baba-mama etetés nyilvános szoptatás cici
Tisztázzuk: a nyilvános szoptatás nem természetes. Az utód emlőből való táplálása, na, az természetes. Attól, hogy valami természetes, nem feltétlenül kell vagy szabad nyilvánosan csinálni. Látom, érzem, érzékelem, hogy kifordult a világ a négy sarkából, de ennyire? Tényleg?

Kicsi korunktól kezdve azt sulykolja belénk a közvetlen – és a tágabb – környezetünk, hogy egy lánynak szemérmesnek kell lennie. Egy nőnek, asszonynak, anyának meg annál inkább. Akkor hogy is van ez a nagy kampányolás a nyilvános szoptatás mellett? Most komolyan az a természetes, hogy idegen emberek előtt csak úgy se szó, se beszéd előkapom a mellem?

Forrás: Getty Images/Joel Carillet

Ha nincs gyereked, ne szólj bele?

Félreértés ne essék. Nincs gyermekem, és egyelőre nem is tervezem. Visszakézből jöhet is a kérdés, akkor hogy jövök én ahhoz, hogy ilyesmiről alkossak véleményt? Például úgy, hogy nyitott szemmel járok, és sok olyan dolgot látok, amit nem szeretnék.

Az is egy lehetőség, hogy nem veszek róla tudomást. Természetesen ez is egy hozzáállás. El is tudom fogadni. Csak nem értek vele egyet. Nem értem, hogy miért kellene természetesnek tekintem, ha egy nő előveszi a mellét mondjuk egy kávézóban, és úgy rendel.

Oké, ne meneküljön be a klotyóba, mint valami drogos, akinek rejtőzködnie kell, amíg belövi magát. De legalább takarja le magát egy kendővel. Nem azért, mert szégyen, hanem mert európai kultúrkörben élünk, ahol vannak nagyon mély társadalmi berögződések. Ezeket nem lehet (mell)izomból megváltoztatni máról holnapra.

Forrás: Getty Images/Eva Katalin Kondoros

Bármennyire is fura, de nem azt nem értem, hogy a baba éhes. Éhes, mert ez az egyik legősibb ösztön az életben maradáshoz. Mint ahogy az is, hogy a szülőanyja csillapítani szeretné a sírását, és ezzel együtt az éhségét.

Csak azt nem tudom feldolgozni, hogy hogyan merülhet fel, hogy ezt a nagyérdemű előtt tegye?

Sőt, elfogadni sem akarom a tényt, hogy erről nem beszélhetek. Miért nem lehet ezt szóba hozni? Miért nem lehet gyermektelen nőként ellenvéleményem, ha történetesen magam is érintett vagyok?

Meg lehet ezt oldani!

Nem kell messzire mennem, elég a saját családom háza táján söprögetnem, ahhoz, hogy találjak olyan anyukát, aki a leglehetetlenebb helyzetekben is meg tudta oldani, hogy elvonultan táplálja saját emlőjéből a babáját. Holott vidéki kismama volt, ahol nem divat – akkor meg még ennyire sem volt az – a baba-mama szoba, az elkülönített helyiség.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Evgeny Atamanenko

És csodák csodája, mégis képes volt megoldani, hogy ne kelljen közszemlére bocsátania nőiességének legféltettebb fizikai megnyilvánulását.

Talán mert akarta, mert megvolt benne a mélyről jövő igény, és nem hagyta, hogy a kényelmesség, a praktikum, a rosszul értelmezett „természetesség” levegye a lábáról.

Sőt, ha látogatók érkeztek hozzájuk, és közben a baba megéhezett, akkor illedelmesen megkérte a férfiakat, hogy tegyék át székhelyüket egy másik szobába. Tulajdonképpen kérni sem kellett, ment az magától. Igen, ez nem ma volt. Megközelítőleg húsz évvel ezelőtt. De mi változott azóta? Hova ez a nagy kitárulkozás?

Tudom, hogy nem könnyű...

Nem gondolom, hogy könnyű egy kismama cipőjében járni. Senkinek nem könnyű a maga cipője, mindenkinek megvannak a maga nehézségei.

Egy csecsemővel pedig hatványozódnak a mindennapok kihívásai.

Azért gondolkodjunk egy pindurit, ha nincs gyereked, és felveszel egy mélyen dekoltált felsőt, akkor megbámulnak. Tegyük hozzá, jogosan.

Ha előveszed a melledet, mert éhes a gyermeked, akkor meg mindenki szemérmesen forduljon el, és még véletlenül se jöjjön zavarba, ne bámuljon, és lehetőleg tegyen úgy, mintha mi sem történne?

És mi van akkor, ha nem tud úgy tenni?

Forrás: Getty Images/Kali9

Nem olyan régen még az volt a természetes, hogy lányok, asszonyok – vagy akár ismeretlenek – összefogtak, hogy anyuka találjon egy nyugis helyet az etetésre, mert úgy tartották, hogy nyugalom kell a babának és a mamának egyaránt.

Aztán egyszer csak valami félrement, és rossz vágányra futott.

A nagy cicitabu - női mellek takarásbanhttp://www.she.hu/nofilter/20161108-cici-tabu-media-szoptatas-mell.html

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.