Lengyelország úti cél téli város Krakkó utazás városnézés tél
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de utazásaim során azt tapasztaltam, hogy vannak városok, amiknek egyszerűen „jól áll" egy bizonyos évszak. Krakkó szerintem tipikus ,,téli város" – engem legalábbis akkor fogott meg a legjobban.

És mivel közeledik a december, bátran merem nektek ajánlani ezt a csodálatos úti célt, ha épp egy rövid téli kiruccanást terveztek! Garantáltan felejthetetlen élmény, ahogy a metsző hidegben és hóesésben rója az ember a macskaköves kis utcákat, amelyeknek minden szegletéből árad a történelem.

De készüljetek jól fel: a lengyel telek nagyon hidegek! Tényleg, nagyon. Volt rá példa, hogy síoverálban mentem várost nézni! Szóval dupla pulcsi, sapka, sál kötelező!

A Főtér Forrás: Getty Images/Martin-Dm

Lengyel, magyar két jó barát...

Krakkóban - ha túllépsz a kimondhatatlan utcaneveken és a rengeteg feltorlódott mássalhangzón -, igazán otthon érezheted magad. Már csak azért is, mert a lengyelek különösen szeretik a magyarokat. Szinte rajonganak értük! Szerintem ez az egyetlen olyan ország a Földön, ahol kitörő örömmel fognak téged üdvözölni, ha kiderül, hogy honnan jöttél...

Meg merem kockáztatni, hogy jobban szeretnek minket, mint mi őket.

Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a híres szólás

- lengyel fordítása nem barátokként, hanem „testvérekként" jelöli meg a két nemzetet.

A városban sétálva is számtalanszor belefuthatunk a közös történelem emlékeibe. Emléktáblák, szobrok és utcanevek tanúskodnak arról, hogy a két ország sokszor fogott közösen fegyvert az elnyomó idegen hatalmakkal szemben.

De általánosságban is elmondható a lengyelekről, hogy rettentő büszke nemzet, és emelt fővel őrzik a múltat, a szokásokat és a hagyományokat.

A zsidónegyed Forrás: Getty Images/Dmitry Berkut

Krakkó egyébként Lengyelország egyik legnagyobb ,,diákvárosa". Rengeteg lengyel és külföldi diák tanul itt - főleg a Jagelló Egyetemnek köszönhetően.

Így érthető, hogy minden tele van fiatalokkal.

Ha szerencsések vagytok még az évente megrendezett jelmezes diákfelvonulásba, a Juwenaliába is belefuthattok.

Mit nézz meg?

A zsidónegyed

Krakkóról 10-ből 9 embernek egyből a zsidónegyed jut eszébe. És nem véletlenül! A Kazimierz városrész hangulatát tekintve engem a pesti Kazinczy utcára és környékére emlékeztet - tele művész kávézókkal, bárokkal, romkocsmákkal. A Szeroka téren található a város régi zsinagógája - amúgy itt forgatták a Schindler listája című flim több jelenetét is. Ha pedig kóser ételeket szeretnél enni, itt biztos megtalálod a számításod!

A zsidónegyed Forrás: Getty Images/Mikolajn

Amúgy a holokausztot sehol máshol nem ismerheted és értheted meg jobban, mint Lengyelországban. Krakkóban is - nem messze a központtól - a történelem sötét mementójaként áll Oskar Schindler gyára - amit egy nagyon színvonalas második világháborús és holokauszt múzeummá alakítottak át.

A Főtér

A város központja a Rynek Główny (ne próbálkozz, úgyse tudod kimondani). Ez a város főtere, amelynek közepén áll a híres Posztócsarnok, ahol mindenféle csecsebecsét, kézműves termékeket vagy borostyánt vásárolhattok. De amit tényleg ne hagyjatok ki, az a csarnok alatt kialakított interaktív Várostörténeti Múzeum.

A lengyelek nagyon értenek az interaktív kiállításokhoz, szóval garantáltan jól fogtok szórakozni!

