pezsgő nők recept karcsúság módszer étel francia ratatouille csoki táplálkozás
Ha stílusról van szó, a "francia nő" egyfajta mérce. Ő a természetes báj, sikkes megjelenés és lazaság szexi egyvelege - amit nem lehet nem csodálni. És van még egy igazán "franciás" tulajdonság, ami egy életen át elkíséri őket: a karcsúság.

Ez nem a génjeikbe kódolt szuperképesség, zsírpárnamentes testüket az életmódjuknak köszönhetik. Nekünk pedig, akik a világ ducibb szegletén élünk, szerencsére már leleplezték a "francia titkot". A francia nők nem híznak - A boldog táplálkozás titka című mű az első pillanattól vonzott - akár egy friss baguette. Éreztem, hogy egy életmód könyv ilyen címmel csak jó lehet! Ugyanis én hajlamos vagyok elveszni a:

"Jó vagyok így? Talán igen. Jaj, mégis egy kövér disznó vagyok, akit utálnak!" önmarcangolásban. Pedig ez a gondolkodás nagyon nem szexi! Sokkal vonzóbb a franciák trükkje: élvezd az életet, és kész! És ne kösd mások orrára, hogy mennyi munka van hurkátlan tested megőrzésében!

Forrás: iStockphoto/Gorulko Andrii

A francia módszer a mértékletességről szól: egyszerre kell jóllakatnunk a bennünk élő hedonistát, és nem kihízni a kedvenc farmerünket. Egy kis kilengés mindig párban jár egy kis koplalással - semmi szélsőség, csak egészséges arányok.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

  1. Ha egy francia nő a desszertet kíván, akkor lemond a főétel mellé járó kenyérről.
  2. Egy háromfogásos vacsora után nem croissant a reggeli.
  3. Nem a kalóriákat számolgatják, hanem a grammokat: szerintük egy fajta ételből száz gramm bőven elég.
  4. A hangsúly nem a mennyiségen, hanem az ízeken van.
  5. Egyetlen étkezés akár 4-5 fogás is lehet, de mindegyikből csak pár falatot kóstolnak. Ezzel verik át a gyomrukat! Próbáld ki te is: csipegess sokfélét, és úgy eltelsz, mintha egy lábasnyit tüntettél volna el.
  6. Ételeik könnyűek: sok zöldség és gyümölcs, kevés hús és tejtermékek és nagyon kevés zsír.
  7. Az édesség pedig nem a hétköznapok, hanem az ünnepek szereplője.
  8. Ha pedig egy francia nő útra kel, tudja, milyen trükkökkel előzheti meg a kínzó éhséget: egészséges nasik, lehűtött gyógytea, alma. Az kizárt, hogy ő ráfanyalodjon valami kétes minőségű vagy mirelit kajára!
    Forrás: Getty Images/skynesher
  9. Ha a gasztronómiáról van szó, a franciák nem alkusznak meg: az asztalra csak a legjobb minőségű ételek kerülhetnek! Ezt a szemléletet pedig nemzedékről nemzedékre örökítik tovább.
  10. A kisgyerekek megtanulják, hogy az étkezés szent dolog, és a víz oltja a szomjúságot - nem a kóla és a cukrozott gyümölcslé.
  11. Nagy trükkjük még a pezsgő és a bor: (szigorúan) egy-egy deci kiegészíti az étel ízeit, segíti az emésztést és feldobja a hétköznapokat!
    Forrás: iStockphoto/Anna Berkut

A "francia titok" alkalmazásával egy franciának sosem kell lemondania a kedvenceiről, így egy életen át élvezheti a csokoládé, a péksütemények és a sajtok ízeit - hízás nélkül!

Most viszont elég az elméletből, jöjjön a kőkemény konyhai valóság! Elhoztam nektek a ratatouille, vagyis a francia lecsó receptjét. Franciául ugyanis még zamatosabb és könnyedebb ez a műfaj - és elronthatatlan.

Tehát bátran nyúljon mindenki a lábas után!

Hozzávalók:

  • 1 fehér hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kaliforniai paprika
  • 2 cukkini
  • sok csiperke
  • 500 g paradicsompüré
  • szárított oregánó és bazsalikom
  • friss kakukkfű és bazsalikom
  • só, bors

A hagymát felaprítom, és elkezdem melegíteni az olajjal együtt. Ekkor kerül bele az összetört fokhagyma is. Ha üvegesre párolódott, és a lakás fokhagymás aromában úszik, jöhet rá a paprika, a cukkini és a gomba.

Az eredeti padlizsánnal készül, de most nem találtam szép példányt - de hát egy francia nő kreatív és a rugalmas a konyhában (akárcsak a lakás többi helyiségében)! Csiperkével is finom. Ha kezdenek szottyadozni, ráöntöm a paradicsompürét és fűszerezem, majd lefedem. Húsz perc kis lángon történő főzés után még beleszórok egy marék friss bazsit, majd lehúzom a tűzről.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

De ha igazán franciáskodni akarsz, a kész ragut még átmerheted egy hőálló tálba, megszórhatod gazdagon parmezánnal, és odapiríthatsz neki a sütőben. Még istenibb lesz!

Húspótló zöldségek: Így éld túl a vegetarianizmust!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170610-vegetarianus-feherje-hus-csicseriborso-zoldborso-zabpehely-magok.htmlGranola: a reggeli forradalmahttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170602-granola-reggeli.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.