burka fátyol muszlim kísérlet magyar angol
Lina egy hétig a muszlim nők tradícionális, teljes testet elfedő, fekete öltözetét viselte angliai otthonában. Persze nem arról van szó, hogy áttért volna az iszlám vallásra, aztán 7 nap múlva gyorsan meggondolta magát. Egy egyetemi projekt keretein belül vágott bele, ebbe a nagyon is tanulságos társadalmi kísérletbe.

Kívülállóként úgy tűnhet, hogy az iszlám hívő nők elzárva, egy darab szövet mögött rejtőzködve élik életüket. Ám az elmúlt hét miatt sokkal összetettebbnek ítélem meg a muszlim asszonyok helyzetét.

Bár arra számítottam, hogy ez az elzártáság befelé fordulásra ösztönöz majd, és a fekete leplek alatt önmagamat fogom jobban megismerni, ez csak részben alakult így. Sőt, sokkal meghatározóbb élmény volt, hogy a burka (a hagyományos öltözet neve - a szerk.) pont hogy a közösséghez tartozást erősítette.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Paolo_Toffanin

Határozottan tettem egy lépést a muszlim közösségek felé, hogy magamba szívjam a kultúrájukat és kicsit jobban megértsem a szokásaikat. Egy hét alatt jártam a helyi mecsetben, beültem a legfontosabb pénteki imára, végigjártam egy rakás muszlim ruházati boltot, beszéltem vallásos tanítókkal, imámokkal, számtalan muszlim nővel és brit asszonyokkal, akik áttértek az iszlám hitre.

Több kapcsolatom épült egy rövidke hét alatt, miközben félretettem előítéleteimet annak érdekében, hogy megérthessek másokat, mint bármilyen "nyitott" öltözetnek köszönhetően.

Be kell valljam, ez teljesen felkavarta bennem a sok feminista, emancipált női gondolatot és érzelmet.

Az első sztereotípia, ami mindenkinek eszébe jut az iszlámról, hogy a férfiak nem tisztelik a nőket.

És mi nyugatiak csak megmosolyogjuk azokat a muszilm nőket, akik váltig állítják, hogy önként hordanak fátylat, amit a nőiességük szimbolumának tartanak - és ezzel vívják ki a férfiak tiszteletét. Pedig meglepődve tapasztaltam, hogy a burkát viselve mindegyik muszlim taxis lefékezett előttem és udvariasan átengedett az úton. Pedi Angliában az arab taxisok híres arról, hogy soha senkinek nem állnak meg. Szóval ez részükről a tisztelet egyértelmű megnyilvánulása volt.

Forrás: Getty Images/Sergei Butorin

A másik szívmelengető dolog amit észrevettem, hogy teljesen idegen muszlim nők és férfiak üdvözöltek az utcán egy hangos "As-salamu alaikum"-mal, ami arabul "béke legyen veled"-et jelent. Szerintem van mit tanulnia a nem muszlim társadalomnak az összetartásról...

Viszont a "nyitott és elfogadó" nyugati társadalom részéről sokkal negatívabb reakciókat kaptam.

Egyik este elmentünk vásárolni a férjemmel egy helyi áruházba, ami egy igazi tradícionális, régimódi üzletlánc, és igen népszerű az idősebb angol hölgyek és urak között. Ha valahol, akkor itt tényleg teljesen kívülállónak éreztem magam. Az idős hölgyek elkerekedett, szörnyülködő szemmel bámultak, ahogyan végighaladtunk a levendula illatú szappanok és pasztell színű gyapjúk között. Úgy néztek rám, mintha egy fekete szellem lennék egy horror filmből.

Én pedig zavaromban idegesen nevegéltem az arcomat takaró kendő alatt, amikor a tömeg kettényílt előttem, mint Mózes előtt a Vörös-tenger.

Lina burkában Forrás: Daniel Boothby

Néhány ember pedig egyenesen kiborult a jelenlétemtől. Például a Tescoban egy nő nem volt hajlandó sorba állni mögöttem, és a kasszasor másik oldalán, biztos távolságból pakolta ki a bevásárolnivalóit.

