takarítás lustaság Lippai Flóra rendrakás rend kupleráj tippek kosz káosz
Kislányként két vitathatatlan előny miatt vártam a felnőttkort. Egyrészt, mert akkor bármikor ehetek édességet, másrészt, nem kötelező rendet raknom. Az élet azonban nagy tréfamester: az édeset azóta már jóval kevésbé kívánom...

Ami a tiszta házat illeti, esküszöm, mindig rendet rakok, csak ez valahogy másnapra már történelem. Ha te sem szeretnéd, hogy ösvényt kelljen találni a szétdobált ruhák közt a hálóból a fürdőbe menet, akkor olvasd el az alábbi néhány pontot!

1. Vesd be az ágyad!

A hálószobád felét valószínűleg az ágy teszi ki - ha azt rendbe teszed, optikailag úgy tűnik, mintha nagyjából rendben lenne a helység. Ráadásul kőkemény 2 percet vesz el az életedből. Hogy akkor miért mégis csak az anyukák és a rendes lányok végzik ezt el? Mert reggeli melós, hajnali hatkor pedig hörgésen és morgáson kívül nehéz bármi mást is produkálni. Viszont ki mondta, hogy nem lehet hazaérkezéskor megágyazni? Addig meg úgysem látja senki.

2. Fontossági lista

Krisztus előtt 500-ban porszívóztál ki, de épp ezért várhat még egy napot, ha a koszos tányéron új élet sarjad az odarohadt túrógombócból? Szedd össze fejben, minek kell meglennie azonnal, és mi az, ami nem létfontosságú, majd először az előbbieknek állj neki! Ez nem több 2-3 teendőnél, így 20 percen belül kész vagy. Ha nem ülsz nyakig a koszban - láss csodát! -, a többi feladatod is gördülékenyebben fog menni.

3. A levetett ruhát egyből tedd a szennyeskosárba!

Ha már le kell venni a göncöket, nem mindegy, hova dobálod? Tök feleslegesen teszel vele még egy kört. Egyesek odáig is elmennek, hogy minden helyiségben felállítanak egy ilyen kosarat - ami elsőre túlzásnak tűnhet, de ha szétnézel a szobádban, azt gondolhatod, a világnak szüksége van erre a fajta kreativitásra...

Forrás: Shutterstock

4. Sose hagyd el a szobát üres kézzel!

Ez becsapós, mert akárhányszor kiviszed a kávés bögrét az ágy mellől, esetleg kidobod az üres vizes flakont, mindig lesz helyette másik - és ez elkeserítő. Mi lesz mégis, ha nem teszed? 8 koszos tányér, kutatóexpedíció a zokni párja után, két hete otthagyott félig teli borosüveg. Ez még nem egyenlő a rendrakással, de a káoszt sikerülhet kordában tartani.

5. Fogadd el: valami mindig hátramarad!

Az Ikeás katalógusban azért olyan szépek a konyhák és nappalik, mert még nem használta senki. A valóságban viszont jó eséllyel mindig fog maradni a takarítás végén egy koszos ablak vagy egy foltos padló. Munka mellett nem várható el, hogy minden ragyogjon - meg különben is, komolyan ettől függ a boldogságod? Ha mindent elvégzel, vagy állásod nem lesz, vagy magánéleted.

+1 Használd ki az időt telefonálás közben!

A barátnőim és köztem nem ritkák akár az egy órás telefonbeszélgetések sem - ilyenkor fülembe dugom a headsetet, és irány mosogatni. Ez persze behelyettesíthető rendrakással, felmosással, bármivel - a lényeg: minek csinálnál csupán egy dolgot, ha tudsz egyszerre kettőt is? Ráadásul a jó sztorik elvonják a figyelmemet a "jajjmármegintezasokszar" típusú gondolatoktól.

A lényeg, hogy minden nap tegyél valamennyit a rendért. Így nem azzal fogod tölteni a fél szombatodat, hogy szociális élet vagy lazulós filmnézés helyett rendrakással szenvedsz...

SHE.HU Kibeszélő!
Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Katt IDE, és mondd el nekünk!Forrás: Mudra László

Nyitókép: Shutterstock

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.