Toszkána Horváth Antónia látnivalók nevezetességek utazás úticél
Toszkána a világ legmesésebb helye. Mikor először megláttam a zöldellő, dimbes-dombos szőlőbirtokokat, ciprusligeteket és rusztikus villákat, fura harmónia fogott el.

Talán valamelyik előző életemben fűzhetett bensőséges kapcsolat ehhez a vidékhez, mert úgy éreztem, mintha egy hosszú út után végre hazaérkeztem volna.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

A folyton nyüzsgő fürdőváros

Főhadiszállásunk a pezsgő éjszakai életéről híres Montecatini Termében volt, amelynek utcáin a Maseratik és Ferrarik jól megférnek a kissé eklektikus, jobbára szecessziós stílusú épületekkel.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Forrás: Getty Images/Frankvandenbergh

Többcsillagos hotel helyett egy csendes lakóövezet szecessziós villájában hajtottuk álomra a fejünket, és minden reggel citrom- és narancsfák árnyékában reggeliztünk. Imádtam a spalettás ablakokat, és azt, hogy az idősek a ház előtt ücsörögve hangosan elmélkednek a világ dolgairól. És természetesen mindenki jókedvű, a délutáni szieszta pedig szent és sérthetetlen.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Úttalan utakon

A kacskaringós kis utakat csakis autóval érdemes bejárni, mert közben tudsz gyönyörködni a tájban! Én persze mindent százhúszszor lefotóztam, mert ezzel a látvánnyal tényleg nem lehet betelni. Felfedeztük a környékbeli kisebb falvakat: kirándultunk Luccába, ahol említésre méltó az antik piac, és Collodiba, ahol a meseszép Garzoni kert mellett még egy Pinocchio park is van. Ebben a városban élt ugyanis fiatal korában Carlo Lorenzini, akinek a hazudós fabábu történetét köszönhetjük.

Forrás: iStockphoto/DaveWorld

Kincsek a középkorból

Pistoia egy igazi középkori gyöngyszem! A Dómtéren hetente többször van piac, ilyenkor színes forgataggá változik az egyébként is nyüzsgő kisváros.

Forrás: Horváth Antónia saját képe
Pistoia Forrás: iStockphoto/Alberto Masnovo

A tornyok városa

Egy hirtelen ötlettől vezérelve a varázslatos San Gimignanóba is ellátogattunk. A páromat szerettem volna meglepni egy plusz éjszakával, és találtam egy barátságos szállást, ahol egy páncélos lovag őrizte a szépen megterített asztalt. Csak az odáig való eljutás volt kicsit nehézkes, mivel a községbe autóval külön engedély nélkül nem lehet behajtani. És az autót a városon kívüli parkolókban kell letenni. A forrósággal és az ezernyi lépcsővel dacolva végül ezt is megoldottuk.

A látvány kárpótolt mindenért: a 6-700 éves középkori város templomainak, lakóházainak és várának eredeti állapota egy az egyben megmaradt. A szobánkból szőlőültetvényeket láttunk, a szél citrus illatot hozott, és a kacskaringós utcácskák hangulatos éttermeiben egymás után kóstolgattuk a finomságokat. Másnap csak az tartott vissza minket az ottmaradástól, hogy éjszakára már le volt foglalva a szobánk.

Forrás: Horváth Antónia saját képe
San Gimignano Forrás: iStockphoto/Bluejayphoto

Toszkána az a hely, ahova bármikor gondolkodás nélkül visszamennék, mondjuk egy gasztotúrára. Megnézném, hogy készül az olívaolaj, a különböző tészták, majd egy kellemes borkóstoló után magamra húznám a takarót, és hallgatnám a kandalló pattogását.

A vágyaim listáján pedig szerepel, hogy vegyek ott egy meseszép villát. 20 év múlva remélem, arról mesélek majd nektek, hogy ez sikerült is. :)

Szicília: Don Corleone és Csontváry nyomában http://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170608-cefalu-palermo-monreale-szicilia-nyaralas-elmenyek-utazas-uticel.html

Nyitókép: Horváth Antónia saját képe/ iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.