Észak utazás Feröer-szigetek
Feröer-szigetek. Te is csak a sporthírekben hallottál erről a szigetcsoportról? De hol van ez a kimondhatatlan nevű hely? Miért indul el két lány a Feröer-szigetekre? És mit talál ott? Békét, varázslatot, csendet. Nóri útibeszámolója következik:

Amikor egy beszélgetés alkalmával felmerül Feröer, általában két reakcióval szoktam találkozni:

VAGY

A Feröer-szigetek egy 18 szigetből álló szigetcsoport Izland és Skócia között. Népessége mindössze 50.000 fő. Tehát úgy nagyjából Dunaújvárosnyi lakos él a 17 szigeten - egy sziget pedig teljesen lakatlan. Feröer egyébként a Dán Királysághoz tartozik, de széles körű autonómiával rendelkezik. Sőt! Parlamentje az egyik legrégebbi a világon.

Felmerül a kérdés, hogy jut eszébe valakinek ide utazni? Ha már északra vágyik, miért nem Izlandot vagy Norvégiát veszi célba? Esetemben ennek szeméyles okai voltak, hiszen az egyik legjobb barátom egy évig tanult itt - és a család, aki anno a házigazdája volt, ismét szerette volna vendégül látni pár nap erejéig.

Forrás: Lázár Nóra

Életem egyik legjobb döntését hoztam, amikor a félretett pénzem arra fordítottam, hogy egy olyan szigetvilágot látogassak meg, aminek a nevét a legtöbben ki se tudják mondani.

Aki arra vállalkozik, hogy megnézze ezt a kis ékszerdobozt, ne a fapados légitársaságoknál érdeklődjön. Koppenhágából tudtok a legegyszerűbben Sorvagurba jutni az Atlantic Airways-zel, oda-vissza körübelül 100.000 Ft/főtől + a Budapest Koppenhága repülőjegy persze. Az út a dán fővárosból körülbelül két óra, mely egy félelmetes satufékkel ér véget a 1,7 km hosszú kifutópályán.

Fázós létemre indulás előtt megkérdeztem a helyismerettel rendelkező barátomat, hogy milyen időre számíthatok odakint?

Ő megnyugtatott, hogy a szigeteken óceáni éghajlat van, a hőmérséklet átlagosan 5-10 fok körül van és a legtöbb ember ilyenkor pulóverben közlekedik. Hó csak egyetlen egyszer esik egy évben, január környékén, de akkor se marad meg.

Oh - gondoltam - nekem ez már bőven télikabátos idő! Egyébként is rohangáljon más gyapjúpulcsiban az 5 fokban...

Nos, kiderült, hogy nekem volt igazam, amikor nagykabáttal készültem: a koppenhágai repülőtéren szánakozó arccal közölte a diszpécser hölgy, hogy Feröeren hóvihar van, így sajnos nem tudott felszállni a gép. Röpke 6 órás várakozás után, végre feljutottunk a repülőre, ahol rajtunk kívül kizárólag helyiek ültek. Mindenki ismert mindenkit, olyan volt, mint egy nagy család. Érdekes élmény volt, hiszen Budapesten ilyen még a 7-es buszon is ritkán fordul elő, nemhogy egy repülő járaton.

Forrás: Lázár Nóra

Forrás: Origo

A repülőről leszállván aztán valóban hófehér táj fogadott minket - noh meg egy olyan kedves házaspár, akikkel tényleg ritkán találkozik az ember.

Az "anyuka" sajnos csak feröeriül beszélt, ami egyébként egyik idegen nyelvhez sem hasonlít, amit eddigi életem során hallottam. De ez se akadályozta meg abban, hogy folyamatosan beszélgessen még velem is - aki nem tudok feröeriül. Igaz, kissé egyoldalú volt így a társalgás...

Első pár napunkon Vágart túráztuk körbe

Mi ugyanis Vágar szigeten laktunk, de a repülőtérről könnyen megközelíthető a főváros, Tórshavn is. A táj elég kopár. Ami turistaként furcsa lehet, hogy nincsenek erdők és fákkal is csak ritkán, alig egy-egy településen találkozunk. Ami viszont abszolút kárpótolt ezért, azok a lenyűgöző fények!

