Mondd, mennyit ér az ember ha bűntelen, de gyenge?

nyomor gyarlóság hajléktalan rokkantság földön fekvő ember
Hofi Géza azt mondta, az ész van a világon a legjobban elosztva: mindenki azt hiszi, hogy neki egy kicsit több jutott.Én amellett, hogy ezt elismerem, úgy gondolom a gyarlóság nagyon hasonló elv szerint működik:mindenki gyarló, csak mi nem vagyunk azok.

Az utcán sétálva, ha az ember egy fekvő emberbe botlik, az semmiképpen nem egy rászoruló. Nem egy tisztes nagypapa, aki esetleg rosszul van, vagy egy rendes asszony, akinek leesett a cukra. Aki utcán hentereg, az alkoholista csöves. Pedig az is ember, aki csöves...

Forrás: Getty Images/Adam Petto/Coldsnowstorm

Kivéve ha rólunk van szó.

Mi elmegyünk fesztiválozni, agyagra isszuk az agyunkat, takony részegen fetrengünk a sárban, alkalmi szexbe bonyolódunk - de nem vagyunk csövesek, mert a szüleink rendesen dolgoznak és van hol laknunk.

Ha mi vagyunk rosszul, szemetek az emberek, hogy nem segítettek! Még akkor is ha két napja mi magunk léptünk át - nagyot köpve - egy földön fekvőt...

Forrás: Getty Images/Mbm Yapr

Amikor az osztályba új gyerek jön, végignézzük a ruháját és már meg is van ítélve: ha nem márkás a cucca, lehet bármilyen okos, tehetséges, örök bélyeget rakunk rá - és roppant mulatságos rajta élcelődni.

Soha egyetlen percig meg nem fordulna a fejünkben, hogy ha rólunk levennék a márkajelzéseket, ugyanazok az emberek maradnánk, akik előtte voltunk... Minket ez nem érdekel!

Amikor mások látnak minket, szolidárisak vagyunk. Sajnáljuk a rokkantat, támogatjuk, aki más és gyűlöljük a rokkant parkolóba álló celebeket. Hirdetjük, hogy egyformák vagyunk, mindenki egyenlő. De az első vita folyamán lebuzizzuk, akivel nem értünk egyet. Ha valaki ügyetlen, azt mondjuk rá nyomorék vagy, és ha az Obi előtt nincs más, hát beállunk a rokkant parkolóba, mert azok meg aztán minek mennének tapétát venni...

Forrás: iStockphoto/Oneinchpunch

Elítélünk, megítélünk, megbélyegzünk.

Aztán ha úgy van, negyed óránként cserélünk profilképet valami ütős kis idézettel, amiről azt se tudjuk honnan származik, aki írta miért írta, miből lett kiragadva?

De akármilyen ostoba kis pöcsök vagyunk, valamiért szeretnénk elhitetni az 5000 facebook baráttal, hogy eredeti nyelven olvasunk Kantot.

Persze az utcán nem köszönünk senkinek, mert az menő. Lóg a cigi a szánkban, és úgy lázadunk a klisék ellen, hogy minden lázadóval egyformák vagyunk.

A gyarlóság természete már csak ilyen: az ember nem szereti magában felfedezni, mindig csak mások a hibásak, mások a hülyék, mi mindent jól csinálunk, - ha pedig mégsem, akkor se mondja azt meg nekünk senki!

Mert a mi életünkhöz, senkinek, semmilyen köze nincs...

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.