nyaralás 2 nap Horvátország búvárkodás Plitvicei tavak tenger utazás
Nem mindig tudunk két hetet feküdni a tengerparton, vagy hátizsákkal nekivágni a világnak. Van, amikor csak kevés időnk van kikapcsolódni, de ezt sem kell feltétlenül a négy fal között vagy a kertben tölteni.

Hogy miért jó a 2-3 napos nyaralás?

  • Nem kell szabit kivenni. Vagy legalábbis minimálisat.
  • Annyi élményt sűríthetünk egy hétvégébe, mint mások egy komplett nyaralásba.
  • Sokkal kevesebből megússzuk.
  • Többször utazhatunk több helyre.
  • Nem az anyósunknál kell kapálnunk a szőlőt a hétvégén.
  • Nagyobb társasággal is könnyebb összeszervezni.
  • Kevésbé furdal a lelkiismeret, ha csak egy hétvégére hagyjuk a nagyinál a gyereket, mintha egy egész hétre tennénk - így a párunkkal is tudunk romantikázni, és csak egymásra figyelni.
Forrás: Dósa Eszter saját képe

Mániákus miniszünidős vagyok. Programsűrítő. Három nap Málta. Három nap Isztambul. Egy nap Milánó. Három nap Róma. A hétvégén Horvátországra esett a választásunk, mert az egyik legkedveltebb turistacélpont még hiányzott a repertoáromból.

Ennyi mindent sikerült belesűríteni másfél napba:

A hajnali háromra tervezett indulás szüttyögés, reggeli kóma és kávészünet miatt öt órára módosult - a letenyei határátkelőnél a kilométeres sorból kiderült, hogy a többi magyar sem hajnalban ébredős típus. Amikor egy horvátországi falucskában eltereltek, tudatosult bennünk, hogy a Plitvicei-tavakhoz nem érünk oda nyitásra. Délre feladtuk, és megálltunk megpihenni egy festői falucskában: Rastoke közvetlenül Plitvice előtt, egy mély völgyben meghúzódó mesevilág malmokkal és vízesésekkel.

Forrás: Dósa Eszter saját képe

A nemzeti park bejáratánál átvergődtünk a kilométeres soron, végigcsörtettünk az emelkedőkön és a fapallókon a csudakék tavak és vízesések között. A tömeg csak a hamburgerezős pihenőhely és a hajótúra után kezdett ritkulni - szóval annak, aki bírja, érdemes tényleg hajnalban indulni.

Forrás: Dósa Eszter saját képe

Ha Plitvicébe mentek, mindenképpen béreljetek csónakot! Abban az egy órában, amíg csónakáztunk, távol a tömegtől és a nyüzsgéstől, sikerült teljesen feltöltődni és kipihenni magam.

Forrás: Dósa Eszter saját képe

Hegyeken-völgyeken átkelve elértük a tengert és a szállásunkat, amit a semmi közepén, a mikroszkopikus Sveti Jurajtól is kilométerekre foglaltam. A tengerparton vacsoráztunk Zenggben, majd jóllakottan visszakocsikáztunk az éjszakai szerpentinen a szállásra. Ami az általunk elütött menyét miatti traumatikus csendben történt, majd hullafáradtan bedőltünk az ágyba. Ruhástól. Majdzuhanyzokreggel.

A reggeli kifogástalan volt, a pincér is csak egyszer kiáltott "puta madrét", amikor az omletthez kértem kenyeret, vajat és paradicsomot. Egyébként hozott, bár szerintem kicsit túl sokat vártam a hét euróért...

Kicsekkolás után kerestünk egy lagúnát, hogy strandolni tudjunk. Majd a bérelt neoprén ruha biztonságában belevetettük magunkat a tizennyolc fokos tengerbe sünt, uborkát, halakat és tengeri csillagot nézni. A nyaralást egy tip-top tengerparti vacsorával zártuk Rijekában, városnézési idő híján még felautóztunk a hegytetőre, hogy megnézhessük a várat és az egész várost, mielőtt útnak indulunk a pályán vissza, Budapestre.

Forrás: Dósa Eszter saját képe

Nyitókép: Dósa Eszter saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.