Ilyen fényekkel sehol máshol nem találkoztam. Megfoghatatlan, misztikus, mintha bármelyik pillanatban előtűnhetne egy viking hajó a köd mögül vagy egy sellő a habok közül.

Forrás: Lázár Nóra
Forrás: Lázár Nóra
Forrás: Lázár Nóra

Vágaron kihajóztunk az óceánra halászni - ami egyébként az iskolában kötelező tantárgy a helyieknek. Apropó utazás. Mi voltunk olyan szerencsések, hogy szállásadóink körbevittek kocsival a szigeteken, de más utazók elbeszéléseit olvasva megtudtam, Feröeren elég nehéz és drága autóhoz jutni, így érdemes alaposan előre tervezni - és kifaggatni a helyieket a lehetőségről, ha útnek eredtek meghódítani ezt a csodálatos szigetcsoportot!

Vágaron a szállásunk környékének bejárása után, a megnéztük a híres vízesést, mely fölött egy pici falu is található. Mivel elég kevesen élnek viszonylag nagy területen, a népsűrűség igen alacsony.

Rengeteg ehhez hasonló apró kis településsel lehet itt találkozni, ahol a helyiek békében, családias körülmények között élnek. Megdöbbentő volt számomra, hogy nincs kerítés -, de miért is lenne? Hisz' bűnözés sincs! A szomszédok és barátok pedig a legváratlanabb pillanatokban szoktak betoppanni egymáshoz egy rövidke eszmecserére.

Forrás: Lázár Nóra
Forrás: Lázár Nóra

Feröeren egy belső tó is van, melynek szélén a végeláthatatlan óceán terül el. Csodálatos látvány és a szigetek körbejárása közben, ebben a tájban gyönyörködhetünk.

Vízesések, lagúnák, ködös hegyek, kristálykék óceán uralja a látképet. Szinte megelevenednek előttünk a régi skandináv mesék és regék.

A Vágar melletti szigeten található a főváros, Tórshavn. Szállásadóink megmutatták a feröeri Parlamentet, mely egy egyszintes pici épület a város közepén. Egyébként a kikötőben jellegzetesek a piros falú, fű tetejű épületek. De találhatunk itt hangulatos éttermeket, kávézókat, plázát és még kis helyi boltokat is.

Forrás: Lázár Nóra
Forrás: Lázár Nóra

Bárány, bálna és rák - nyammi!

A szigetek legjellemzőbb állatai, a juhok. Maga a szó "feröer" is juhot jelent magyarul. Az állatok gyapjúja szolgáltatja az alapanyagot a sapkákhoz, sálakhoz, pulcsikhoz és egyéb ruhaneműkhöz - és most az állatvédők ugorjanak egy bekezdést – a feröeri konyha nélkülözhetetlen alapanyag a juh húsa.

Mondhatni meglepődtem, amikor a ház melletti kamrába belépve, szembetaláltam magam egy szegény párával, aki nagyokat pislogott rám. De mint később megtudtam, ez itt általános jelenség, úton-útfélen juhokba botlunk a helyi házaknál.

A feröeri konyha egyébként finom és ízletes, legalábbis szerintem. Százféle módon készítik például a halakat és rákokat. Itt ettem életemben először reggelire trappista jellegű (de annál sokkal finomabb!) sajtot áfonyalekvárral és kenyérrel. Amit azonban itt tartózkodásunk alatt egyikünk se kóstolt meg, az a bálnahús volt, mert igen, sajnos itt vadásszák őket.

Utópia a jeges tengeren

És hogy miért éppen Feröer? Mert egyedi és érintetlen.

És abban a korban, ahol már a világ minden pontja könnyedén elérhető úticéllá vált, ez a hely mégsincs még tele turistával! A helyiek kedvessége és vendégszeretete magával ragadó, nem utolsó sorban pedig egyszerűen gyönyörű...

Forrás: Lázár Nóra

Számomra Feröer egy európai utópia, ahol békés, családias a hangulat, nincs bűnözés, terrorizmus, az emberek jólétben élnek és nemutolsó sorban el lehet vonulni a világ zaja elől.

Lázár Nóra

Nyitókép: Wikipedia

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.