi utak előtt javasolt utasbiztosítást kötni. Bárhol kerülhetsz kellemetlen helyzetbe - ellopják a poggyászodat, bedurran a fogad, tengervíz megy a füledbe, vagy összeszurkálnak a tengeri sünök. Szóval jobb biztosra menni, nehogy ott állj tehetetlenül egy idegen országban. Ha autóval mész, arra is érdemes biztosítást kötni.

Pénzváltás

Nem jó ötlet az utolsó pillanatra hagyni a pénzváltást sem, mert akkor jön az, hogy "Jajráérünkmég, majdahatáron!" Vagy az utazás előtti este rohangálsz, pakolás mellett, közben, helyett.

Forrás: iStockphoto/Ruzanna Arutyunyan

Naptej

Apróságnak tűnő dolog a naptej kérdése. De nem tudhatod, melyik országban mennyibe kerülnek a naptejek, napozás utáni gélek. Sokkal jobb érzés itthon a megszokott, aját kis márkás termékeidet beszerezni, amik már jól beváltak, szereted őket, és nem utolsó sorban megfizethetőek.

Szervezd le jó előre a házi kedvencek elhelyezését!

Sokan tartunk különböző állatokat. Nekünk például komoly logisztikát igényel cukiságaink egy-két hétre történő elhelyezése.

  • Két teknős: maradnak az akváriumban. Heti egyszer még a betörő is tud nekik enni adni.
  • Egy törpenyúl: na, ez már húzósabb. Csakis gondoskodó gazdipótlóra lehet bízni, mert érzékeny a gyomra, és nagy a mozgásigénye. A nagymamák pedig nem tudják elkapni, ha egyszer kiszabadul.
  • Két tengerimalac: ők kevésbé kényesek, viszont folyton esznek. Kizárólag felelősségteljes ismerős bízható meg ellátásuk nemes feladatával.
  • A legzűrösebb négylábúnk az ötéves "vizsladorunk". Kutyapanzió szóba sem jöhet. Utána hónapokig pszichológushoz kéne hordanunk.

Összefoglalva: kösse fel a gatyáját, aki sok kedvencet tart, ámde nyaralni is szeretne...

Ne felejtkezz el a lakás áramtalanításáról!

A nagy út előtt két dolgot tehetsz:

  • vagy kikapcsolod az összes elektronikus készüléket, és semmi sem hagysz áram alatt (értsd: húzd ki a tévét a dugaljból!),
  • vagy lekapcsolod az elektromos főkapcsolót

Ez időnként kellemetlen tud lenni, ha például több hűtőt és fagyasztót üzemeltetsz. Rendkívül szórakoztató nyaralás után a konyhában/kamrában szétfolyt több liter vizet felitatgatni. Nem beszélve a több kiló romlott hús miatt érzett bánatodról...

Tanulság: nyaralás előtt ne viselkedjetek úgy, mint a Mézga család (vagy mint mi), és mindennek körültekintően járjatok utána!

Szicília: Don Corleone és Csontváry nyomában http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170608-cefalu-palermo-monreale-szicilia-nyaralas-elmenyek-utazas-uticel.htmlPárizs - egy nap alatthttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170607-parizs-utazas-diadaliv-eiffel-torony-szajna-notre-dame-champs-elysees-elmeny.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.