táplálkozás vegetarianizmus paleo ételek vegan vega
Az egészséges étkezés kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Persze más kérdés, ki miben találja meg a saját verzióját - ma már sok minden közül választhatunk.

Az elmúlt években egyre több teret kaptak a címkéken az allergénlisták, és rengeteg különleges igényeket kiszolgáló új hely nyílt - a már meglévőkben pedig bővült a kínálat. Persze nem csak személyes megfontolásból kerülhetnek bizonyos ételek tiltólistára: néhányunk egészségügyi okokból egyáltalán nem fogyaszthat például tejterméket, kenyérféléket, cukrokat vagy akár mindezek kombinációját.

Érthető módon nem mindenki van tisztában azzal, hogy mi micsoda az életmód és ételallergia-mátrixban. Múltkor például valaki épp bőszen gluténmentes tejet keresgélt mellettem a közeli kisbolt hűtőjében. Ezért összegyűjtöttem a leggyakoribb, saját megfontolásból követett étrendeket, mindegyiket egy ebédmintával illusztrálva!

Forrás: Getty Images/yulkapopkova

Vegetarianizmus

A vegák általában véve a húsfogyasztásra, esetleg más állati eredetű termékek fogyasztására mondanak nemet. Indokuk lehet etikai, környezetvédelmi, egészségügyi, kulturális és vallási eredetű is. A húsevés már az ókorban is megosztó téma volt, rengeteg filozófus érvelt a vegetáriánus életmód mellett.

Több fajtáját különböztethetjük meg:

Szemivegetarianizmus: (halászlé, csirkepörkölt nokedlivel)

Ez az életmód nem zárja ki a halak és/vagy szárnyasok fogyasztását. Szerintem nekik nem is kellett volna nevet adni: ez az illető csak simán nem eszik négylábúakat, vagy ritkán fogyaszt állatot.

Ovo-lakto vegetarianizmus: (paradicsomleves, rántott sajt tartármártással)

Nem fogyasztja semelyik állat húsát, viszont tejtermékeket, tojást és mézet igen.

Forrás: iStockphoto/Eva Katalin Kondoros

Laktovegetarianizmus: (tejszínes gombapörkölt, túrós rétes)

Klasszik vega, de nem eszik tojást.

Ovovegetarianizmus: (tojásleves, shakshuka)

Klasszik vega, de nem eszik tejtermékeket.

Veganizmus: (zöldborsóleves, krumplis durumtészta)

Ez egy kicsit bonyolultabb. A vegán életmód nem csupán táplálkozásban jelent különbséget a többitől. A veganizmus követői ökológiai okokból, az állatok iránt érzett felelősségtudat növeléséért, és a nagyüzemi állattartás szörnyűségei ellen komplexen igyekeznek tenni. Amellett, hogy nem fogyasztanak semmiféle állati eredetűt - azaz bármilyen állat húsát, tejtermékeket, tojást és mézet - nem hordanak bőrt, nem használnak állatokon tesztelt kozmetikumokat, és gyakran állatkertbe sem járnak.

Nyers veganizmus: (zöldturmix, cukkinispagetti paradicsommal)

Hívői az ételeik legalább háromnegyedét nyersen fogyasztják. Szerintem, ha nem mediterrán klímán élsz, nagyon nehéz ezt az életmódot kivitelezni, főleg a gyümölcsök variálhatósága és beszerzése szempontjából.

Paleolit táplálkozás: (székelykáposzta csülökkel, kókusztejes chiapuding)

A "paleózás" elmélete szerint az ősember nem volt képes alkalmazkodni a letelepedése során felbukkanó új ételtípusokkal: leginkább a háziasított állatok tejével és a gabonaültetvények lisztjével. Az étrend követőnként - és megmondóemberekként - eltérhet, de alapvetően javasolja a magas fehérje- és zsírtartalmat, illetve az alacsony szénhidrátbevitelt.

Paleo-, vegán- és gluténsznobok, szevasztok!http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170607-paleo-vegan-gluten-taplalkozas-egeszseg-laktoz-dieta-terror-gasztro.htmlHogyan lettem vega?http://www.she.hu/herself/20161104-vegatarianus-vega-etkezes-hus.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.