egészség elfoglaltság lusta tanács tipp idő életmód
Ma már a csapból is életmód tanácsok folynak. De a facebook idővonaladról biztos. Diéták, mozgásprogramok, táplálékkiegészítők és mentáltréningek. Te lájkolod is az összeset, aztán egyiket se tartod be. De miért? Ha tisztában vagy vele, hogy egészséged megőrzése mennyire fontos lenne, akkor miért nem teszel semmit? Mert nincs időd. Na persze.

De én most kedves leszek, és elhiszem neked, hogy nem csak lusta és kényelmes vagy, hanem tényleg egy perced sincs a testeddel törődni. Szóval összegyűjtöttem neked 5 életmódváltó tippet, amire nem kell nagy idő- és energiaráfordítás!

Víz, víz, víz

A nagy mennyiségű vízfogyasztás fontosságáról mindenki tud, hiszen már a csapból is ez folyik. Ha-ha. Ettól függetlenül szerintem ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni, mivel saját magamból kiindulva, a kezdeti lelkesedés után, pár nap elteltével azon kapom magam, hogy délután van és egy pohár vizet ittam összesen...

Forrás: Getty Images/2012 ivframes.com/Ivan Jekic

Aztán jön a rossz közérzet, a fejfájás, és már bánom is, hogy miért nem voltam képes meginni legalább egy nyamvadt üveggel.

Egy deci vizet meginni kb. 1 másodperc. Szóval 2,5 litert meginni 25x1 másodperc - persze elosztva a nap folyamán. És ne gyere nekem azzal, hogy nincs erre időd, hiszen most is itt olvasgatsz! ;)

TIPP

Ha te is elfelejted napközben a vízfogyasztást, ma már nagyon jó emlékeztető applikációkat lehet letölteni az okostelefonokra, amik mindig jeleznek neked, ha ideje meginni egy pohár vizet.

De ha nem vagy egy nagy letöltögető mágus, akkor a monitorra, hűtőre, bárhova kihelyezett kis cetlik is jó emlékeztetők lehetnek. Ezekkel már gyerekjáték lesz a napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása.

Hogy lásd kivel van dolgod, én most emlékeztetlek, hogy menj oda a csaphoz és IGYÁL. Most. Aztán folytathatod az olvasást!

Rendszeres mozgás

A legjobb nyilvánvalóan az lenne, ha heti 3-4 alkalommal el tudnál jutni a konditerembe, vagy edzésre. De persze úgysem fogsz, mert túl "kimerült" vagy munka után. Elárulom neked, hogy ez pont fordítva működik, mert a mozgás - bár fárasztónak tűnik - felpörget, felvidít és még a kondidat is javítja. Így a munkában is később fogsz elfáradni - de ezt te is tudod, mégis mindig a TV-zést választod futás helyett.

TIPP
Ha tudod, hogy a héten nem nagyon fogsz eljutni a konditeremig, legalább próbálj meg minimális mozgást bevinni a mindennapokba. Lépcsőzz, válassz kerülőutat, sétálj le egy megállót. Most, komolyan, legalább ne lifttel közlekedj az irodában...
Forrás: iStockphoto/all rights reserved, michaeljung@163.com/Www.Delightimages.Com

Pihentető alvás

Ne röhögj. Tudom, hogy másra se vágysz, mint egy kiadós alvásra, de sose jön össze.

Akkor ne a mennyiséget növeld, hanem a minőséget!

Mivel a hajnali 2 előtti alvás sokkal többet számít, mint az azt követő órák, ezért érdemes korábban lefeküdni. Így nagy valószínűséggel nem fejfájással és rossz kedvvel fogsz másnap reggel ébredni.

Forrás: Getty Images/Vasileios Economou/Becon

Valld csak be, nagyon kevés olyan film megy a tv-ben, ami miatt megérné, hogy másnap egész nap szenvedj a munkahelyen!

TIPP

Ha úgy érzed, hogy hiába alszol napi 7 órát, nem tudod kipihenni magad, érdemes kivinni a hálóból a zavaró tényezőket. Elalvás előtt inkább olvass 20 percet, mint, hogy a vibráló TV-t kapcsolgasd.

A telefonodat meg pláne ne nyomogasd! A képernyő kék fénye kinyírja az alváshormon termelődését!

Vitaminbomba

Mi a túróért nem fogyasztasz elég vitamint? Nem értem. Pedig, rengeteg megoldás közül választhatsz.

Nyilván a legjobbak a gyümölcsök és a zöldségek, de ezeken kívül már millió és egy spéci vitamint árulnak a patikákban. Nem mondom, hogy tömd magad velük, de egy egyszerű C vitamint azért legyünk már képesek bekapni!

TIPP

Minden nap dobj be a táskádba egy almát, körtét, vagy bármilyen gyümölcsöt, hátha napközben a munkahelyeden megkívánod.

A vízbe is lehet facsarni egy kis citromlevet, vagy apróra vágott gyümölcsöket beledobálni, így még finomabb is lesz. Ha reggel mindig rohansz a legjobb, ha már este elkészíted másnapra!

Járj el kivizsgálásokra!

Forrás: iStockphoto/daizuoxin/Daizuoxin

Bár ez egy kicsit eltér a többi praktikától, talán az egyik legfontosabb dolog, amit magadért tehetsz. Nagyon sok olyan betegség van, amit kivédeni sajnos nem tudunk, de ha időben felfedezzük, akkor nem jelentenek nagyobb problémát. Arról nem is beszélve, hogy ha kiderül, hogy minden rendben, akkor sokkal nyugodtabb leszel és eggyel kevesebb dolog miatt kell stresszelned.

TIPP
Sokakhoz hasonlóan engem is hideg ráz, ha az orvoshoz kell menni. Húzom-halasztom, ha csak tudom. Ha te is így vagy vele, azt javaslom, hogy hívd segítségül az "azonnaliságot". Vagyis egyből jelentkezz be, amit eszedbe jut - és ne gondolj bele. Csak a telefont kell felvenni és tárcsázni, az nem olyan nehéz. Aztán ha már be van írva a naptáradba az időpont, úgyis elmész...

De ha megint a "nincs időd" mantrával mentegeted magad, vegyél ki minden évben egy nap szabit, amikor végigjárod az összes orvost: vérvételtől, nőgyógyászon át a bőrgyőgyászig. Letudod egy szusszra és 365 napig nem kell aggódnod, hogy meghalsz. Nehogy már az időd 1/365-ét ne legyél képes az egészségedre fordítani!

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.