És ha már erre jártok, csodáljátok meg a főtér ékességét is, a Szent Mária Bazilikát. Márcsak azért is, mivel ebben az országban a vallás a mindennapok szerves részét képezi. Különösen igaz ez Krakkóra, hiszen itt tanult, és itt szentelték pappá a későbbi II. János Pál pápát.

A Barbakan. Forrás: Getty Images/Michal Krakowiak

És ami a hölgyeket különösképpen felcsigázza: a Főtérről nyílik az egyik vásárlóutca, a Florianska. Az utcán végigsétálva pedig belefuthatsz a város leghíresebb őrtornyába, a vörös falú Barbakánba.

Magyar királylányok nyomában

A főtértől a Visztula felé sétálva a szemünk elé tárul Krakkó másik fő nevezetessége a Wawel-domb, ahol a királyi palota és a székesegyház áll.

A folyóparton álló dombon épült palota miatt sokan hasonlítják a krakkói városképet a budapestihez.

A Wawel Forrás: iStockphoto/Anyaivanova

De jogosan merül fel a kérdés, miért nem Varsóban áll a királyi vár? Hát, mert nagyon sokáig Krakkó volt az ország fővárosa. Ez amúgy okoz némi feszültséget a két város között...

Egyébként Nagy Lajos királyunk lánya, Szent Hedvig a Wawelben van eltemetve. Illetve itt őrzik Leonardo da Vinci A hölgy hermelinnel c. képét. Ha pedig egy kis kalandra vágysz, ki ne hagyd a waweli barlangtúrát, aminek végén a krakkói sárkány tűzokádó szobrához lyukadhatsz ki.

Mit egyetek?

A főtéren találhattok számos hangulatos kávézót, éttermet és bárt. Az egyik leghíresebb a Wesele étterem, ahol kipróbálhatjátok a tradicionális lengyel konyhát. Semmiféleképp ne hagyjátok ki a töltött raviolira hasonlító pierogit! Hihetetlen, hogy mennyi mindennel tudják ezt a tésztát megtölteni a lengyelek!

Szintén nagyon finom a lengyel céklaleves, a barszcz - bár kicsit bizarr a színe. Ajánlom még a zureket, ami gyakorlatilag kovászból készült leves - nyugi, sokkal finomabb, mint ahogy elsőre hangzik! És persze ott a bigosz, ami a magyar székelykáposzta rokona - csak sokkal húsosabb az íze.

Ha csak valami kis finomságra vágysz, utcai árusoktól vásárolhatsz a Tátrából származó, füstölt, grillezett sajtot áfonyalekvárral, illetve a híres-nevezetes krakkói perecet is megkóstolhatod.

Kézműves füstölt sajtok Forrás: Getty Images/karnizz/Olena Buyskykh

Az édesszájúaknak pedig kötelező betérni a Főtérről nyíló kis utcában megbúvó Csokoládé Manufaktúrába.

Willy Wonka mind a tíz ujját megnyalná a hely láttán!

A Kazimierz városrész főterén lehet Krakkó legjobb zapiekankaját kapni. Ez gyakorlatilag egy hatalmas, többé-kevésbé speciális lengyel melegszendvics.

És ha már ,,együtt harcol s issza borát", ne feledkezzünk meg a lengyel kis talponállókról a Pijalniákról sem. Én amúgy nagyon ajánlom a lengyel mogyorós vodkát. A hölgyek imádni fogják!

Olyan mint a folyékony Nutella!

Szerelem első látásra

Én teljesen beleszerettem ebbe a városba. Minden olyan ismerős, de mégis más. Ha eltöltesz itt pár napot, te is rá fogsz jönni, hogy miért állt mindig is közel egymáshoz a magyar és a lengyel nép. Itt otthon érezheted magad, távol az otthonodtól. Ez nekünk magyaroknak kuriózum!

Lázár Nóra

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.