Az egyik este a férjem elvitt a hely pizzázóba randizni, ahol a pincérnő közölte velem, hogy ők nem szolgálnak fel muszlim ételt. Ezen kívül néhány járókelő szerint bizarr, rémisztő és furcsa voltam.

Mindezt persze közvetlenül a hátam mögött kommentálták, mivel szerintük a burka miatt halláskárosult is lettem.

Érdekes szembeállítani, hogy mi, nyugatiak azt kifogásuljuk az iszlám vallással kapcsolatban, hogy negatívan diszkriminálja a nőket. Ehhez képest mi is ezt tesszük velük, csak épp nem a nemük, hanem a vallásuknak megfelelő öltözet miatt...

Persze tény és való, hogy nem nagy öröm egy ilyen ruhát hordani. Az egyik legkényelmetlenebb aspektusa a muszlim életnek az, hogy minden férfi társaságában fátylaznom kellett. Az iszlám szerint a nőknek el kell takarniuk magukat, ha nem csak a rokonaik vannak jelen. Emiatt, egy egész napig nem tudtam levenni a burkát, mert egy vezetékszerelő dolgozott a lakásunkban. Szegény majdnem leesett a létráról, amikor talpig feketében beléptem a szobába.

Forrás: Getty Images/Narvikk

A burkában nyilvánosan enni is egészen szórakoztató volt, legfőképpen a körülöttem lévőknek. Majdnem egy óráig tartott, amíg falatonként megettem egy szendvicset, mert minden egyes harapáskor diszkréten emelgetnem kellett a fátylamat.

És a szociális életem is igencsak bonyolultá vált... Az iszlám szabályat betartva nőként nem csak tilos volt alkoholt inni, de még belépnem se szabadott olyan helyre, ahol alkoholt árusítanak. Na most hol talál az ember egy olyan éttermet, ahol nem kínálnak alkoholt? De még a kávézók többségében is lehet ír kávét kapni!

Miért hordanak a muszlim nők fátylat?

Amikor az iszlám által előírt fátylazásról beszélünk, nem árt tudnunk, hogy a legtöbb muszlim országban nincs törvény amely előírja, hogy a nőknek kötelező lenne bármit is hordani.

Talibán bukásakor még Afganisztánban is eltörölték ezt a kötelezettséget, és jelenleg nem kötelezi az állam a nőket a burka viselésére. Ám, a - nyugati ember legnagyobb meglepetésére - a legtöbb nő megtartotta a ruházatot, mivel állításuk szerint a mindennapos élet részévé vált az évek során.

Iránban viszont az állam még azt is megszabja, hogy a burka csak fehér vagy fekete színű lehet. Ha valaki megszegné ezt a törvényt, arra nyilvános verés, vagy akár halál is várhat.

Amúgy egyáltalán nem kötelező a fekete szín. A burka ezerféle lehet: élénk kék, vörös, arany, különböző mintázatú, hímzésű és gyöngyözésű. A ruházat stílusa, hossza és anyaga régiókként változik.

A mélyen vallásos nők a pubertás kor után kezdik el hordani a fátylat, de hagyománytól függően, vannak régiók, ahol már hatéves kortól fátylaznak a kislányok, hogy felkészüljenek a felnőtt létre.

Ám legtöbb iszlám hívő erőteljesen ellenzi a teljes, konzervatív fátylazást. És a hijab vált a legelterjedtebb viseletté. Ez egy stilizált kendő, ami a hajat és a mellkast takarja.

A burkához való jog

Ami meglepő lehet, az az, hogy egyre több nyugati muszlim nő harcol a burkaviseléshez való jogért!

Mivel számukra ez hitük jelképe, fontos kiegészítője lett a mindennapos viseletnek. Ám ezzel szemben kénytelenek elhagyni a fátylat, mivel sok munkahelyen nem szívesen alkalmaznak hagyományos viseletbe öltözött muszlim nőket.

A barátaim később megemlítették, hogy ők is félnének, ha egy burkát viselő nővel találkoznának.

Szerintük ez az érzés elkerülhetetlenül belénk vésődőtt az elmúlt évtized terrorista akciói miatt.

