tengerpart ételek Nyiri Zsuzsi utazás tippek nevezetesség Szicília
Szeretsz enni, városokat felfedezni és több ezer éves romok mellett merengeni az életen? Csekkold egyszer a legnagyobb olasz szigetet! Vonz a jólszervezettség, a tisztaság, és nem ritkán vannak emberkerülő napjaid? Akkor jó lesz neked Szicíliában, de egy-két mélypontra azért készülj fel...

A több, mint kéthetes nyaralás során a sziget sokféle oldalát megismertem, és tudom, hogyan éld túl a túlzásba vitt mediterrán életérzést.

Térképészet vs. Szicília - 1:0

A sziget lakosai úgy vannak vele: ők ismernek minden utat meg fát, akik meg nem (az az évi több millió turista), azok így jártak. Nem méltóztatják frissíteni a különböző helymeghatározó rendszerek adatbázisait, azaz a GPS sokszor hülyeséget mutat. Volt, hogy nem létező, beomlott vagy azóta lezárt utakon kellett átverekedni magunkat - és nem, közben nem éreztem, hogy őrült kalandban van részem. Szerencse, hogy a légkondi már alaptartozék, mert az autóutak a tervezettnél így egy-másfél órával hosszabbra sikerültek.

Forrás: Shutterstock

Biztonságos autóvezetés vs. Szicília - 1:0

Ma is felbosszantott valaki az utakon? Hidd el, a mediterrán tempóhoz képest a magyarok biztonságos és előzékeny sofőrök, akik jól ismerik a kreszt. Nálunk ugyanis a két sáv nem három autónyi helyet jelent, a piros lámpánál fékezünk, és tudjuk, mi a szerepe - és a veszélyei! - a leálló sávnak. Arrafelé nem ez a helyzet.

Köztisztaság vs. Szicília - 2:1

Valaki magyarázza meg: miért hagyja lerohadni és miért szemeteli szét ez a nép a régi városait, természeti kincseit és a tengerpartokat?! Oké, nem mindent és mindenhol - mindjárt elárulom, Szicília hol ragyog a tisztaságtól. De jó lenne, ha a minden szigetlakó megértené: a kosz nem a déli romantika jele, hanem az igénytelenségé.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Szieszta vs. Szicília - Ha szieszta van, Szicília nincs.

Délután egy és négy óra között megáll az élet. Egy kávét talán meg tudsz inni, de a boltok, áruházak és az éttermek nagy része bezár. Csak csönd, forróság és a nagy semmi. Ez akkor volt kínos, mikor sürgősen egy gyógyszertárra lett volna szükségem. A városban tíz is volt belőle, mindegyiknél lehúzva a redőny. Hogy ügyeletes gyógyszertár? - Te megőrültél!

Rossz partok vs. jó partok - 2:1

Szicília egy sziget (ugye), de mondjuk, Horvátországgal ellentétben nem fürödhető a teljes partszakasza. Sőt, kevés igazán jó "spiaggia", azaz strand van, és ezek nagyon zsúfoltak - bár a napágyak, a színes ernyők és a tisztaság (!) csalogatók. A vízminőségre nincs panasz, több helyen is gazdag élővilág mellett pancsoltam (és életemben először láttam élő polipot).

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

A múlt kincsei vs. népszerű nyaralóhelyek - 6:1

Az antikvitás emlékei, például a Taormina, az agrigentói templomok vagy a Villa Romana del Casale kétezer éves mozaikjai mind csodálatosak. De ne hagyd ki a romantikus barokk városokat, mint Siracusa vagy Ragusa, és életem legszebb halászfalvát, Cefalút se! Felkapott nyaralóhelyre, pontosan San Vito lo Capóba csak egyszer tévedtünk, és szerintem csak a mi ízlésünkhöz nem illett: ha Szicília Siófokjára vágysz, nagyon fog tetszeni!

Agrigento Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Jó kaják vs. még jobb kaják - 5:5

Nem tudsz rosszat enni, válogatni csak a jó és a még jobb között lehet! A pizzára itt is igényesek, de inkább a tészták, a halak és a tengeri dolgok pörögnek náluk. Legalább egy kóstolást pedig Szicília édessége, a cannoli is megér.

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe

Macskák vs. Szicília - 10000000:1

Ezek a déliek olyan macskás népek, na! A csúnyától a szépségesig mindenféle cica kódorog a szigeten, és amelyiknek nincs hivatalos gazdija, azt az utca népe eteti. Többször láttunk macskakajával tipegő nénit, aki az út szélén fogott hozzá az állatok élelmezéséhez. Tehát egész Szicília nagy macskatulajdonos: és ahogy ezt leírom, máris kedvesebbnek tűnik ez a hely! Szicília, én (mégis) így szeretlek!

Forrás: Nyiri Zsuzsi saját képe
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Shutterstock

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.