5 szuper nyári program, ha üres a pénztárcád

Nincs is annál jobb érzés, mint mikor a 45 fokos szobádban az ismerőseid posztjait nézegetve azon gondolkozol, miből nyaral mindenki külföldön...

Közben pedig szomorúan szopogatod a 100 forintos jégkrémet. Mivel nálam sem nő otthon a kertben pénzfa, beindultak az agytekervényeim, milyen nyári programok vannak 10 000 Ft alatt.

1. Velencei-tó

Közelsége miatt a budapestiek előnyben vannak, a fővárosból egy retúrjegyet (BKK bérlettel) megúszhatsz 1600 Ft-ból, az utazási idő is kevesebb, mint egy óra. A strand szinte mindenhol ingyenes, a lángos olcsó, a tavat pedig körbe lehet biciklizni, ha már meguntad az egész napos pancsolást (úgysem fogod).

Forrás: Facebook/ Velencei-tó hivatalos turisztikai oldala

2. Esztergom-Párkány

Esztergom szintén nem nagy távolság a fővárosban élőknek. Azoknak a pároknak, akik vágynak egy kis romantikus, andalgós programra, kötelező úti cél. A Bazilika szépségét nem kell ecsetelni, a város strandfürdője pedig meglepően jól kiépített. Egyébként leginkább Párkányból nézve tárul elénk Esztergom teljes szépségében. Itt érdemes beülni a helyi középkori étterembe. Ráadásul így azt is elmondhatjuk, hogy jártunk külföldön.

Forrás: Wikipedia

3. Ahol mindig jó: a Balaton

Valószínűleg senkinek sem kell bemutatni a magyar tengert. Érdemes leugrani ide akár egy röpke hétvégére is. Ha pedig tényleg pihenni szeretnél, Balatonfüredet ajánlom. Messze a leggyönyörűbb város, az augusztusi borhetek mellett még kismillió programlehetőség vár. A kis falvakat viszont személy szerint elkerülném, ott a Balatonon kívül tényleg nincs semmi.

Forrás: iStockphoto/Gábor Páll/Pgaborphotos

4. Gyönyörű nagyvárosok: Pécs, Szeged, Eger

Érdemes tudni, hogy van élet Budapesten kívül is, és ha csak akár egy hétvégére ki tudsz szakadni a napi rutinból, az is csodákra képes.

  • Pécs főtere valami bámulatos, a város a török korból megmaradt építészeti remekműveivel egy igazi aranybánya a történelem szerelmeseinek.
  • Szegeden érdemes nappal egy kiadós sétát tenni a belvárosban, éjjel pedig kiülni a Tisza-partra egy üveg bor társaságában.
  • Eger városát szintén be lehet járni egy fél nap alatt, a vár fantasztikus, ráadásul közvetlenül ráláthatsz a főtérre.
Forrás: iStockphoto/goce/Goce Risteski

5. Duna-parti strandok

Igen, ezek még mindig léteznek, ráadásul ingyenesek, és kevésbé veszélyesek, mint beúszni egy bányató közepébe. Hétvégi kikapcsolódásnak tökéletes. A legszebb szabadstrand talán a dunabogdányi, amit érdemes egy kirándulással is egybekötni.

Forrás: iStockphoto/Zivica Kerkez

+ 2 tipp spórolósoknak: telekocsi és Airbnb

Csak sajnálni tudom, hogy nem fedeztem fel előbb a telekocsit! A tömegközlekedési eszközökhöz képest kétszer olyan gyors, és feleannyiba kerül. Facebookon rengeteg ilyen csoport van, de az igazi nagy gyűjtőhely az oszkar.com.

Ha nincs sok pénzed a szállásra, viszont zavarna a dohszag a Piroska Panzióban, akkor neked találták ki az Airbnb-t. Itt a tulajdonosok a saját lakásukat/szobájukat adják ki. Ha el tudod engedni az elvárásodat, hogy a svédasztalos reggeli illatára kelj egy 4 csillagos szállodában, akkor imádni fogod. Mert ettől függetlenül megbízható és igényes megoldás.

A lényeg, hogy nem kell otthon zokogva a tavalyi nyaralós fotókat nézegetned. Okosan, kicsit utánaszámolva akár két-három hétvégi program is összehozható a nyárra. Olyan hely pedig mindig akad, ahol még nem jártál.

Nyitókép: iStockphoto

    Ezt olvastad már?