környezetvédelem Világ gyerek jövő tipp bolygó felelősség
Sosem voltam egy nagy kaliber bioszból, de az a tény mindig is lenyűgözött, hogy a testem több milliárd sejt finomra hangolt együttműködése. Távolabbról nézve a világ is ilyen.

Mi, emberek kis sejtekként alkotjuk a Föld lakóinak közösségét, és ha egyikünk "meghibásodik", már az is komoly gondot okozhat. (Tudom, tudom: patetikus.) Hogy miért jutott ez eszembe?

Forrás: iStockphoto/flyparade/Ion Barbu

A magam egyszerű szintjén hiszem, hogy felelős vagyok a bolygóért. Ráadásul nem titok, hogy anya vagyok, ami még eggyel árnyalja a képet, ugyanis iszonyúan fontossá vált, hogy a gyerekem milyen világban fog majd élni. Lesz-e még erdő, jó levegő, ivóvíz, vagy a kislányom már csak fényképről láthat havazást?

Így aztán igyekszem informálódni és kis házunk táján nagy lépéseket tenni egy tudatosabb életmódért. Amennyire bonyolultnak és körülményesnek hangozhat, olyannyira egyszerű az egész.

Íme, öt dolog, amit te is beépíthetsz a hétköznapjaidba, hogy:

1. Ne pazarold az energiát!

Próbáld végiggondolni, hogy hányféleképpen tudod csökkenteni az energiafogyasztásodat! Mire is gondolok?

  • Ne hagyd a telefontöltőt bedugva, ha nem használod!
  • Kapcsold le magad után a villanyt, ha épp nincs szükséged arra, hogy világítson!
  • Kapcsold ki a tv-t, gépet, rádiót és társait, ha már nem használod őket!
  • Egyáltalán tudatosítsd, hogy mivel fűtöd, hűtöd a lakást, milyen háztartási gépeket használsz, stb.
  • Próbálj energiatakarékos megoldásokat előnyben részesíteni! Hidd el, hosszú távon megéri!

2. Ne pazarold a vizet!

Ugyan mi, magyarok egyelőre nem érezzük a saját bőrünkön, de a Föld édesvíz készlete bizony drasztikusan fogy. Ha a nagy fürdőzések helyett inkább gyorsan zuhanyozunk, ha fogmosás közben nem folyatjuk a vizet, azzal rengeteget tehetünk azért, hogy takarékoskodjunk. Nem beszéltem még a csöpögő csapok megjavításáról és a víztakarékos háztartási gépekről. Igen, már ennyivel is tehetsz a jövő generáció vízellátásáért. Szóval, fő a tudatosság!

3. Plastic Stop!

Mondj nemet a műanyagra, ha teheted! Indulj vásárolni vászontáskával, és ne halmozd a nejlonzacskót! Használj újratölthető üveget pet palackok helyett!

Forrás: iStockphoto/Magdevski

Ma már állati menő ételhordók és mini evőeszközök kaphatóak, használatukkal egy csomó plusz műanyag szemetet iktatsz ki az életedből. Illetve a piacon sem ciki a sajtot, túrót, satöbbit a saját dobozaidba kérni.

4. Sétára fel!

Amikor csak megengedheted magadnak, válaszd a gyaloglást az autózás helyett! Egyrészt mert egészséges, és nemcsak fizikailag tart karban, hanem szellemileg is jót tesz, ugyanis felér egy isteni relaxációval. Másrészt ugye szükségtelen említenem, hogy a kipufogógáz milyen kártékony hatással van a levegőre? Ha a séta nem fér bele, akkor részesítsd előnyben a tömegközlekedést, netán a bringázást! Mindkét alternatíva jóval ökotudatosabb, mint az autózás. A jelszó: kevesebb autót az utakra!

5. Válaszd a hazait!

Félre ne értsd, semmilyen hátsó szándékom nincs, és nem pénzel senki, hogy a magyar termékeket propagáljam. De gondolj bele: a helyi áru nem utazik annyit, vagyis kevesebb üzemanyag kell a szállításához. Nem szorul akkora védelemre, ergo kevesebb csomagolást igényel, tehát kevesebb szemetet termel. Nem mellesleg pedig valóban támogatod vele a hazai termelőket, ami azért nem olyan rossz dolog.

Plusz 1 tipp:

Ültess fát! Ajándékozd meg vele a jövőt!

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.