3 finom leves télire, ami átmelegít...

A téli hónapok nagy kérdése: honnan vesszük magunkhoz a szükséges vitamint? Én a gyökérzöldségeket és a babféléket javaslom: jól tárolhatók, olcsók és változatosak. Már a dédszüleink is velük vészelték át a hideg, fényhiányos hónapokat.

Krumpli, répa, édesburgonya - neked melyik a kedvenced? Esetleg az édeskés, fás ízű cékla rajongója vagy? Ugyanilyen változatos csapat a hüvelyeseké is: zöldborsó, vöröslencse, sárgaborsó - mindegyikből készülhet egy nagy adag leves, amit már csak a család kedvenc feltétével kell megfejelni.

Répás édesburgonya-leves

Ezt készítem a leggyakrabban, mert nagyon jól variálható recept. Kiválóan felmelegít, és a keleties ízvilágba kalauzol, ha gyömbérrel, kurkumával és római köménnyel készíted.

Vajjal, tejszínnel és szerecsendióval viszont pikáns, franciás fogássá teheted. Különösebb fűszerezés nélkül, pirított magokkal megszórva pedig a természetes ízei fognak rabul ejteni.

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 3-4 db édesburgonya
  • 3-4 db répa
  • 1-2 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  1. A gyökérzöldségeket megpucolom és felszeletelem, a vöröshagymát nagyobb negyedekre vágom, a fokhagymát megtisztítom a héjától. Mindent egy lábosba teszek, felöntöm vízzel, majd megöntözöm egy kis ecettel.
  2. Jöhet a fűszerezés: a són és a borson kívül ízlés szerint használhatunk közel-keleti fűszereket, gyömbérport, chili pelyhet, szerecsendiót, babérlevelet (utóbbit a turmixolás előtt ki kell venni).
  3. Ha a zölségek puhára főttek, egy botmixerrel vagy blenderrel összezúzom az egészet, ezután pedig már csak az ízlelgetés, utófűszerezés és krémesítés következik.
  4. Rizstejszínnel, esetleg pici vajjal vagy tejszínnel összeforralom a levest, majd pirított kenyérkockákkal, magokkal tálalom.

Céklaleves

A cékla számomra a gyökerek királynője: megőrülök a színéért, az ízéért - és azért is, hogy ilyen sok arcát képes megmutatni. Készülhet belőle leves, főétel, savanyúság, ital vagy desszert - de most maradjunk az egyszerű céklalevesnél!

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 3-4 db cékla
  • 2-3 db burgonya
  • 1 db vöröshagyma
  1. Felteszem főni a megpucolt, felszeletelt zöldségeket. Pici ecet, só, bors, római kömény vagy szerecsendió ebbe a levesbe is elengedhetetlen.
  2. Ha minden megpuhult, botmixerrel összezúzom az egészet, majd krémesítek: meglepő, de a céklának jó párja a kókusztej, ám rizstejszínt, tejszínt vagy vajat is használhatunk.
  3. Levesbetétnek diót vagy tökmagot tegyél bele!

Sárgaborsó-krémleves

Általános iskolában a kedvenc fogásom volt a sárgaborsó főzelék - a menzás évek után viszont sok ember életéből teljesen eltűnik. Miért? Én ma is gyakran készítem telt, pikáns ízei, tápanyagtartalma és olcsósága miatt.

Forrás: Shutterstock

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg sárgaborsó, egy éjszakára beáztatva
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek olívaolaj
  1. Igen, jól olvasod: a leves alapja ennyi. A felaprított hagymát üvegesre párolom az olívaolajon, majd beleteszem a sárgaborsót és legalább két és félszer annyi vizet.
  2. Kis lángon 40-45 perc alatt puhára főzöm, sóval, borssal és a kedvenc közel-keleti fűszereimmel ízesítem.
  3. Ezek után következik az alapos turmixolás. Levesbetétnek leginkább zsíros sajtok illenek hozzá lereszelve - én cheddarral szeretem a legjobban.
Forrás: Mudra László
SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!

Nyitókép: Shutterstock

 

    Ezt olvastad már?