Forrás: Getty Images/Johnny Greig

Nekem is azt tanácsolták, szóljak a főnökömnek, hogy mire készülök, hogy elkerüljem a félreértéseket. Mivel már ismertek a kollégák, és tudták, hogy nem vagyok terrorista, illetve csak egy hétről van szó, nem volt kifogásuk. De tény, hogy a munkavégzést jelentősen hátráltatta az öltözetem. Sok muszlim kolléganőm panaszkodott már arra, hogy a hijab miatt nehezen hallják, hogy mit mondanak nekik az ügyfelek a telefonba. Nekem a szám is takarásban volt, szóval a telefon másik oldalán is nehezebben értették mit beszéltem.

Okafogyott tradíció

Alapvetően a fátylazás lényege, hogy megvédje a nőket a férfiak tekintetétől, amíg férjhez nem mennek. Ám amint nyugati országokba kerülnek ez teljesen kontraproduktívvá válik, és ellentétes hatást ér el. Sok nyugati muszlim szerint az európai civilizációs körben teljesen felesleges a teljes elkendőzöttség. Ezt én is csak megerősíteni tudom.

Egyrészt az emberek egyfolytában megbámultak, ami teljesen meghiúsítja a fátylazás célját: az elrejtőzést a kíváncsi tekintetek elől. No meg aztán, egy muszlim nőnek lesütött szemmel illik járni, de én úgy találtam, hogy a férfiak még inkább keresték a szemkontatkust - mivel ez volt az egyetlen látható dolog rajtam.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Edus

A legtöbb nyugati muszlim nő pont ezért nem hord teljes vallásos ruházatot, mert úgy vélik hogy inkább rájuk irányítja a figyelmet mintsem elterelné róluk. Illetve veszélysenk is tartják, mivel előfordult már, hogy európai férfiakból agressziót váltott ki a burka látványa - és nyilvánosan lerángatták róluk.

Muszilm feminizmus

Az elmúlt héten sokkal jobban észrevettem a hijab-ot hordó nőket és lányokat. Szolidaritást éreztem velük. Úgy érzem, hogy sokkal nyitottabbá váltam azáltal, hogy végre nem kritizálni, hanem megérteni akartam őket. És sajnos arra is rájöttem, hogy az emberek aggresszívvá válnak és elzárkóznak, amikor megbénítja őket a félelem.

Végtére is, mi mind nők vagyunk, csak különböző kultúrák és tradíciók befolyásolnak. Amíg én teljesen kényelmesen érzem magam szűk farmerokban és bikinikben, ezek a nők hozzászoktak, hogy eltakarják a hajukat és a dekoltázsukat. Ahogy én is kényelmetlenül érezném magam, ha monokiniben kellene bejárnom az irodába.

A fátylat viselő nők nem lennének ugyanazok a fátyol nélkül. Ők úgy érzik, hogy a fátyol hiányában elvesztenék tisztaságukat.

És kik vagyunk mi, hogy megtagadjuk tőlük a teljesség érzését?

Forrás: Getty Images/iStockphoto/Mofles

Úgy vélem, hogy egy szabad társadalomban eléggé ellenmondásos a zsarolás, amely rákényszeríti a nőket, hogy elhagyják a tradícionális, vallási ruházatukat azért, mert a látványa másoknak kényelmetlenséget okoz.

A modern társadalom isteníti a különbözőséget és az elfogadást - anélkül, hogy igazán megértenénk, hogy ez mit is jelent. Nagy hanggal éltetjük a feminizmust, de a feminizmusnak két oldala van.

A feminizmus lényege pont az, hogy szabadságot ad a nőknek, hogy bikiniben mászkáljanak, vagy épp fekete burkában, amelyből csak a szemük látszik ki, ha úgy tetszik nekik.

Lina Boothby

Nyitókép: iStockphoto

Mondd el Te mit gondolsz!

Neked mi a véleményed erről a cikkről? Egyetértesz vele, vagy teljesen máshogy látod? Csatlakozz a SHE Kibeszélő Facebook csoportunkhoz és mondd el nekünk!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.