Milánó Horváth Antónia kikapcsolódás utazás nevezetesség úticél
Amióta megjelentek a fapados járatok, azóta akár egyetlen napra is érdemes átugrani valamelyik közeli nagyvárosba, például Milánóba.

A rövidke utazások előnye, hogy nem kell sok holmit magaddal cipelned, pár óra alatt egy másik kultúrába csöppensz, és képet kapsz arról, hogy milyen lehet ott élni.

Így töltöttem én egy röpke napot a divat fővárosában, Milánóban. A lüktető tömegben rögtön ki lehet szúrni az elegáns, stílusos és igényes olasz embereket. Tartásuk van, magabiztosak, és az idősebb korosztály is annyira fiatalos, hogy valószínűleg valahol félúton elfelejtettek öregedni.

A helyieknek mindig van pár kedves szavuk egymáshoz, szakítanak időt arra, hogy igyanak egy kávét a főtéren, vagy kiüljenek ebédelni egy barátságos étterem teraszára. Sőt, még mosolyogni is van energiájuk!

Forrás: Getty Images/urbancow/Rene Mansi

Mutasd a templomod, megmondom ki vagy!

A város alfája és ómegája a dóm tér, a Piazza del Duomo. Itt található a turisták legkedveltebb célpontja, a fehér márványból készült gótikus katedrális. A hatalmas épületet hihetetlen aprólékossággal megmunkált szobrok és vízköpők díszítik. És most kapaszkodjatok meg: 135 tornya van! Így nem csoda, hogy közel 600 év kellett ahhoz, hogy elkészüljön. Aki annyira bátor, hogy felmerészkedik a tetejére, szép időben talán az Alpokig is ellát.

Piazza del Duomo Forrás: iStockphoto/2017 © Alfio Finocchiaro/Alfio Finocchiaro

Álom luxuskivitelben

Innen csak pár lépés a plázák előfutárának tekinthető fedett passzázs, a Galleria Vittorio Emanuele II. Az elegáns üvegtetőket monumentális vasszerkezet fogja össze. Így mikor már kezdtem magam egész parányinak érezni, rájöttem, hogy jobban járok, ha inkább a mennyezetet díszítő freskókban és a lábam alatti pazar mozaik járdában gyönyörködök. A látvány tényleg leírhatatlan! Nem véletlen, hogy itt csak luxus divatmárkák és felső kategóriás éttermek kapnak helyet.

Forrás: Horváth Antónia saját képe
Galleria Vittorio Emanuele II. Forrás: iStockphoto/Viacheslav Lopatin

O sole mio

Ha végigsétálunk a passzázson, a Teatro alla Scalánál lyukadunk ki, amely a világ egyik leghíresebb opera- és balettháza. Kiváló akusztikájáról ódákat zengnek, de a titulushoz képest az épületet szinte alig lehet megtalálni, annyira "semmilyen". Ellenben belülről maga a csoda! Érdemes meglátogatni a hozzá tartozó izgalmas múzeumot, mely az operavilág legfontosabb gyűjteménye. Utóbbiról sajnos lemaradtam, mert pont zárva volt, de legközelebb mindenképpen be fogom pótolni.

La Scala Theater Forrás: Getty Images/Ken Wiedemann

A divat diktátorai

A napunk a divat jegyében telt, így a központban maradtunk, és feltérképeztük, hogy itt milyen a felhozatal ruhák terén. Fre-ne-ti-kus! A luxusmárkák előző szezonos darabjaira akár 70% kedvezménnyel is lecsaphatsz. És persze vannak fast fashion üzletek, de a választék sokkal szélesebb és a ruhák is szebben vannak tálalva, mint itthon. A méretezésre külön oda kell figyelni, az olasz nők ugyanis hihetetlenül kis méreteket hordanak: a boltokban a 40-es a legnagyobb szinte, ez felel meg az európai 34-esnek.

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Az utolsó vacsora

A legtöbben mégsem a divathetek és a vásárlás miatt látogatnak Milánóba, hanem hogy lássák Az utolsó vacsorát. Leonardo da Vinci freskója ugyanis a Santa Maria delle Grazie templomban található. Ide viszont nem lehet csak úgy spontán "beesni", a jegyek akár fél évvel hamarabb is elkelnek.

Forrás: Wikipedia

A kirakatok nézegetése, a csábító kis üzletek felfedezése már szimplán egy egész napos program lehet Milánóban, de akit ez nem köt le annyira, ezen felül is van lehetősége bőven.

Naviglio Grande Forrás: Getty Images/Xavier Arnau/Xavierarnau

Milánó indusztriális jellege miatt nekem nem lett a szívem csücske, a belvárosban pedig tatarozás zajlott, így az épületek szépségét rontották az otromba állványok. Az emberek kedvessége és a divat iránti rajongásom ugyanakkor mindezt felülírta, így tartalmas kis program volt. A fagyi pedig isteni! :)

Forrás: Horváth Antónia saját képe

Nyitókép: Horváth Antónia saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.