csirke recept Balogh Blanka lila LAKOMA burgonya
Mióta a múltkori receptem megjelent, nap mint nap azon gondolkozom, hogy mit hozzak nektek legközelebb. Végül a barátom anyukája adott ötletet.

Ugyanis a barátom szülei beállítottak hozzánk egy láda körtével és egy láda krumplival, amik közé lila krumplit is pakoltak!! Na, hát erre azonnal beindultak az agytekervényeim, hogy mit is tudnék én kezdeni egy lila krumplival. A "tökéletes" recept összetevőinek beszerzéséhez ki kellett mennem a piacra, valamint a mellette lévő fűszerboltba.

Forrás: Shutterstock

Az alábbi recept tökéletes hétköznap estékre is, de a "finnyás népségeknek" is ideális, hiszen a krumplit és a husit mindenki szereti. Különböző módokon variálható, mindenki a saját ízlésének megfelelően tudja alakítani: gyakorlatilag bármi kihagyható belőle, és bármit hozzá lehet tenni. Szerintem egy jó receptnek ez az egyik legfontosabb eleme. Magamból indulok ki, én nagyon válogatós vagyok, sok alapanyagot nem szeretek.

A recept elkészítéséhez filézett csirkecombot használtam, az a kedvencem. Nem olyan száraz, mint a csirkemell, omlósra tud sülni, és a csontokkal sem kell vacakolni evés közben. Nagyobb áruházakban bármikor kapható, de ha kéred, a sarki hentes bácsi is bármikor kifilézi neked.

Hozzávalók:

  • 500 gramm filézett csirkecomb
  • só, bors, olívaolaj
  • egy csomag feta sajt
  • friss rozmaring
  • 3 fajta krumpli: fehér, lila és édes
  • egy nagyobb fej lila hagyma
Forrás: Balogh Blanka saját képe

Elkészítése:

  • A krumplikat és a lila hagymát hámozd meg, majd kockázd fel!
  • A csirkecombról vágd le a csúnya részeket, sózd, borsozd! Egy nagyobb tepsiben, tetszőleges sorrendben rendezd el a hozzávalókat!
  • Ekkor add hozzá a fűszereket: sót, borsot, fokhagymát, ízlés szerint bazsalikomot, oregánót, chilit. Én friss rozmaringot használtam, zseniálisan passzol a krumplikhoz. Figyelj oda, hogy ne használj túl sok sót, mert a feta sajt is sós!
    Forrás: Balogh Blanka saját képe
  • Mikor ez kész, lefedve tedd be a 170 fokos előmelegített sütőbe, és süsd 40 percig!
  • Ezután vedd ki a sütőből, és ha minden elég puha, akkor add hozzá a kockára vágott feta sajtot, és 200 fokon pirítsd össze az egészet! Miután megpirult a teteje, vedd ki, és már csak a tálalás/másnapra csomagolás marad hátra. Jó étvágyat hozzá!
    Forrás: Balogh Blanka saját képe
  1. Tipp: Ha vendégeknek tálalod, használj egész csirkecombokat! Tálalásnál gyönyörűen mutat a szépen pirult, bőrös csirkecomb. Persze, ha nem vagy oda a csontos részért, használj csirkemellet! Ha a csirke okoz gondot, helyettesítsd kacsa- vagy libacombbal! Ha a hússal is hadilábon állsz, akkor a krumpli sütés végén tálald grillezett camembert sajttal! A lehetőségek sora végtelen...
  2. Tipp: Ha nem találsz se közel se távol lila krumplit, ne keseredj el! Használj egyszerűen édesburgonyát (azt már bármelyik nagyobb élelmiszerláncnál lehet kapni), viszont akkor figyelj oda az arányokra! Az édesburgonyának - a neve ellenére - semmi köze a burgonyához: ha egy kiló sót szórsz rá, akkor is lesz egyfajta édeskés íze. Tehát felesleges túlsózni, használj inkább több feta sajtot!
  3. Tipp: Az édesburgonya nagyon kemény, nehezen lehet vágni és hámozni is. Hogy mindez könnyebb legyen, tedd be egy percre a mikróba! Miután kivetted, hagyd egy kicsit hűlni és utána vágd fel/hámozd meg! Máris könnyebb!
  4. Tipp: Ha friss rozmaringot veszel, és nem használod fel az egészet, akkor zacskózd be a maradékot, és tedd be a fagyasztóba! Legközelebb, ha ismét szükség lesz rá, csak vedd ki, hagyd, hogy kicsit kiengedjen, és már használhatod is!

Balogh Blanka

Perverz pipi - fura recept ínyenceknekhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20170821-csirke-soros-doboz-sutes-fozes-recept.htmlA hétköznapok megmentője: A csirke - avagy olasz pipi a porondonhttp://www.she.hu/tippek-trukkok-tanacsok/20171018-csirke-recept-fozes-tippek-trukkok-nyiri-zsuzsi.html

Nyitókép: Balogh Blanka saját képe

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.