diéta Sáray Dorottya utazás szokások országok a Föld körül ízek
Biztos sokszor olvastál már arról, hogyan kell egészségesen táplálkozni. Most talán azon aggódsz, hogy ez a cikk is majd magas lóról jól megmondja a tutit. Már azon is elgondolkodtál, hogy inkább bezárod? Ne, ne menj messzire! Illetve, nélkülem ne.

Én ugyanis szeretnélek most egy izgalmas világkörüli útra vinni, hogy megnézzük, mi mindent leshetünk el más nemzetek étkezési szokásaiból, amivel egy fokkal egészségesebbé tehetjük a sajátunkat.

Olaszország: durumtészta és egy pohár bor

Az olasz konyha előnyben részesíti a rostban, vitaminban, ásványi anyagokban és fehérjében gazdag durumtésztát. Edd úgy, ahogy az olaszok: kisebb adag tésztát kombinálj zöldségekkel, hallal vagy sovány hússal! Igyekezz friss alapanyagokat használni félkészek helyett! Egy pohár bor a vacsora mellé pedig csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Forrás: Shutterstock

Görögország: zöldség zöldséggel

A görögök a világ legnagyobb zöldségfogyasztói. Mást szinte csak kiegészítésként esznek. Ha pedig nassolni van kedvük, leggyakrabban dió- és mogyoróféléket választanak.

Franciaország: azok a híresen aprócska francia adagok

A franciák az örömöt keresik az ételben, nem az egészséget. Náluk nem népszerű a diétázás, mégis alacsony az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek aránya. A titkuk: egyél, amit csak akarsz, de kisebb mennyiségben!

Forrás: Shutterstock

Japán: 5 íz, 5 szín és 5 elkészítési mód

A fenti szabály csodás kinézetet, megfelelő állagot és finom ízt ad a japán ételeknek. A japánok ugyanolyan nagy hangsúlyt fektetnek az ételek kinézetére, mint az ízére, hogy már a szemed is jóllakjon velük. Sosem eszik magukat degeszre, csak körülbelül 80%-ig.

Kína: csak lassan!

Mégis ki volt az, aki az összes lehetséges eszköz közül pont két kis bambuszpálcát választotta ki arra, hogy rizst egyen vele? Talán mégsem volt akkora bolond, hiszen minél lassabban eszel, annál hamarabb érzed magad tele. Ezért a kínaiaknál annyira nem probléma az étel mennyisége, hogy állítólag nincs is szavuk a kalóriákra.

Forrás: Shutterstock

Etiópia: egy szuper vegán és "mentes" példa

Ha nem, vagy kevés állati fehérjét fogyasztasz, az etióp konyhából érdemes recepteket lopnod. Étkezésük nagy részét proteinben gazdag zöldségek, gyökérzöldségek és hüvelyesek teszik ki. Tradicionális lepénykenyerük egy teff nevű gluténmentes gabonából készül, tejterméket pedig nem nagyon használnak. Így ételérzékenyeknek is ajánlom, hogy nézzenek körül errefelé.

India: fűszerkavalkád a boldogságodért

Az indai konyha fűszerei beindítják ez endorfintermelésed, segítenek javítani az emésztésed és csökkenteni a koleszterinszinted. Minél több fűszert használsz, annál kevesebb sóra lesz szükséged. Próbáld ki a gyömbért, a kurkumát és a chilit! Nassolás ellen is van egy trükkjük: az étkezések az összes alapízt tartalmazzák, így, mivel a főétel egy kicsit édes is, nem akarsz rögtön desszert után nyúlni.

Forrás: Shutterstock

Mexikó: déli lakmározás

A mexikóiak legfontosabb étkezése az ebéd, így vacsorára már sokkal kevesebbet esznek. A latin-amerikaiak gyakran esznek együtt, ez a közösségi élmény pedig pszichésen is jótékony hatású. És hozzájuk is bátran fordulj fűszeres, csípős receptekért!

Finnország: rozs, hal és kötelező saláta

A finnek és a skandinávok rengeteg omega-3 zsírsavakban és proteinben gazdag, de koleszterinben és telített zsírokban szegény halat esznek. Fehér kenyér helyett rozskenyeret sütnek. A finn iskolai menzákon pedig mindenkinek ingyen van a salátabár, így a fiatalok ebédjének kötelező elemévé vált a friss zöldség.

Forrás: Shutterstock

Lengyelország: egyél otthon!

Ha magadnak főzöl, nagyobb kontrollt gyakorolsz nemcsak a hozzávalók, de a mennyiség felett is. Ráadásul ezzel pénzt is spórolsz, amit költhetsz különlegesebb, drágább alapanyagokra.

Németország: ki ne hagyd a reggelit!

A németek jól tudják, hogy egy tápláló reggeli beindítja az anyagcserédet, és megelőzi, hogy később, a nap folyamán magas kalóriatartalmú ételekhez nyúlj.

Forrás: Shutterstock

+1 Mi, magyarok, is tudunk azért valamit

A savanyúságok - ecettartalmuk miatt - csökkentik a vérnyomást és a vércukorszintet, gátolják a zsírraktározást. Fogyassz belőlük bőven, amikor friss zöldségekhez nehezen jutsz hozzá.

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.