Nem karácsonyi harcsapaprikás

A kutatások szerint a magyarok eszik a legkevesebb halat Európában - a hazai egészségtudatos sajtó pedig szeret ezen puffogni. Szerintem jogosan teszi: a hal húsa maga a csoda.

Szóval, ne csak karácsonykor vagy a nyári Balaton-parton jusson eszedbe halat falatozni! Ott van például az egész évben frissen kapható hazai hal! Az én kedvenc magyar fajtám a harcsa. Ragadozó hal, ezért nincsen elzsírosodva. A húsa könnyű, finom és nem túl szálkás. 

Forrás: Shutterstock

Nem meglepő, hogy a harcsa paprikás-tejfölös szószban az igazi. Korábban ez volt nálam a tóparti kertvendéglők sztárja, mert azt hittem, amiben a "paprikás" szó szerepel, és galuskával tálalják, csak macerás étel lehet. Mekkorát tévedtem! Első elkészítésre is szűk fél óra alatt megvolt. Ezentúl nem bízom más kezekre a betevő harcsapaprikást. Zóna adagban még gyors, hétköznapi vacsorának is megteszi!

Harcsapaprikás

(4 kis adag vagy 3 nagy adag)

Hiába a pörköltalap, igyekeztem most is zsírszegényen és lisztmentesen főzni. A szalonnát olívaolajra cseréltem, és jó minőségű, gazdag tejfölt választottam, így a besűrítéshez nem is kellett liszt.

  • 3 ek olívaolaj
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 nagy kápia paprika
  • 10 koktélparadicsom
  • 3 csapott ek édes pirospaprika
  • 15 dkg tejföl
  • Só, bors
  • 40 dkg friss harcsafilé

A pörköltalappal kezdem:

  • A lilahagymát felkockázom, és üvegesre párolom az olívaolaj felén. Megy mellé a nagyon apróra vágott kápia paprika és a paradicsom is. Kis lángon összefonnyasztom a zöldségeket.
  • Majd kevergetés mellett (nehogy leégjen) jó alaposan hozzákeverem a pirospaprikát, később a tejfölt is. Sózás, borsozás, aztán legalább öt percig forralom még a szószt.
  • Közben falatnyi szeletekre kockázom a harcsát, és a maradék olívaolajon, forró serpenyőben pár perc alatt kisütöm. Összekeverem a halat a szósszal, és egy utolsó, összemelengető rotyogtatás következik.

Galuska

  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2,3 - 3 dl víz

A jó galuska készítésének legvégzetesebb pillanata, amikor a liszthez-tojáshoz-sóhoz hozzácsorgatjuk a vizet. Akkor elég belőle, ha a tészta rögtön "összezárul", mikor késsel vagy az ujjunkkal megbolygatjuk a felszínét.

A kifőzésnél végre akcióba lendülhetett a már-már elfeledett galuskaszaggatóm, de ha neked nincs ilyen, ne izgulj, kézi eljárással is tökéletes a végeredmény. Ha egy galuska kifőtt, felúszik a víz felszínére: kapkodd ki őket, és már tálalhatsz is!

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Jó étvágyat!

Nyitókép: Nyiri Zsuzsi saját képe

    Ezt olvastad már?