szerelem emberek energiavámpír barát főnök kapcsolat
Tuti neked is van egy ismerősöd, akivel ha leülsz pár percet beszélgetni, úgy érzed, minimum tíz évet öregedtél. Ilyen csodás kompániád bárhonnan származhat: baráti körből, munkatársakból, de lehet szó családtagról, és ha igazán balfékek vagyunk, akár párunkká is választjuk az illetőt. Milyen típusai vannak az energiavámpíroknak, és hogyan húzhatsz falat eléjük?

Ha fél órával ezelőtt még világmegváltó terveid voltak, ő nem csak lebeszél róluk, de azon kapod magad, hogy különféle öngyilkossági módszerekről ábrándozol. Fontos viszont leszögezni, hogy a legtöbb energiavámpír nincs tudatában annak, mit is tesz.

Kezdjük személyes kedvencemmel:

Az áldozat

Talán a leggyakoribb típus. Ő a körülmények áldozata, hiszen az apja verte, a csajok/pasik nem szeretik, meg amúgy is az egész élete egy nagy világfájdalom. Ha akarod, ha nem, hallani fogod a történetét.

Különleges képessége, hogy nem tudsz közbeszólni, mintha még levegőt sem venne. Jószívű, naiv hallgatósággal párosítva életveszélyes. Mélyen legbelül tudja, hogy van megoldás, csupán nem kíván élni vele, hiszen akkor nem sajnáltathatná magát.

Forrás: Getty Images/Yuri Arcurs

A kritizáló

Talán szemtelenség ilyet állítani, de 70+ időseknél ez különösen gyakori. Nyugodj meg, neki sosem leszel elég jó, dicsérni pedig eszében sincs.

Azért keresi benned a hibát, hogy a sajátjával véletlenül se kelljen foglalkoznia.

Sárga irigység

Kis túlzással egész Magyarországot idevehetjük. Mondhatni, világelsők vagyunk. Irigykedünk a külföldön dolgozó ismerősünkre, mert több pénze van, irigykedünk a kolléganőnkre, mert normális párkapcsolatban él, stb., stb.

Az irigység természetes emberi tulajdonság. Legjobb ellenszere a hála.

Alig gondolunk bele, mennyi mindenünk van: egészség, szépség, barátságok. Olyan nincs, hogy minden tökéletesen megadatik.

Forrás: Getty Images/Skynesher

Az arrogáns vámpír

Csak neki lehet igaza, más véleménye pont nem érdekli. Mindig övé az utolsó szó, szörnyen okosnak tetteti magát. "Érdekes" módon elrejti a gyengeségeit. Ha megkérdezzük, mi a végzettsége vagy mit dolgozik, általában halk hümmögés vagy ki kell mennem a mosdóba a válasz, de öt perc múlva nietzschei mélységekben filozofál. Az teszi boldoggá, ha körülötte mindenki kedvtelen. Nagyobb családi összejövetelek alkalmával tetten érhető távoli rokon.

Hogyan védekezhetsz?

  1. Ha meglátod az energiavámpírt, végy egy jó futócipőt, és meg ne állj minimum a szomszéd kerületig, de inkább a szomszéd bolygóig! Sajnos általánosságban elmondható, hogy a legminimálisabb érdeklődést tanúsító, naiv áldozatokra piócaként tapadnak az energiavámpírok.

    Ha van lehetőséged, iktasd ki az életedből (egy szomszédot simán el lehet intézni három szóban, az efféle "barátokat" is nyugodtan ignorálhatjuk).

  2. Ott van a közepesen nehéz kategória, a munkatárs. Mivel vele rosszabb esetben naponta kell találkoznunk, próbáld a lehető legkevesebb kapcsolatot felvenni vele. Már egy elgyengült szemkontaktus is veszélyes tud lenni! Nyugi, egy idő után úgyis keres majd magának más hallgatóságot.
  3. Persze nem ilyen egyszerű a közeli családtagokkal. Sok esetben maga a szülő az energiavámpír, hiszen szegény anyád mennyi mindent elszenvedett érted, apád is elhagyott, és régen a Kádár-rendszerben mennyivel könnyebb volt minden.

    Gonosz dolognak tűnhet, de ilyenkor jót tesz a távolság felállítása, hacsak nem akarod megkeseredett öregasszonyként végezni, akciós répa után kutatva a piacon. Senki nem kérheti számon, miért utasítod vissza a rád erőltetett boldogtalanságát.

Energiabombák

Szerencsére vannak emberek, akik ellensúlyozzák az energiavámpírokat:

ők az energiabombák.

Forrás: Getty Images/Johnny Greig

Ismertetőjelük, hogy pozitívan szemlélik a világot, csak úgy sugároznak a jókedvtől, tevékenyek, de legfőképpen motiválják a környezetüket. Tapasztalatom szerint az ilyen személyiségek mellett öt perc múlva elhatározod, hogy neked mégiscsak van esélyed annál a srácnál, mégis meg fogod kapni azt az állást, és igenis van bakancslistád.

Érdemes ilyen közegben mozogni, a jókedv és a tettvágy ugyanis ragadós, és hamar mi segíthetünk másoknak - persze ha azok nem energiavámpírok.

Lippai Flóra

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.