Avokádós édességek ételérzékenyeknek (is)!

Végre egy növény, ami értékes zsírokkal van tele - és ugye tudjuk, hogy ami zsíros, az általában finom is. A mexikói konyha lelke, szuperkaja és még saját emojit is kapott: az avokádó meghódította a világot!

Ennek bizonyítéka, hogy az elmúlt években a dél-amerikai avokádó ültetvényekkel együtt nőtt a quacamolefüggők száma. Ez mondjuk érthető. Az avokádó teremtésénél Isten is arra gondolt, hogy majd sóval, borssal és citromlével összetörve, tortillába pakolva lesz leginkább az emberiség hasznára. De az avokádó egy kreatív növény: nemcsak sósan ízesített krémként, hanem desszertekben is jól működik.

Forrás: Shutterstock

Ha most leesett az állad, akkor tudd, hogy az avokádó botanikailag gyümölcs, a 30%-a zsír, és az íze semleges. Tökéletes desszert alapanyag. Ráadásul a kakaó nagyon jól áll neki, ami nem is csoda, hiszen mindkét étel Dél-Amerikából származik. Ki tudja, lehet, hogy már a maják is kísérleteztek a két csodaszer párosával?

Most mutatok két egyszerű avokádós desszertet! Mindkettő cukor-, laktóz- és lisztmentes, de nem csak a család ételérzékeny tagjainak fog ízleni. Ismerkedj meg az avokádó édes és egészséges oldalával!

Avokádós-csokis pohárkrém / 2 adag

  • 12 db datolya, előtte egy éjszakára beáztatva annyi vízbe, hogy éppen ellepje
  • 1 érett avokádó
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál méz

Egy konyhai aprítóba halmoztam a dolgokat, és beindítottam a pengét. Ha száraz, a datolya vízével lehet tovább krémesíteni. Ha kész, jót tesz neki pár óra pihentetés a hűtőben.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Avokádós nyers torta / 8 adag

Tortaalap:

  • 15 dkg mandula
  • 100 g datolya
  • 3 evőkanál kókuszolaj

Csokis krém:

  • 1 avokádó
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 120 g datolya
  • 100 g kókuszkrém
  • 60 g eritrit
  1. A tortaalaphoz egy konyhai aprítóban összetöröm a mandulát és a datolyát, majd összekeverem a felmelegített kókuszolajjal.
  2. Ha már ragacsos, egy tortaalapba nyomkodom és irány a hűtő.
  3. A krémhez szintén ezt a gépet használom. Szépen sorban összedolgozom az avokádót, a kakaóport, a datolyát, a kókuszkrémet és az eritritet.
  4. Ha kész, rákanalazom az alapra, és megy a hűtőbe.

Pár óra múlva már szelhető is ez a nyers és tartalmas torta. ;)

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

    Ezt olvastad már?